Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

ΔΣ Μεγαλόπολης 12 - 01 -2016: Ενεργειακοί Δήμοι και διεκδικήσεις (vid)


Το πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μεγαλόπολης που έλαβε χώρα στο Δημαρχιακό Μέγαρο, ώρα 8.00 βραδινή, την Τρίτη, 12-01-2016, είχε επτά θέματα.
 Ανάμεσά τους, και το πλέον σημαντικό για πέντε Δήμους της Ελλάδας, εκ των οποίων εις είναι και ο Δήμος Μεγαλόπολης. Ο λόγος για τους πέντε Ενεργειακούς Δήμους της Ελλάδας και τις διεκδικήσεις τους από την Κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για το δεύτερο θέμα του Δ.Σ. Μεγαλόπολης με τίτλο: 
Έγκριση μετακίνησης αιρετών στο Αμύνταιο Φλώρινας για τη συμμετοχή τους σε έκτακτη συνεδρίαση του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων με θέμα «Συζήτηση σχετικά με τον επαναπροσδιορισμό του τρόπου κατανομής των δημοσίων εσόδων από τη δημοπράτηση δικαιωμάτων εκπομπών για την περίοδο 2016-2020, στο προς ψήφιση νομοσχέδιο «Μέτρα για την Επιτάχυνση του Κυβερνητικού ΄Εργου και ΄Αλλες Διατάξεις».
Λίγα λόγια για το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων της χώρας μας: 

Το Δίκτυο των Ενεργειακών Δήμων συγκροτήθηκε  την Πέμπτη, 28 Απριλίου 2011, στο Φιλώτα του Δήμου Αμυνταίου . Πρόκειται για τους Δήμους στις περιοχές των οποίων υπάρχει δραστηριότητα εξόρυξης λιγνίτη και παραγωγή ενέργειας από εργοστάσια της Δ.Ε.Η. Α.Ε. και συγκεκριμένα τους Δήμους Αμυνταίου, Εορδαίας, Κοζάνης, Μεγαλόπολης και Φλώρινας.

Στόχευση:

Στους σκοπούς του καταστατικού του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων περιλαμβάνονται:

  • Η καταγραφή, έρευνα και μελέτη της επίδρασης των δραστηριοτήτων παραγωγής ενέργειας στις περιοχές των ορυχείων και των εργοστασίων παραγωγής ενέργειας
  • Η επιστημονική στήριξη των περιοχών των ενεργειακών Δήμων για τη μετάβαση τους στη μεταλιγνιτική περίοδο
  • Η αξιοποίηση των ανενεργών υποδομών που σχετίζονται με την παραγωγή ενέργειας για αναπτυξιακούς ή περιβαλλοντικούς σκοπούς, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και πραγματοποίηση κοινών δράσεων των μελών του δικτύου
  • Η τεκμηρίωση και διαμόρφωση αναπτυξιακών προτύπων και σκοπών 
  • Η δημιουργία και λειτουργία της απαιτούμενης εργαστηριακής υποδομής μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης και μόλυνσης των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων, καθώς και του εδάφους 
  • Η διαμόρφωση και οργάνωση θεματικών διαδρομών με άξονα την ενέργεια για την τοπική ανάπτυξη των περιοχών των ενεργειακών Δήμων.
Όπως αντιλαμβανόμεθα εκ των ως άνω, οι αποφάσεις και οι κινητοποιήσεις του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων επηρεάζουν άμεσα την ζωή, την επιβίωση και το μέλλον των δημοτών.
Με αφορμή την αίτηση μετακίνησης, ο Δήμαρχος - εισηγητής του θέματος, έλαβε την ευκαιρία να επεκταθεί στο έργο των Ενεργειακών Δήμων.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί, όλη τη συζήτηση για το θέμα αυτό, έτσι όπως πραγματοποιήθηκε μεταξύ όλων των παρατάξεων στο συμβούλιο της Τρίτης: 


ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ fm 103.1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου