Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Εύη Τατούλη: Πίσω από το μνημόνιο κρύβεται η ανικανότητα του πολιτικού συστήματος (vid)


Για την επόμενη ημέρα της χώρας μετά το μνημόνιο, για τη δυνατότητα ανάπτυξης σε καίριους τομείς της ελληνικής οικονομίας, αλλά και για την ανάγκη ανάληψης της ευθύνης της ανάταξης της χώρας από μία ισχυρή πολιτική δύναμη μίλησε η πολιτευτής Αρκαδίας Εύη Τατούλη στη Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης.

Αναφορικά με το ντιμπέιτ των δύο πολιτικών αρχηγών η κα. Τατούλη είπε ότι
«αυτή τη στιγμή στο ντιμπέιτ φάνηκε ότι οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν τη δυνατότητα να διαχειριστούν ένα δημόσιο διάλογο και όχι δημόσιους μονολόγους. Αυτό το οποίο περίμεναν πολλοί, να γίνουν έκτροπα δεν έγινε τελικά. Αυτό όμως που απουσίαζε ήταν η άποψη. Πέρα από τις επικοινωνιακές κορώνες και τα κονταροχτυπήματα όλων των πλευρών, αυτό που έλειπε από το διάλογο είχε να κάνει με την επόμενη ημέρα της χώρας την οποία δεν είδαμε σε κανένα κομμάτι. Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε κάποιες προσπάθειες προκειμένου να μιλήσει για την εργαλειοθήκη που έχει η ΝΔ στα χέρια της προκειμένου να ανατάξει το δυναμικό της χώρας, αλλά και αυτές σε έναν περιορισμένο βαθμό γιατί δεν βοηθούσε η κουβέντα».
Η πολιτευτής Αρκαδίας είπε ακόμη ότι «το μνημόνιο έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας τα τελευταία πέντε χρόνια. Είναι ένα σχέδιο προκειμένου να βγει η χώρα από τη μέγγενη του χρέους, που έχει μπει εδώ και δεκαετίες». 
Όπως όμως είπε σημασία έχει τι μπορεί να κάνει η χώρα, χρειάζεται ένα σχέδιο ανάπτυξης ώστε να βγει από το μνημόνιο.
«Έχει να κάνει με τους δημοσιονομικούς στόχους, που δεν πρόκειται να πιαστούν, εάν δεν αλλάξει η νοοτροπία. Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο για την αγροτική ανάπτυξη, για την κτηνοτροφία, για τον τουρισμό, για την ενέργεια, για τη ναυτιλία. Πώς μπορούμε να δώσουμε κίνητρα σε όσους φτιάχνουν τα καράβια τους αλλού. Δεν υπάρχει λόγος να εκλέγουμε πολιτικές κυβερνήσεις, αν δεν βγούμε από το μνημόνιο. Ας έχουμε τραπεζίτες, καθηγητές πανεπιστημίου για να αποφασίζουν τα πράγματα».

Η κα. Τατούλη είπε ακόμη ότι χρειάζεται ένα μοντέλο ώστε να καταπολεμηθεί η ανεργία.
«Είναι τυχαίο που σε όλες τις λογομαχίες που γίνονται στην τηλεόραση δεν έχουμε ακούσει τίποτα για την ανεργία; Η ανεργία δεν μπορεί να λυθεί με μαγικό ραβδί. Χρειάζεται ένα ισχυρό σοκ προκειμένου να υιοθετήσουμε μέτρα που έχουν εφαρμοστεί σε άλλες χώρες. Χρειαζόμαστε ένα μοντέλο».
Αναφορικά με την άποψη ότι τα δύο μεγάλα κόμματα μπορούν να καταφέρουν να βρουν τη λύση μαζί, ανέφερε: 
«Είναι ακριβώς ψευδεπίγραφο ότι μπορούμε όλοι μαζί. Αφού δεν πιστεύουμε στις ίδιες λύσεις πώς θα γίνει το όλο μαζί; Είναι μία φενάκη. Δεν μπορούμε όλοι μαζί».
Η υποψήφια Βουλευτής με τη ΝΔ υποστήριξε επίσης ότι οι πολιτικοί μπορούν να αναλάβουν αναπτυξιακές δράσεις παράλληλα με το μνημόνιο, αρκεί να το θελήσουν. 
«Το αν θα φτιάξουμε μία τράπεζα ή αν βρεθούν τα δημόσια αγροτεμάχια και να δημιουργηθεί μία όαση τουριστική για μία αγροτική αξιοποίηση θα μας το πουν οι δανειστές; Αυτά έπρεπε να έχουν γίνει πριν από πέντε χρόνια. Το αν μπορεί το δημόσιο να δώσει εκτάσεις για καλλιέργεια αυτό θα μας το πει η Ευρώπη; Προτιμάμε τα εύκολα να κρυβόμαστε πίσω από το μνημόνιο γιατί είναι πολύ δύσκολο. Τα πραγματικά ισοδύναμα είναι μόνο στα χέρια του πολιτικού κράτους. Το μνημόνιο δεν είναι η λύση αλλά πίσω από το μνημόνιο κρύβεται η ανικανότητα του πολιτικού συστήματος των τελευταίων δεκαετιών και του τελευταίου εξαμήνου».

Η κυρία Τατούλη επεσήμανε ότι λάθη έγιναν από το πρώτο μνημόνιο και το πρώτο έτος. 
«Αν γίνονταν τον πρώτο χρόνο του μνημονίου κάποιες δραστικές αλλαγές, τότε ο ξένος παράγοντας δεν θα επέμβαινε στο παραμικρό. Σίγουρα δεν εφαρμόστηκαν όσα έλεγαν τα μνημόνια και υπήρξαν και ολιγωρίες και επιχειρήθηκαν να γίνουν κάποιοι συμβιβασμοί. Σε μία χώρα που είχε μάθει να ζει με έναν ψεύτικο πλούτο, που οι προϋπολογισμοί της ήταν κουρελόχαρτα πώς να μιλήσεις για μία δημοσιονομική προσαρμογή. Ας μην αναζητούμε πάντοτε να δίνουμε καταδίκες. Το μνημόνιο δεν είναι όλη η ζωή του τόπου. Πρέπει να φύγουμε από τη διαδικασία του πολιτικού μονοφθαλμισμού, ότι το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να εφαρμόζουμε αυτό το μνημόνιο. Το θέμα είναι ποιος μπορεί να καταστρώσει έναν εκσυγχρονιστικό σχεδιασμό, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη του τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών, το σχεδιασμό του τόπου. Πώς μπορούμε να ζούμε σε ένα ευνομούμενο κράτος, όταν υπάρχουν αιτήματα, που εκκρεμούν στον Άρειο Πάγο, στα δικαστήρια, επί 12, 24 μήνες; Αυτό είναι ευνομούμενο κράτος;»

Αναφορικά με το ΕΣΠΑ και όσα ακούγονται για την κοινωνική προοπτική που έδωσε ο κ. Τσίπρας, η κα. Τατούλη είπε: 
 « Είναι αστεία πράγματα. Είναι γνωστό τοις πάσι ότι τα 30 δις του πακέτου Γιουνκέρ έχουν κλείσει για τη χώρα εδώ και τρία χρόνια. Έχει κλείσει από την ΕΕ εδώ και τρία χρόνια. Όσον αφορά τους άξονες, είναι πράγματα που έχουν συμφωνηθεί. Για την Πελοπόννησο που τη γνωρίζω καλά είναι 50 εκατ κοινωνικό πακέτο, 200 εκ. υποδομές και πάει λέγοντας. Ποιοι άξονες έχουν συμφωνηθεί; Ο προηγούμενος; Υπουργός Οικονομικών έλεγε ότι το επόμενο ΕΣΠΑ θα το διοχετεύσουμε προκειμένου να απασχοληθεί εργατικό δυναμικό. Αυτό δεν είναι λύση για το αντιαναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, ούτε είναι λύση που η αριστερή κυβέρνηση της χώρας προσέλαβε εκπαιδευτικούς από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και από το ΕΣΠΑ. Δεν πρέπει να τα ισοπεδώνουμε όλα στο όνομα μίας αριστερής κυβέρνησης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου