Πέμπτη 14 Μαΐου 2020

Π. Νίκας: Εξασφαλισμένη σε κάθε περίπτωση η χρηματοδότηση των 13 προτάσεων για την ΣΔΑΜ της Μεγαλόπολης

Οι πιστώσεις από το λιγνιτόσημο θα διατεθούν για να χρηματοδοτήσουν όσα από τα έργα που περιέλαβε η Περιφέρεια Πελοποννήσου, στην πρόσφατη πρότασή της προς την κυβέρνηση για τη Μεγαλόπολη, δεν ενταχθούν ενδεχομένως σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Αυτό αποφασίστηκε σήμερα, Τετάρτη 13 Μαΐου, κατά την υπό τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα συνεδρίαση της επιτροπής παρακολούθησης του ΕΑΠ, η οποία αφορούσε την αξιοποίηση του λιγνιτόσημου.
“Τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για όσα από τα συνολικού προϋπολογισμού 40 εκ ευρώ έργα που έχουν προταθεί από την Περιφέρεια για τη Μεγαλόπολη στο υπουργείο Ανάπτυξης δεν ενταχθούν, ενδεχομένως, σε χρηματοδότηση” δήλωσε ο περιφερειάρχης.

Στην ίδια συνεδρίαση, εξ άλλου, αποφασίστηκε να υπάρξει σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου Μεγαλόπολης, της “Αρκαδία” Α.Ε. και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Αντικείμενο της σύμβασης θα αποτελέσει η ωρίμανση του φακέλου και η ολοκλήρωση των μελετών (ρυμοτομίες, δίκτυα κλπ) οι οποίες αφορούν το Βιοτεχνικό Πάρκο των 400 στρεμμάτων -“το πρώτο και πιο σημαντικό έργο στην περιοχή της Μεγαλόπολης”, όπως είπε ο Π. Νίκας.

Ακολούθως, ο περιφερειάρχης είχε τηλεφωνική συνεργασία με τον ομόλογό του της Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδη σχετικά με την προετοιμασία δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει ενώπιον της Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΔΑΜ (Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης) στην μεταλιγνιτική εποχή, η οποία μεθαύριο Παρασκευή 15 Μαΐου, στις 5 το απόγευμα, συνεδριάζει για τρίτη φορά.

6 σχόλια:

  1. Μάλιστα. Η Περιφέρεια παραμένει σταθερή κι εμμένει να τονίζει ότι τα 13 έργα που ανακοινώθηκαν εντάσσονται στα πλαίσια του ΣΔΑΜ.
    Ο Δήμος Μεγαλόπολης από την άλλη μας λέει ότι τα έργα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με το ΣΔΑΜ. Στο ίδιο μήκος κύματος κι εσείς με το παρακάτω άρθρο μας λέγατε ότι δεν καταλάβαμε καλά όσοι εκφράσαμε από τότε αμφιβολίες.
    https://megalopolifm.blogspot.com/2020/04/10_29.html

    Κάτι σας έλεγα εγώ τότε στο 3ο σχόλιο και τσουπ σκάει εχθές αυτό

    https://energypress.gr/news/aytoteles-epiheirisiako-toy-neoy-espa-project-apolignitopoiisis-oi-4-axones-poy-tha

    Συνεπώς είτε η Περιφέρεια δουλεύει ψιλό γαζί την Δημοτική Αρχή κι όλους εμάς, είτε η Δημοτική Αρχή δουλεύει απλά εμάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματικά δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε...
      Τα 13 προτεινόμενα έργα αιτήθηκαν χρηματοδότησης από το τρέχων ΕΣΠΑ (2014 -2020)
      Το master plan και τα έργα που ΘΑ προταθούν ΘΑ ενταχθούν στο ΝΕΟ ΕΣΠΑ (2021 -2027)
      Οι 13 προτάσεις για την Μεγαλόπολη περιέχουν μελέτες από το πολύ παρελθόν
      Οι προτάσεις που θα φέρει το master plan θα μπουν επί τάπητος τέλος καλοκαιριού 2020.
      Το ΣΔΑΜ (Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης) είναι ένα ευρύτερο πλέγμα που εμπεριέχει και τα όποια ώριμα έργα μπορούν να ενταχθούν στο νυν ΕΣΠΑ και τα όποια έργα προταθούν μέσω και του ΕΠΟΜΕΝΟΥ ΕΣΠΑ
      Στα τομεακά υπόλοιπα του νυν ΕΣΠΑ έχουν καταθέσει προτάσεις να ενταχθούν περιοχές που δεν είναι σε μεταλιγνιτική περίοδο, όπως είναι η Μεγαλόπολη και η Δ. Μακεδονία
      Ομοίως και στο ΕΠΟΜΕΝΟ ΕΣΠΑ θα αιτηθούν ένταξης έργων περιοχές που ΔΕΝ είναι σε μεταλιγνιτική περίοδο
      Πραγματικά δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε όλο αυτό το "γαϊτανάκι"
      Απαραίτητη προϋπόθεση να αντιληφθούμε πρώτα από όλα τα βασικά και απλά και να μην ¨παίζουμε" με τις λέξεις...



      Διαγραφή
  2. Ξεκινώντας με τα βασικά και απλά λοιπόν. Το ΣΔΑΜ δεν αποτελεί καθόλου ένα ευρύτερο πλέγμα. Η ομώνυμη επιτροπή με συντονιστή τον κύριο Μουσουρούλη συστάθηκε για ένα συγκεκριμένο σκοπό, την κατάρτιση του σχεδίου δίκαιης μετάβασης, του περιβόητου master plan.
    Εκ συστάσεως της, είχε ξεκαθαριστεί ότι τόσο οι εργασίες της επιτροπής όσο και το master plan που θα προέκυπτε από αυτή, ουδεμία σχέση δεν θα είχαν με "λιμνάζοντα" έργα (υποδομών κτλ.) στους Δήμους της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης.
    Εάν το ΣΔΑΜ αποτελούσε ένα ευρύτερο πλέγμα όπως ισχυρίζεστε παραπάνω, ο Δήμος Μεγαλόπολης στην τελευταία ανακοίνωσή του για τα 13 έργα του ΕΣΠΑ δεν θα είχε κανέναν απολύτως λόγο να συμπεριλάβει και την εξής παράγραφο

    "Τονίζεται ότι η χρηματοδότηση των προτεινόμενων έργων θα γίνει από τα Τομεακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ, που διαχειρίζονται τα αρμόδια Υπουργεία και ΔΕΝ αφορούν τις προτάσεις του Δήμου μας για το master plan.(κοινώς ΣΔΑΜ)"

    Η Περιφέρεια όμως εξακολουθεί τα έργα αυτά να τα κατατάσσει στα πλαίσια του ΣΔΑΜ. Την ίδια ώρα μάλιστα που από την κεντρική διοίκηση φαίνεται να εγκαταλείπονται σιωπηλώς οι φανφάρες των προηγούμενων μηνών για τα δισεκατομμύρια που θα έπεφταν σε Δυτική Μακεδονία & Μεγαλόπολη(τα υπολόγιζαν κιόλας, είχε αναφερθεί σχετικώς κι ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης στις τότε συνεδριάσεις στο Δημαρχείο) από το ευρωπαϊκό ταμείο δίκαιης μετάβασης και μιλάνε πλέον για ένα αυτοτελές πρόγραμμα του ΕΣΠΑ (κοινώς από τα καρβέλια πέσαμε στα ψίχουλα). Τυχαίο;

    Για τα του ταμείου μας ενημερώνει σχετικώς ο κύριος Μάντζαρης με το παρακάτω άρθρο. Σε καμιά 50αρια χρόνια και βλέπουμε https://thegreentank.gr/2020/05/14/just_transition_fund_negotiation_el/

    Καθώς και για τα κωμικοτραγικά που ουδέποτε ακούστηκαν σε Δυτική Μακεδονία & Μεγαλόπολη (να 'ναι καλά η βολικότατη καραντίνα). Στους πληττόμενους και η Μύκονος λοιπόν
    https://thegreentank.gr/2020/03/09/lignite-regions-vs-mykonos_el/

    Το ερώτημα λοιπόν παραμένει. Ποιός δουλεύει ποιον; Κι ας με λέτε και χαζό εγώ θα εξακολουθήσω να το θέτω. Όπως λένε και στο χωρίο μου "στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σδαμ και μάστερ πλάν και μπαμ μπλαν και τρίχες
      αντι νακοιτάτε να πάρει κανά φράγκο η μεγαλόπολη και να βγάλουμε άκρη που θα μείνουμε στον άσο και χωρίς δουλειές τρώγεστε πως θα λένε τα έργα
      εμένα δεν με νοιάζει από ποιο μπλαν μπλαμ θα τα πάρει εμένα με νοιάζει να γίνουν εργα ρεεεεεεεεεεεεεεεεε

      Διαγραφή
    2. Μάλλον εσένα σε κόφτουν οι εργολαβίες που θα πάρεις δωράκι με τα ό,τι 'ναι έργα με μηδέν αναπτυξιακό προσανατολισμό και δημιουργία θέσεων εργασίας.
      Έργα γίνονταν με το τσουβάλι στην Μεγαλόπολη, χορτάσαμε μάντρες, μαντρούλες, 5x5, πισίνες κτλ. κτλ. και τα είδαμε τα αποτελέσματα.
      Για να οικονομήσουν 2, 3 κρατικοδίαιτοι εργολάβοι της περιοχής θα πρέπει ολόκληρη η πόλη να βγάλει τον σκασμό και να μην αναφέρει τίποτα για την κοροϊδία που μας πλασάρουν. Κούνια που σας κούναγε.

      Διαγραφή
  3. Η πιο απαραίτητη προυπόθεση είναι ότι πρέπει να προτείνονται έργα που δημιουργούν θέσεις εργασίας. Τι μας νοιάζει εμάς σε ποιο πρόγραμμα θα μπουν. Τι μας νοιάζει αν οι προηγούμενοι δεν είχαν μελέτες, για αυτό ο κόσμος ψήφισε άλλον δήμαρχο , πέρασαν τόσοι μήνες γιατί δεν έκανε μελέτες; Πάρτε το χαμπάρι, κάθε ευρώ που θα πέφτει στην Μεγαλόπολη πρέπει να φροντίζουμε να φέρνει θέσεις εργασίας. Αν δεν γίνει αυτό τότε το χάσαμε το κορμί πατριώτη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή