Παρασκευή 16 Απριλίου 2021

Κοζάνη: 2 νεκροί εργαζόμενοι στην Μονάδα 5 Αγ. Δημητρίου/Ανακοινώσεις ΔΕΗ - ΣΕΕΝΠ

Δύο τεχνίτες έχασαν τη ζωή τους στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου της ΔΕΗ, όταν για άγνωστο λόγο έπεσαν στο έδαφος ενώ ήταν ανεβασμένοι σε καλάθι και εργάζονταν σε υψόμετρο στον πύργο ψύξης της 5ης μονάδας αποθείωσης του ατμοηλεκτρικού σταθμού.

Οι άτυχοι εργαζόμενοι δούλευαν σε υπεργολαβική γερμανική τεχνική εταιρεία, στο έργο κατασκευής της μονάδας αποθείωσης του ατμοηλεκτρικού σταθμού, που είχε αναλάβει ελληνική εταιρεία. Ο πύργος ψύξης έχει υψόμετρο 108 μέτρα, απ' όπου με ειδικά άγκιστρα και άλλους μηχανισμούς κρεμιούνται συρματόσχοινα με καλάθια για να εργαστούν στη συνέχεια τα τεχνικά συνεργεία.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του εργοστασίου της ΔΕΗ Βασίλης Τσίγκας, η εταιρεία και οι εργαζόμενοι διαθέτουν εμπειρία και φέρουν όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις για την εκτέλεση του έργου. Σημείωσε δε, ότι οι εργαζόμενοι της εταιρείας είχαν ολοκληρώσει το φθινόπωρο τις εργασίες στον μισό πύργο ψύξης, αλλά σταμάτησαν λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών του χειμώνα, για να συνεχίσουν την άνοιξη.
------------------------------------------------------

Η ανακοίνωση της ΔΕΗ
Η ΔΕΗ ανακοινώνει ότι σήμερα Παρασκευή 16.04.2021, στις 12 το μεσημέρι συνέβη θανατηφόρο εργατικό ατύχημα με θύματα δύο εργαζόμενους σε εργολάβο, στο έργο αποθείωσης της Μονάδας 5 του Αγίου Δημητρίου.
Ανάδοχος του έργου είναι η εταιρεία ΑΒΑΞ και οι δύο άτυχοι εργαζόμενοι απασχολούνταν στον υπεργολάβο MUEHLHANCyprusLtd του Αναδόχου.
Τα αίτια και οι ακριβείς συνθήκες του ατυχήματος εξετάζονται ήδη από τις αρμόδιες αρχές. Η ΔΕΗ ζητεί την πλήρη διερεύνηση και θα παράσχει κάθε διευκόλυνση.
Εκφράζουμε την βαθιά θλίψη μας για την απώλεια των δύο άτυχων εργαζομένων και τα ειλικρινή συλλυπητήρια μας στις οικογένειές τους.
----------------------------------------------------------------------

Η ανακοίνωση του ΣΕΕΝΠ
ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ, ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ

Κι ενώ δεν έχει στεγνώσει ακόμα το αίμα των τριών συναδέλφων από το φρικτό εργοδοτικό έγκλημα στην Εύβοια, σήμερα επαναλήφθηκε το ίδιο εγκληματικό έργο με θύματα πάλι εργαζόμενους !
Δύο συνάδελφοι που εκτελούσαν εργασίες στον πύργο ψύξης της μονάδας 5 του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου Κοζάνης σκοτώθηκαν μετά από πτώση από ύψος 100 μέτρων !
 Και τι σύμπτωση, η ΔΕΗ και στη συγκεκριμένη περίπτωση, έχει αναθέσει το έργο σε μεγάλη εργολαβική εταιρεία, η οποία με την σειρά της έχει «σπάσει» το έργο σε υπεργολαβίες !
 Ίδιοι θύτες (εργοδοσία, ΔΕΗ, εργολάβοι), ίδια θύματα (συνάδελφοι εργαζόμενοι).
 Για τα κέρδη της ΔΕΗ Α.Ε και των εργολάβων θυσιάζονται ζωές εργατών.
Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια και τη συμπαράσταση μας στις οικογένειες των αδικοχαμένων συναδέλφων. Ευχόμαστε ολόψυχα καλή δύναμη και κουράγιο.
Καταλαβαίνει πλέον και ο πιο δύσπιστος ότι οι συχνές εργοδοτικές δολοφονίες συναδέλφων δεν είναι αποτέλεσμα συμπτώσεων αλλά επίθεση στην τάξη μας, σ’ εμάς τους ίδιους τους εργαζόμενους στην ενέργεια που παράγουμε τον πλούτο, από τη εργοδοσία και τις κυβερνητικές αποφάσεις, που για τα κέρδη της ΔΕΗ ΑΕ και των εργολάβων μας θεωρούν αναλώσιμους απαξιώνοντας ακόμα και την φυσική μας υπόσταση και δεν υπολογίζουν τις ζωές μας.

Καλούμε όλους τους συνάδελφους που εργάζονται στον κλάδο της ενέργειας να οργανωθούν μαζικά, αλληλέγγυα και οργανωμένα να εναντιωθούν σε όλους εκείνους που για τα κέρδη τους μας αντιμετωπίζουν ως αναλώσιμους σκλάβους. Οι ζωές μας και οι οικογένειές μας έχουν μεγαλύτερη αξία από τα κέρδη τους !
ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ

2 σχόλια:

  1. Τραγικο! Οι υπεύθυνοι πρεπει να τιμωρηθούν αλλα επειδη το κρατος ειναι μαγαζακι τους, θυμαμαι την παραδοση της βεντετας και της αυτοδικιας που το συστημα μας εμαθε να τις θεωρούμε βαρβαρες....

    Περα απο αυτο, μαθαινουμε οτι στην μοναδα 5 που το 2023 θα κλεισει οριστικα, φτιαχνουν αποθείωση;;; Ειναι αληθεια;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τώρα το μαθαίνεις εσύ; Βλέπεις οι τωρινοί κυβερνώντες όταν υπερψήφιζαν σταθερά στο ευρωκοινοβούλιο τις αποφάσεις για τον περιορισμό των εκπομπών ρύπων από το 2006 (που ήταν και πάλι στην κυβέρνηση), στην Ελλάδα "ξεχνούσαν" πως όταν θα ξεκινούσε η εφαρμογή των νέων κανονισμών ο μεγαλύτερος ατμοηλεκτρικός σταθμός της χώρας δεν θα τους πληρούσε. Κι εξακολουθούσαν να το "ξεχνούν" μέχρι και το 2014 που ακόμη συγκυβερνούσαν. Το θυμήθηκαν ως αντιπολίτευση και μόνο όταν η προηγούμενη κυβέρνηση ξεκίνησε τις διαδικασίες για τον περιβαλλοντολογικό εκσυγχρονισμό των μονάδων κι όταν δημοπρατήθηκαν τα σχετικά έργα. Τότε από την θέση της αντιπολίτευσης επέρριπταν κι ευθύνες από πάνω για τις καθυστερήσεις γιατί αγωνιούσαν οι άνθρωποι για τις τοπικές οικονομίες. Κι όταν έγιναν κυβέρνηση αποφάσισαν να βάλουν εσπευσμένα λουκέτο σε όλα κι ας ήταν σε εξέλιξη έργα αναβαθμίσεων. Εδώ αποφάσισαν να κλείσουν την Πτολεμαΐδα 5 πριν καν αρχίσει να λειτουργεί, τί σου κάνει εντύπωση;

      Διαγραφή