Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019

Κλείσιμο Λιγνιτικών Μονάδων: απαιτείται σχέδιο- στόχευση- δράση, χωρίς στρουθοκαμηλισμούς!

της Γεωργίας Δημητρακοπούλου

Οδεύουμε βήμα -βήμα στην ολοκλήρωση της νέας κατάστασης για την ΔΕΗ, το κλείσιμο των Λιγνιτικών Μονάδων και τις αλλαγές στα εργασιακά

Σήμερα Δευτέρα 11/11/2019 το ΔΣ Μεγαλόπολης συνεδριάζει με ένα και μοναδικό θέμα:
Το κλείσιμο των Μονάδων στη Μεγαλόπολη
Σήμερα Δευτέρα 11/11/2019 λήγει και η περίοδος διαβούλευσης στο νομοσχέδιο που αφορά τις επερχόμενες αλλαγές στην ΔΕΗ
Προ ολίγων ημερών συνεδρίασε και το ΠεΣυ Πελ/σου για το ίδιο θέμα,
αποφασίζοντας, οι μισοί συντασσόμενοι με το ψήφισμα του Δήμου Μεγαλόπολης
και οι άλλοι μισοί "ότι δεν αποφάσισαν νόμιμα..."

       Περί Νομοσχεδίου και Διαβούλευσης
Πόσοι γνωρίζομε τι λέει το νομοσχέδιο;
Επίπονη η ανάγνωση δεκάδων σελίδων , αξίζει τον κόπο όμως...
Ρίξτε μια ματιά ΕΔΩ:    ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ για ΔΕΗ

Ποιοι συμμετείχαν στην Διαβούλευση;
Αρκετοί φορείς και πολίτες μεταξύ αυτών και η ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ
Τι είπε η ΓΕΝΟΠ; 
-- Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ ΣΥΜΦΩΝΕΙ στις εθελούσιες εξόδους του προσωπικού, 
    καθώς και στη  μετακίνησή του σε άλλες θυγατρικές του Ομίλου ΔΕΗ 
    αλλά και το Δημόσιο
-- Προτρέπει η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ να συμπεριληφθούν σε αυτές τις μεθοδεύσεις 
    και οι εργαζόμενοι της Λιγνιτικής Μεγαλόπολης Α.Ε.
-- Ταυτόχρονα αναφέρει ότι οι λιγνιτικές μονάδες πρέπει να διατηρήσουν 
    τη λειτουργία τους, έως τη λήξη των αδειών τους 
    και την εξάντληση των λιγνιτικών αποθεμάτων

ΣΧΟΛΙΑ
1) Το κλείσιμο των Λιγνιτικών μονάδων είναι πλέον στο τραπέζι
     Είτε αρέσει ή όχι είναι το πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε
     Ο στόχος πρέπει να είναι η όσο το δυνατόν μακρόχρονη παράταση λειτουργίας
     και ταυτόχρονα το ίδιο διάστημα η προετοιμασία για την επόμενη μέρα
    και επούλωση - αποκατάσταση των όποιων πολλών στρεβλώσεων έχουν διαπραχθεί

2) Με κροκοδείλια δάκρυα και "ιαχές πολέμου" για το θεαθήναι, θα οδηγηθούμε
    σε αποπροσαναολισμό, διχασμό και παντελή έλλειψη στοχευμένων δράσεων
    Διότι πως θα μπορεί να λειτουργήσουν  οι μονάδες της Μεγαλόπολης,
    (αν υπερθεματίσουμε σε εθελούσιες εξόδους και μετακινήσεις...)
    όταν έτσι  οι εργαζόμενοί της... θα την κάνουν για άλλες πολιτείες; 
    Μήπως με ιδιώτες εργολάβους;;;;
\
3) Η Μεγαλόπολη εξαργύρωσε με το χειρότερο νόμισμα, την πολυετή οπτική
    να μασάει αμάσητο τόνους σανό κομματικοσυνδικαλιστικοπροσωπικό
    στρουθοκαμηλισμό, με χωμένο στην άμμο το κεφάλι.
    Πιστεύω ακράδαντα ότι τα ψέματα τελείωσαν
    Υποστηρίζω ακράδαντα ότι αυτήν την ώρα οφείλουμε να δούμε
    και να πράξουμε με ώριμη και  ψύχραιμη σκέψη
    Ελπίζω ακράδαντα ότι οι Μεγαλοπολίτες θα βγούμε από τον προσωπικό
   μικροθωρισμό και σαν μια γροθιά ενωμένοι και ψύχραιμοι
   θα επικεντρωθούμε στον στόχο και θα εργαστούμε γιαυτό
   Όλα αρχίζουν και τελειώνουν στο να αποφασίσουμε ΤΙ ΕΙΝΑΙ ο στόχος
   με μπούσουλα, ίσως για πρώτη μας φορά, την οφέλεια ΟΛΩΝ και όχι ΟΛΙΓΩΝ!!! 

4 σχόλια:

  1. "Ο στόχος πρέπει να είναι η όσο το δυνατόν μακρόχρονη παράταση λειτουργίας"

    Η παράταση λειτουργίας αφορά μονάδες που είτε έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής τους είτε δεν πληρούν τους περιβαλλοντολογικούς όρους και διατάξεις.
    Οι δύο λιγνιτικές μονάδες της Μεγαλόπολης σήμερα δεν αντιμετωπίζουν κανένα από τα δύο θέματα για να αξιώνουν παράταση λειτουργίας.
    Αντιθέτως τέτοιο ζήτημα αντιμετωπίζουν οι μονάδες του ΑΗΣ Καρδιάς (όπως και οι μονάδες Αμύνταιου) οι οποίες όχι μόνο έχουν εξαντλήσει τις διαθέσιμες ώρες (ήταν υπό καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας) αλλά λειτουργούν με απόφαση του υπουργείου χωρίς να έχουν λάβει έγκριση από τις αρμόδιες επιτροπές της Ε.Ε.
    Κι όμως η ηγεσία του υπουργείου έρχεται και λέει ότι θα προβεί άμεσα στο κλείσιμο τους ΑΗΣ Αμυνταίου και της 3ης μονάδας της Μεγαλόπολης. Αλλά όχι των μονάδων του ΑΗΣ Καρδιάς που βάση των κείμενων περιβαλλοντολογικών διατάξεων πρέπει να κλείσουν οριστικά την 31η Δεκεμβρίου 2019.
    Ο υπουργός κλείνει μια μονάδα που πληροί τους νέους περιβαλλοντολογικούς όρους από 1η Ιανουαρίου 2020 (διαθέτοντας και μονάδα αποθείωσης) και αφήνει ανοικτές τις μονάδες του ΑΗΣ Καρδιάς (οι οποίες τροφοδοτούν την τηλεθέρμανση του Δήμου Εορδαίας) που δεν τους πληρούν.
    Αυτό το μέγα ζήτημα δεν βλέπω να το θέτουν οι αρμόδιοι φορείς της Μεγαλόπολης στους υπεύθυνους και γενικότερα στον δημόσιο διάλογο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η μονάδα ΙΙΙ Μεγαλόπολης, όπως έχει δηλώσει ο κ. Υπουργός, δεν πρόκειται να κλείσει γιατί δεν έχει περιβαλλοντικούς όρους ή άδεια λειτουργίας. Άλλωστε, οι περιβαλλοντικοί όροι λειτουργίας της εγκρίθηκαν πρόσφατα και έχουν διάρκεια δέκα (10) έτη, δηλαδή λήγουν το 2029. Η δε άδεια λειτουργίας της έχει ισχύ έως το 2025...
      Ο λόγος που επιθυμεί ο κ. Υπουργός να κλείσει η Μονάδα ΙΙΙ είναι ότι με τη λειτουργία της "μπαίνει μέσα" οικονομικά η Λιγνιτική Μεγαλόπολης Α.Ε. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται ο κ. Υπουργός και εκεί δε φαίνεται κανείς να διαφωνεί με αυτόν τον ισχυρισμό...
      Το θέμα, ωστόσο, αγαπητέ πατριώτη είναι εάν πράγματι ο κ. Υπουργός πρόκειται να κλείσει τη μονάδα ΙΙΙ εν τέλει. Απ' ότι φαίνεται, στόχος του είναι να φύγει όσο περισσότερο προσωπικό από τη Λιγνιτική Μεγαλόπολης Α.Ε. και γι' αυτό πρόκειται να ψηφιστεί και ο νόμος που πρόσφατα έθεσε σε διαβούλευση...Εκεί, όπως φαίνεται, ο κ. Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ουδεμία αντίρρηση έχει με όσα ο κ. Υπουργός εισηγείται στο σχέδιο Νόμου που προωθεί. Αντίθετα, ΣΥΜΦΩΝΕΙ με τις μεθοδεύσεις του κ. Υπουργού, προκειμένου να φύγουν άρον άρον όσοι περισσότεροι (και) από τη Λιγνιτική Μεγαλόπολης Α.Ε.
      Προσωπικά πιστεύω ότι αυτή ήταν η έγνοια και επί ΣΥΡΙΖΑ και επί Νέας Δημοκρατίας: να διώξουν όσο γίνεται προσωπικό από το ενεργειακό κέντρο Μεγαλόπολης, προκειμένου κατόπιν να προωθήσουν τα σχέδια που έχουν για αυτό...

      Διαγραφή
    2. Δεν κατάλαβες τι γράφω παραπάνω. Για να σε βοηθήσω, η απάντησή σου είναι παντελώς άσχετη με το περιεχόμενο του άνωθεν σχολιασμού μου και για να σε βοηθήσω ακόμη περισσότερο ουδέποτε αναφέρθηκα σε περιβαλλοντολογικές και λοιπές άδειες της 3ης μονάδας. Διάβασε ξανά και προσεκτικά αυτά που γράφω.

      Για αυτά που λες εσύ τώρα
      Η 3η μονάδα, όπως διεμήνυσε ρητώς ο ίδιος ο υπουργός στον Δήμαρχο Μεγαλόπολης, θα κλείσει τον Ιούνιο και μάλιστα ήταν κατηγορηματικός. Συνεπώς αγαπητέ συμπατριώτη η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να κλείσει την μονάδα κι όχι να την "ελαφρώσει" από προσωπικό όπως εσύ θέλεις να πιστεύεις.
      Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να την "ελαφρώσει" για να γίνει πιο ελκυστική στους υποψήφιους αγοραστές μετά το βατερλό της πρώτης διαγωνιστικής διαδικασίας, όπερ κι εγένετο (συνεπώς δεν υπάρχουν σήμερα ιδιαίτερα περιθώρια περαιτέρω "ελάφρυνσης"). Επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν ενεργή μια διαδικασία πώλησης. Μην μπερδεύουμε λοιπόν το σώβρακο με την γραβάτα.
      Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να τερματίσει την λειτουργία όλων των λιγνιτικών μονάδων και τον ρόλο του καυσίμου γέφυρα στην ενεργειακή μετάβαση μέχρι να επιτευχθεί το 100% ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, να τον παίξει το φυσικό αέριο. Σε άλλη χώρα ζεις εσύ, δεν άκουσες τίποτα; Επισημότατη θέση της κυβέρνησης είναι αυτό.
      Με λίγα λόγια προβαίνει στο άρον άρον κλείσιμο των λιγνιτικών για να μπουν στο σύστημα οι μονάδες φυσικού αερίου που κατασκευάζουν ήδη οι ιδιώτες καθώς και οι επιπλέον μονάδες τις οποίες προτίθενται να κατασκευάσουν και για τις οποίες ήδη έχουν αρχίσει να εκπονούν επενδυτικά πλάνα.
      Οι ΓΕΝΟΠΑτζήδες μια ζωή απατεώνες ήταν, καλώς έπραξε ο Δήμαρχος και τους ξεμπρόστιασε παρουσιάζοντας το κείμενο που ανέβασαν στην πλατφόρμα της διαβούλευσης για το νομοσχέδιο για το οποίο καλούν μεθαύριο σε συλλαλητήριο οι γελοίοι γιατί υποτίθεται ότι είναι αντίθετοι. Ενώ στο κείμενο της διαβούλευσης λένε στην ουσία ότι διαφωνούν με κάποια άρθρα του. Άσχετα εάν επιχείρησαν πανικόβλητοι στο προχθεσινό δημοτικό συμβούλιο να πουν ότι δεν κατάλαβε καλά ο Δήμαρχος και λοιπά παραμύθια. Ο Θανάσης είναι μαθηματικό κεφάλι, αυτό έλειπε να τον πιάσουν κότσο τα στουρνάρια-ρουσφετοδιορισμένα κομματόσκυλα της ΓΕΝΟΠ.

      Διαγραφή
    3. Μάλλον εσύ δεν προσέχεις τι γράφεις και, παράλληλα, δε διαβάζεις τι γράφω...Δε μπαίνω σε άλλες επεξηγήσεις...Το μόνο που σου ρωτώ είναι το εξής: είσαι απολύτως σίγουρος ότι θα κλείσει η Μονάδα ΙΙΙ;

      Διαγραφή