Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019

Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Μεγαλόπολης: πρόστιμα και μείωση εσόδων δημιουργούν ακανθώδες οικονομικό πεδίο


 Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Μεγαλόπολης
 (Βρεφονηπιακός και ΚΔΑΠ)
Ένα ακόμα ακανθώδες θέμα, 
ως προς την οικονομική ευρωστία του, 
που θα συνεχίζει να αποτελεί πονοκέφαλο και στην νέα δημοτική αρχή (όποια προκύψει τον Μάιο 2019...)

Αιτίες:
α) ικανά ίδια έσοδα
   (λόγω μείωσης των μοναδικών πηγών εσόδων,  που είναι τα βρέφη και νήπια)
β) πρόστιμα 
    449.630 που ήδη πληρώνει (αφορούν την λειτουργία 1/1/2002 - 28/2/2006)
    +   287.990 ευρώ  που πιθανότατα να πληρώσει η Δημοτική Επιχείρηση
    (μακάρι να βγουν αληθινές οι αισιόδοξες εκτιμήσεις που γίνονται, αναφορικά με
     αυτή την περίπτωση).

Δημοσιεύουμε τις εγκεκριμένες 10/ 2018 οικονομικές καταστάσεις  (δείτε ΕΔΩ)
Δείτε σχετικά τις σελίδες  4 και 13-14
Την έκθεση υπογράφει η λογίστρια της επιχείρισης Καντέλη Μαρία και
ο πρόεδρός της Μπάζιος Ιωάννης

Έτσι οδηγείται να ζητά αναγκαστικά  "οικονομικές ενέσεις" από το Δήμο Μεγαλόπολης, τις οποίες ωστόσο, ο δεύτερος δυσκολεύεται να δίνει,  γιατί τραβάει τα δικά του ζόρια...
Τα οικονομικά προβλήματα φαίνεται να ακουμπούν, τόσο το Δήμο όσο και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις του, γεγονός που αργά ή γρήγορα θα βγει στην επιφάνεια, με οδυνηρό τρόπο...
-----------------------------------------------------------

Επιπρόσθετα στοιχεία
Μετά από επικοινωνία του προέδρου της δημοτικής επιχείρισης κ. Μπάζιου
σχετικά με τις "οικονομικές ενέσεις" του Δήμου προς την επιχείριση 
δημοσιεύουμε και τα  κάτωθι προς επίρρωση των όσων γράψαμε:

Όπως θα δείτε, οι Δήμοι δεν επιτρέπεται να χρηματοδοτούν άμεσα τις κοινωφελείς επιχειρήσεις τους, παρά μόνον εάν υπάρχει ανάγκη κάλυψης της διαφοράς εσόδων και εξόδων αυτών των επιχειρήσεων, σύμφωνα με ειδικά αιτιολογημένη έκθεση που συντάσσεται με ευθύνη τους, σύμφωνα με  νόμο του 2012.

Η Δημοτική Επιχείρηση συνέταξε, όπως έκανε και άλλα χρόνια, ένα  Σχέδιο Δράσης, το οποίον,  προέβλεπε μια τρύπα 463.000€, δηλαδή τη διαφορά από τα έσοδα μείον τα έξοδά της, για το έτος 2018...
Κατόπιν αυτού, στις αρχές του 2018, ο Δήμος συμπεριέλαβε ισόποση πίστωση 463.000€ στον κωδικό , η οποία τμηματικά θα κάλυπτε αυτή την τρύπα, μέσα στο ίδιο έτος.

Ο Δήμος λοιπόν, με την απόφαση 4/12/2018, (δείτε ΕΔΩ)
 θα έπρεπε να αποδώσει την τέταρτη δόση, ύψους 163.000€, προκειμένου να καλύψει την υπολειπόμενη διαφορά, έως το τέλος του έτους.
Ετέθη λοιπόν έγγραφο αίτημα από τη Δημοτική Επιχείρηση προς το Δήμο και το Δημοτικό Συμβούλιο κλήθηκε να αποφασίσει σχετικώς...
Στην απόφαση  θα δείτε ότι αντί των υπόλοιπων 163.000€ που έπρεπε να δώσει, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να δώσει 110.000€, ήτοι 53.000€ λιγότερα...
Ο λόγος ήταν ότι η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου εισηγήθηκε σχετικά, λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων, "...τις εισπράξεις από ίδιους πόρους του Δήμου μέχρι σήμερα, την κάλυψη των αναγκών του Δήμου μέχρι τη λήξη του Δήμου..."

Δημοσιεύουμε τέλος και την Εισηγητική Έκθεση,  (δείτε ΕΔΩ)
όπως εγκρίθηκε για το νέο έτος, με την οποία ζητείται εκ νέου, από τη δημοτική επιχείρηση, 
η χρηματοδότηση αντίστοιχου ύψους 463.000€
για την κάλυψη της διαφοράς εσόδων-εξόδων, από ίδιους πόρους του Δήμου
προς ενημέρωσή σας...

Ακολουθεί χρονικά βεβαίως και η έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο

3 σχόλια:

  1. κ. ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ. Η όποια Δημοτική αρχή προκύψει στίς ερχόμενες εκλογές, πρέπει με πολλή σοβαρότητα, με αίσθημα ευθύνης καί νοικοκυρέματος να βάλει λίγο φρένο σ'αυτά τα ΠΑΡΑΜΑΓΑΖΑ (ΔΗΜΟΤΙΚΈΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ) τής Ασυδοσίας καί τής Σπατάλης. Άκου 400.000 ΕΥΡΩ γιά αμοιβές προσωπικού? Άκου 55.000 γιά αμοιβές τρίτων? Άκου 56.500 γιά παροχές τρίτων? Άκου 73.000 γιά αναλώσιμα? Άκου133.000 γιά εκδηλώσεις καί πανηγύρια γιά να κάνει το κομμάτι του ο κάθε Επηρμένος καί ο κάθε Λαλημένος.
    Ο κόσμος αγκομαχάει γιά να πληρώσει τούς φόρους του καί οι βολεμένοι να σπαταλάνε καί να γλεντάνε με ξένα κόλυβα .
    Άκου κεί Συνολικές δαπάνες τής Μιάς μόνο Δημοτικής Επιχείρησης 973.836,77 Ε, δηλαδή 1.000.000 ΕΥΡΩ άν διάβασα σωστά?? Άλλοι πονάνε κι άλλοι γλεντάνε??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΞΕΧΑΣΕΣ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΣ ΤΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑΤΙ ΣΤΟΥΣ ΝΤΟΠΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΙΝΟΥΝ ΕΝΑ ΞΕΡΟΚΟΜΑΤΟ ?????

      Διαγραφή
  2. Πατριώτη, εάν πριν από λιγότερο από δυο-τρία χρόνια, σου έλεγε κάποιος ότι θα έρθει σύντομα η ώρα που θα πηδάνε σαν τα ποντίκια οι ΔΕΗ-ΤΖΗΔΕΣ από το βουλιαγμένο καράβι της ΔΕΗ (όπως καταντήθηκε...) θα τον περνούσες για τρελό!
    Ήρθε η ώρα λοιπόν! Ίσως πιο γρήγορα απ'όσο αναμενόταν...Το οποίον σημαίνει ότι τίποτα δεν είναι σίγουρο για κανέναν και καμιά μας...
    Σωστές οι παρατηρήσεις σου για το χάλι της Κοινωφελούς Επιχείρησης! Πλην όμως, μην κατηγορείς τους εργαζόμενους...Αυτοί το ψωμί τους βγάζουν, όπως έβγαζαν και οι ΔΕΗ-ΤΖΗΔΕΣ...Άλλους να κατηγορείς, που παίρνουν αποφάσεις χωρίς να λογαριάζουν την κακή κατάσταση της Δημοτικής Επιχείρησης...Όπως, λ.χ. αποφάσισαν να κάνουν το παραπάνω λογότυπο της Επιχείρησης, και το πλήρωσαν περίπου 500€!!! (Όλα τα είχε η Μαριορή, ο φερεντζές της έλειπε...).

    ΑπάντησηΔιαγραφή