Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2022

Δυσκολίες για λύση στη διαχείριση απορριμμάτων εν μέσω προεκλογικής περιόδου: "Χρησμοί" Βορίδη για την πληρωμή της ΤΕΡΝΑ

Οι "χρησμοί" του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη για την πληρωμή της ΤΕΡΝΑ που επεξεργάζεται τα απορρίμματα της Πελοποννήσου, ουσιαστικά  αποκαλύπτουν την αδυναμία εξεύρεσης λύσης κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Υπενθυμίζουμε ότι οι μικροί κυρίως δήμοι εκφράζουν αδυναμία να καταβάλουν τις συμφωνηθέντες  δαπάνες συμμετοχής τους στη διαχείριση των απορριμμάτων με κίνδυνο να σταματήσει η λειτουργία της μονάδας στη Μεγαλόπολη. Μπροστά σε αυτό τον κίνδυνο ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης συγκάλεσε την Παρασκευή στην Τρίπολη σύσκεψη παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη -με την συμμετοχή και των 26 δημάρχων από τις 5 Περιφερειακές ενότητες.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας: «ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι “πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα” και ότι η παρουσία του στη σημερινή σύσκεψη είναι “διευκολυντική”, εξηγώντας ότι αναμένει να ακούσει τις σκέψεις και τις απόψεις των δημάρχων σχετικά με τα ζητήματα που έχουν προκύψει -ιδιαίτερα όσον αφορά στην δυσκολία ορισμένων δήμων να καλύψουν την δαπάνη διαχείρισης- τονίζοντας ότι “αν χρειάζεται το υπουργείο να κάνει κάτι, να μπορέσουμε να διευκολύνουμε ώστε να γίνει”.

Όπως φαίνεται από την ανακοίνωση το υπουργείο θέλει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα και να πληρώσουν οι δήμοι αλλά δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο ενόψει της προεκλογικής περιόδου να... διευκολύνει οικονομικά τους μικρούς δήμους. Αν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα όμως κάποιοι μικροί δήμοι ενδέχεται να μην έχουν χρήματα ούτε για να αλλάξουν τις λάμπες στις δημοτικές οδούς κατά τη διάρκεια της επερχόμενης προεκλογικής χρονιάς. Στην αντίθετη περίπτωση,  αν δηλαδή το το υπουργείο Εσωτερικών πληρώσει τη συμμετοχή των μικρών δήμων της Περιφέρειας Πελοποννήσουν, κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα το πρόγραμμα διαχείρισης των σκουπιδιών σε όλη την Ελλάδα καθώς είναι βέβαιο πως όλοι οι μικροί από όλες τις Περιφέρειες θα ζητήσουν ισότιμη μεταχείριση

ΘΕΤΙΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΑΠΟ ΝΙΚΑ
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας: «Ο Π. Νίκας, αποτίμησε θετικά την μέχρι τώρα λειτουργία στην Παλαιόχουνη της μονάδας διαχείρισης, δηλώνοντας ότι η κατάσταση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου στην διάρκεια του φετινού καλοκαιριού, ως προς το θέμα των σκουπιδιών ήταν εμφανώς βελτιωμένη συγκριτικά με απαράδεκτες εικόνες από προηγούμενες περιόδους.
Σε πλήρη λειτουργία, εξ άλλου, βρίσκονται οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης (ΣΜΑ) στο Σπαθοβούνι και στο Αργος, ενώ όσον αφορά τους υπολειπόμενους ΣΜΑ, οι πρώτοι 7 έχουν ήδη αδειοδοτηθεί και προχωρούν, με τους άλλους 8 να έχουν υποβληθεί οι σχετικοί φάκελοι αρμοδίως και να εξελίσσεται η διαδικασία ομαλά.

Γνωστοποιήθηκε, παράλληλα, ότι αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στον ερχόμενο Δεκέμβριο η μεταβατική λειτουργία των δύο υπολειπόμενων μονάδων που προβλέπει η ΣΔΙΤ κεντρικής διαχείρισης -στην Σκάλα για την διαχειριστική ενότητα της Λακωνίας και στην Καλλιρρόη για την διαχειριστική ενότητα Μεσσηνίας και των αρκαδικών Δήμων Μεγαλόπολης και Γορτυνίας, με την τελευταία, όπως εκτίμησε ο περιφερειάρχης, να δίνει οριστική λύση στα οξυμένα προβλήματα των Δήμων Μεσσήνης και Τριφυλίας.
Επιπλέον, ο περιφερειάρχης τόνισε ότι έχει παύσει η λειτουργία των παράνομων χωματερών, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι την ερχόμενη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου θα υπογράψει την ανάκληση λειτουργία του μοναδικού νόμιμου ΧΑΔΑ, στο Ξυλόκαστρο".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου