Φίλες και Φίλοι Αρκάδες
Έχοντας βαθιά συναίσθηση ευθύνης απέναντι στον Τόπο μας, την Αρκαδία, σε μια περίοδο που όλοι ασχολούνται και οχυρώνονται πίσω από την δημοσιονομική προσαρμογή και πίσω από τις επιταγές τον μνημονίου, ανταποκρινόμενη στις ανησυχίες των συμπατριωτών μου ανέλαβα μια σειρά πρωτοβουλιών που αποσκοπούν στην ενίσχυση της Τοπικής μας Οικονομίας και την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του «Αρκαδικού προϊόντος».
Τα εξαιρετικά μάλιστα αποτελέσματα που είχαμε με την κατάθεση του φακέλου αδειοδότησης του «Καταδυτικού πάρκου Τυρού» και την επιτυχία του «Menalon Trail», που βραβεύτηκε πρόσφατα ως μια καινοτόμα πρωτοβουλία εναλλακτικού τουρισμού, αφενός έδειξαν ότι μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί και αφετέρου μας έδωσαν αναγκαία εμπειρία.
Η πατρίδα μας βλέπετε χρειάζεται ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης που θα διαμορφώσει ένα αποτελεσματικότερο τρόπο διακυβέρνησης, και κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει δυνατό μόνο μέσα από την συμμετοχή των πολιτών. Μόνο μέσα από την «ιδιοκτησία» της στρατηγικής και του πλάνου ανάπτυξης της τοπικής τους οικονομίας από τους πολίτες κάθε δήμου, κάθε πόλης και κάθε χωριού.
Βήμα – βήμα λοιπόν αξιολογώντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε κομματιού της Αρκαδίας, κάθε επαρχίας και δήμου η προσπάθεια θα στοχεύει στον πρωτογενή αλλά και τον τουριστικό τομέα με σεβασμό στο περιβάλλον την αειφορία αλλά και την ιστορία του τόπου μας. Γνωρίζοντας ότι στην σημερινή παγκόσμια αγορά έχουν τύχη μόνο σύνθετες οικονομίες με ικανότητα στην αύξηση της προστιθεμένης αξίας και ισχυρή εξωστρέφεια αναλαμβάνω την ευθύνη για την κατάθεση και υποστήριξη συγκεκριμένων προτάσεων επιδιώκοντας ταυτόχρονα την ενεργοποίηση υγιών δυνάμεων που θα αποτελέσουν πυρήνα δημιουργικότητας και αναγέννησης.
Η οικονομία έχει συνέχεια, δομείται σταδιακά και κατά κανόνα ανεβαίνει τα σκαλιά ένα, ένα. Μόνο οι πτώσεις είναι μεγάλες και πολλές φορές ελεύθερες σαν κι αυτή που σήμερα βιώνει η Χώρα μας. Φιλοδοξώ να βάλω το δικό μου λιθαράκι, συμβάλλοντας στον τιτάνιο αγώνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και των επιχειρηματιών να κρατήσουν όρθια την Αρκαδική Οικονομία.
Δεν έχω αυταπάτες ούτε πιστεύω ότι μπορώ να υποκαταστήσω τους θεσμικούς φορείς (Περιφέρεια & Δήμους γιατί το Κράτος είναι απών) στοχεύω όμως σε ενέργειες/προγράμματα θα έλεγα πιλοτικά που θα λειτουργήσουν ως καταλύτες στο τομέα της ποιότητας του προσφερόμενου προϊόντος. Συγκεκριμένα:
Α. ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ.
Επιλέχτηκε η Βόρεια Κυνουρία ως ένας από τους πόλους τουριστικής ανάπτυξης που επί του παρόντος στερείται χαρακτήρα προκειμένου να αναδειχθούν τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα. Επιδιώκουμε:
· Την κατασκευή ενός πεζοδρόμου που θα συνδέει το πεζόδρομο του λιμανιού με την παραλία του «Ατσίγγανου». Πρόκειται για πεζόδρομο μήκους 2Km περίπου, περιμετρικά του νησιού κατά μήκος της παραλίας με κάθετη σύνδεση με το Ενετικό Κάστρο. Στοιχεία της διαδρομής θα αποτελούν η γοργόνα και το θεατράκι (αφετηρία) ο παλιός φάρος που θα αναπλαστεί και η σπηλιά στην οποία θα εξασφαλιστεί κατέβασμα. Ο πεζόδρομος θα είναι πλακοστρωμένος, φωτισμένος με σημεία στάσης και θέασης και θα χαρακτηρίζεται από υψηλής στάθμης Σχεδιαστικά και Αρχιτεκτονικά στοιχεία.
Πρόκειται για ένα έργο που στοχεύει να καταστήσει το νησί κομμάτι της καθημερινής βόλτας. Ένα ιδιαίτερα ποιοτικό στοιχείο, ικανό να δώσει «χαρακτήρα» και «ταυτότητα» ζητούμενα χαρακτηριστικά για το Παράλιο Αστρος.
· Την κατασκευή ενός πεζοδρόμου/ποδηλατοδρόμου που θα συνδέει το Παράλιο Αστρος με τον Άγιο Ανδρέα. Πρόκειται για μια διαδρομή μήκους 6km κατά μήκος της παραλίας με ήπια στοιχεία κατασκευής, κατά κανόνα ξύλινος διάδρομος για τους πεζούς και χωμάτινος διάδρομος για τα ποδήλατα με λειτουργικές κάθετες διαδρομές στον Μουστό.
Πρόκειται για ένα έργο που στοχεύει να ενοποιήσει λειτουργικά ένα παραλιακό μέτωπο 6Km που σήμερα σε μεγάλο του μήκος είναι σχεδόν ανενεργό, καθιστώντας ταυτόχρονα τον υγρότοπο του Μουστού στοιχεία του παραλιακού μετώπου.
Και δυο έργα θέλουν μικρό χρόνο ωρίμανσης με προϋπολογισμούς που ρεαλιστικά είναι χρηματοδοτήσιμοι. Ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας, ο Φορέας Διαχείρισης του υγροτόπου του Μουστού αλλά και η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα αποτελέσουν βασικούς συντελεστές της προσπάθειας. Οι επιχειρηματίες όμως της περιοχής θα είναι αυτοί που θα κληθούν τελικά να αξιοποιήσουν το αποτέλεσμα και για το λόγο αυτό θα επιδιωχθεί να έχουν ρόλο από το ξεκίνημα του εγχειρήματος.
Β. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΑ.
Η μικρομεσαία επιχείρηση παραδοσιακά αποτελεί τον μεγάλο όγκο της Ελληνικής Οικονομίας και αυτό θα συνεχίσει να ισχύει παρά τις επιρροές από την παγκοσμιοποιημένη αγορά των δυο τελευταίων δεκαετιών. Ωστόσο στον Τουριστικό τομέα οι επενδύσεις μεγαλύτερης κλίμακας σε μεγάλο βαθμό καθορίζουν το μήκος της τουριστικής περιόδου και δίνουν πρόσβαση σε αγορές που η μικρή επιχείρηση δεν μπορεί να αγγίξει με θετικότατες συνέπειες σε όλη την γκάμα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό. Έφτασε η ώρα στην Αρκαδία να υλοποιηθούν τουριστικές επενδύσεις μεγαλύτερης κλίμακας.
Η υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων έχει τρεις προϋποθέσεις. Την εξασφάλιση της γης, των αδειοδοτήσεων και των κεφαλαίων. Οι συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα έχουν αποδειχθεί ως μονόδρομος. Η αξιοποίηση δημόσιας γης ως βάση για τον σχεδιασμό έργων ΣΔΙΤ σχεδόν αποτελεί μονόδρομο. Το ζητούμενο είναι ο σωστός και έγκαιρος σχεδιασμός για την αξιοποίηση του timing.
Επιδιώκουμε τρεις μεγάλες δημόσιες εκτάσεις να υπαχθούν στο ΤΑΙΠΕΔ με στόχο τον σχεδιασμό έργων ΣΔΙΤ που κατά βάση θα στοχεύουν στον Τουρισμό όμως σε μια πιο σύνθετη μορφή που θα περιλαμβάνει θεματική δραστηριότητα όπως ο Αθλητικός ή Ιατρικός τουρισμός.
Συγκεκριμένα:
· Η πρώτη έκταση αφορά τα μεγάλα δημόσια κτήματα περιμετρικά του Μουστού που ξεπερνούν σε έκταση τα 4.000 στρέμματα και παρουσιάζουν επιχειρηματικό ενδιαφέρον αφού μπορούν να συνδυάσουν το παραλιακό μέτωπο με τον υγρότοπο του Μουστού σε μια φιλική στο περιβάλλον προσέγγιση που θα περιλαμβάνει ήπια αξιοποίηση του οικοσυστήματος.
· Η δεύτερη έκταση αφορά το δημόσιο κτήμα διπλά στην Τάκα που ξεπερνά σε έκταση τα 3000 στρέμματα. Πρόκειται για μια έκταση δίπλα στον ταμιευτήρα σε πολύ μικρή απόσταση από τις αρχαιότητες της Τεγέας με δυνατότητες ανάπτυξης πολυθεματικού πάρκου που θα περιλαμβάνει Τουρισμό, Αθλητισμό, Πολιτισμό αλλά και Πρωτογενή Τομέα.
· Η τρίτη έκταση εντοπίζεται παράπλευρα της Εθνικής Οδού Τρίπολης Βυτίνας στο τμήμα της από τον οικισμό Σάγκα ως τον οικισμό Λεβίδι όπου υφίστανται δημόσια χορτολίβαδα στα οποία είναι επιτρεπτή η αλλαγή χρήσης. Η ακριβής οριοθέτηση έκτασης περίπου 1000 στρεμμάτων θα γίνει σε συνεργασία με το αρμόδιο δασαρχείο. Πρόκειται για έκταση που έχει εξαιρετικές προϋποθέσεις για υλοποίηση τουριστικής επένδυσης που θα συνδυάζει και προπονητικό κέντρο αξιοποιώντας την εγγύτητα στον αυτοκινητόδρομο, στον ορεινό όγκο του Μαινάλου και το αστικό συγκρότημα της Τρίπολης.
Το ΤΑΙΠΕΔ, ο Φορέας Διαχείρισης του υγροτόπου του Μουστού, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Δήμος Γορτυνίας η Δ/νση Δασών Αρκαδίας με τα Δασαρχεία Αστρους, Τρίπολης, Βυτίνας και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρίπολης θα αποτελέσουν βασικούς συντελεστές της προσπάθειας.
Γ. ΑΡΔΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΦΑΛΑΝΘΟΥ
Όλες οι οικονομικές αναλύσεις κατατείνουν στην δημιουργία μεγάλου κομματιού της αναζητούμενης ανάπτυξης από τον πρωτογενή τομέα, στον οποίο εντοπίζουν πλεονεκτήματα αλλά και μεγάλες αδυναμίες. Κατά γενική ομολογία τα Ελληνικά προϊόντα πρέπει να στοχεύουν σε αγορές που αναζητούν την υψηλή ποιότητα και γι’ αυτήν είναι διατεθειμένες να πληρώσουν αυξημένες τιμές.
Στην περιοχή του Φαλάνθου σε έκταση που δεν ξεπερνά τα 1000 στρέμματα παράγονται όψιμα κηπευτικά εξαιρετικής ποιότητας που δεν έχουν πρόβλημα διάθεσης στην αγορά. Σε ετήσια βάση παράγονται 5000 τόνοι προϊόντων με ακαθάριστη αξία άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ. Μέση ακαθάριστη απόδοση 2000 ευρώ/στρέμμα υπερδιπλάσια δηλαδή από την μέση απόδοση των καλλιεργούμενων εκτάσεων της Αρκαδίας. Η παράγωγη στηρίζεται σε ένα τσιμενταυλακο που μεταφέρει το νερό από τις πηγές της Πιάνας αρδεύοντας με κατάκλιση, έκταση περίπου 700 στρεμμάτων. Πρόκειται για ένα υποτυπώδες αρδευτικό δίκτυο που κατασκευάστηκε από τους Ιταλούς μετά τον πόλεμο και ως σήμερα δεν καταφέραμε να το εκσυγχρονίσουμε.
Την τελευταία 15ετια έχουν γίνει προσπάθειες σ’ αυτή την κατεύθυνση και σε επίπεδο προμελέτης έχει σχεδιαστεί ένα νέο αρδευτικό δίκτυο που περιλαμβάνει:
- μικρό φράγμα που δημιουργεί ταμιευτήρα 50.000 κυβικών μέτρων για την αποθήκευση της καλοκαιρινής παροχής 2 ημερών ώστε να μην έχουμε απώλειες νερού τις ώρες που δεν πραγματοποιείται άρδευση και
- δίκτυο κλειστών αγωγών σε πίεση (μήκους 20Km) που θα επιτρέπει την χρήση τεχνητής βροχής και θα καλύπτει έκταση 3.500 στρεμμάτων
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα έξυπνο έργο γιατί με κόστος μικρότερο των 5 εκατομμυρίων ευρώ θα εξασφαλιστεί πρόσθετη παραγωγή τουλάχιστον 10.000 τόνων με ετήσια ακαθάριστη αξία όση το κόστος της επένδυσης.
Η πρωτοβουλία στοχεύει στην απόλυτη ωρίμανση του έργου και στην εξασφάλιση της χρηματοδότησης της κατασκευής του. Φιλοδοξούμε το αρδευτικό έργο να αποτελέσει τον πυρήνα ενεργειών που θα καταστήσουν πριν το 2020 τον Φάλανθο μια περιοχή πρότυπο αγροτικής παραγωγής ποιοτικών επώνυμων αγροτικών προϊόντων αλλά και παράδειγμα έξυπνης επένδυσης που θα έχει αποσβεστεί μέσα σε μια πενταετία.
Ο Δήμος Τρίπολης, η Περιφέρεια Πελοποννήσου κυρίως όμως οι αγρότες της περιοχής θα αποτελέσουν βασικούς συντελεστές της προσπάθειας.
Φίλες και Φίλοι
Η πρωτοβουλία τριών αξόνων που περιέγραψα αποτελεί ένα δείγμα της «πραγματικής πολιτικής» που επιδιώκω να εκφράσω απέναντι στην «πολιτική της χαιρετούρας», αποτελεί δείγμα οργανωμένης προσπάθειας που στηρίζεται σε σχεδιασμό απέναντι στα κενά λόγια του τίποτα. Δεν φοβάμαι την κριτική που εύκολα κάποιος κακόπιστα μπορεί να διατυπώσει. Στοχεύω στην ενεργοποίηση του υγιούς παραγωγικού κομματιού της κοινωνίας που είναι το μόνο που μπορεί να πάρει στις πλάτες του την ανασυγκρότηση της Οικονομίας αλλά και της Χώρας.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΑΤΟΥΛΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου