Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Που πάει το "σήριαλ" της Ε.Ο. Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα;;;;

Με αφορμή την είδηση της ψήφισης από τη Βουλή, στο τέλος του 2015, της αναθεώρησης της Σύμβασης του Ελληνικού Δημοσίου με την Κοινοπραξία ΜΟΡΕΑΣ Α.Ε., δημοσιεύουμε  Ερώτηση που κατέθεσε στις 15 Δεκεμβρίου 2015 ο Ευρωβουλευτής κ. Νίκος Χουντής, σχετικά με το θέμα, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η ερώτηση έχει ως εξής:
ΘΕΜΑ: Αναθεώρηση σύμβασης του ΜΟΡΕΑ
Η Ελληνική Κυβέρνηση προχωρά, για άλλη μία φορά, με αναθεώρηση της υφιστάμενης σύμβασης, σε επιπρόσθετη επιδότηση λειτουργίας του έργου «Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα, κλάδος Λεύκτρο-Σπάρτη», 330 εκατομμυρίων ευρώ για ενδεχόμενη μείωση εσόδων από τα διόδια, αλλά και λειτουργικά έξοδα(!)
Το έργο ξεκίνησε με ποσό κατασκευής κατ' αποκοπή 847 εκατομμυρίων ευρώ. Μέχρι σήμερα έχει απορροφήσει 1,44 δισεκατομμύρια ευρώ και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί(!) Σημειώνεται ότι η λειτουργία του αυτοκινητοδρόμου είναι επιδοτούμενη και η επιδότησή του έχει ξεκινήσει από το 2010 (πολύ αρχικό στάδιο κατασκευής).
Ερωτάται η Επιτροπή:
1.Μπορεί να δώσει ένα ιστορικό της μέχρι τώρα πορείας του έργου και των σχετικών χρηματοδοτήσεων (ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, εθνική χρηματοδότηση, εγγυήσεις δανείων από ΕΤΕπ, εισπράξεις από διόδια, δηλωθείσα ίδια συμμετοχή); Μπορεί να τις συγκρίνει με τη μέχρι σήμερα πρόοδο του φυσικού αντικειμένου; 
2.Έχει υποβληθεί η αναθεώρηση της σύμβασης στην Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, όπως προβλέπεται για τον περί κρατικών ενισχύσεων έλεγχο; Πώς σχολιάζει τους όρους της αναθεωρημένης σύμβασης, περί επιπρόσθετης επιδότησης 330 εκατομμυρίων ευρώ που θα αφορά και λειτουργικά έξοδα (χωρίς αυτά να έχουν εγκριθεί από το Δημόσιο), περί ΦΠΑ που θα βαρύνει το Δημόσιο και περί καταβολής του υπόλοιπου της χρηματοδοτικής συμβολής του Δημοσίου (51 εκατομμυρίων ευρώ), πριν ολοκληρωθεί το έργο; "

Όπως γίνεται αντιληπτό, τα ερωτήματα που θέτει ο κ. Χουντής είναι ενδιαφέροντα και δημιουργούν ανησυχίες, ιδιαίτερα όσον αφορά στο υποερώτημα σχετικά με την υποβολή της αναθεώρησης της σύμβασης στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, όπου σε αρνητική ενδεχόμενη απάντηση σημαίνει ότι θα έχει και άλλα προβλήματα το έργο.
Ο κ. Χουντής είναι έμπειρος, γνώστης των ευρωπαϊκών θεμάτων και είναι απίθανο να θέτει τέτοια ερωτήματα ελαφρά τη καρδία...
Όσο λοιπόν ενδιαφέροντα είναι τα ερωτήματα, τόσο θα είναι και η απάντηση που θα λάβει. Γιατί θα λάβει, γιατί στην Ευρώπη δεν κρύβονται...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου