Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

«Φόρο μπύρας» υπέρ των δήμων αποφάσισε ο Βούτσης

Επειδή πρώτη φορά αριστερά, ο υπουργός Εσωτερικών καταργεί βασιλικό διάταγμα για την μπύρα, αλλά κρατά τον ίδιο φόρο με αριστερό πρόσιμο.

Και για να εξηγηθούμε:

«Φόρο μπύρας» υπέρ των δήμων που θα προορίζονται αποκλειστικά για την κάλυψη δαπανών προκειμένου να υλοποιηθούν δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών σχετικά με την ανακύκλωση επιβάλλει το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ & Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Ο εν λόγω φόρος καθορίζεται σε ποσοστό 10% επί του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ), εισπράττεται μαζί με τον ΕΦΚ από τις τελωνειακές αρχές και τα εισπραττόμενα ποσά αποδίδονται στο λογαριασμό που τηρείται στο όνομα του υπουργείου Εσωτερικών στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων υπό τον τίτλο «Φόρος ζύθου υπέρ δήμων και κοινοτήτων», ο οποίος μετονομάζεται σε «Φόρο μπύρας υπέρ δήμων».

Ειδικότερα τα έσοδα του λογαριασμού κατανέμονται στους δήμους με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, ύστερα από γνώμη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και προορίζονται αποκλειστικά για την κάλυψη δαπανών για την υλοποίηση δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών σχετικά με την ανακύκλωση των απορριμμάτων που παράγονται από την κατανάλωση μπίρας (γυάλινες φιάλες, αλουμινένια κουτάκια).

Να σημειωθεί ότι δεν πρόκειται για νέο φόρο και ως εκ τούτου δεν θα επιβαρυνθεί η τελική τιμή του προϊόντος καθώς ο συγκεκριμένος φόρος αντικαθιστά τον «φόρο ζύθου» που θεσμοθετήθηκε με βασιλικό διάταγμα το 1958.

Ο φόρος προβλέπεται στο άρθρο 34 του νομοσχεδίου «Αυτοτελής υπηρεσία ελέγχου νομιμότητας ΟΤΑ – Οικονομική βιωσιμότητα και αυτοτέλεια ΟΤΑ – Κανόνες Δημοσιονομικής Διαχείρισης και άλλες διατάξεις θεμάτων υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης» που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι την Παρασκευή.

8 σχόλια:

  1. ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΌΠΟΛΗ ΔΕΝ ΧΡΕΙΆΖΕΤΑΙ ΦΌΡΟΣ ΜΠΎΡΑΣ.ΣΥΜΦΩΝΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΛΙΟΤΕΡΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΔΙΑΠΡΕΥΣΕΙ, ΜΕ ΕΝΑΝ "ΦΟΡΟ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ" ΘΑ ΗΤΑΝ Ο ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΟΣ ΔΗΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
    ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΙΔΕΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΗΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΓΝΩΣΤΟΥ ΔΙΑΦΘΟΡΕΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΠΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΗς ΠΟΛΗΣ (ίσως στην κεντρική πλατεία σε αποκατάσταση του αποκαθηλωμένου Ηρώου)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Που την είδες ρε ανίδεε αυτή τη "στατιστική διαφθοράς";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΤΗΝ ΕΙΔΑ ΒΕΒΑΙΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΜΑΘΑ. ΣΕ ΕΝΗΜΕΡΩΝΩ ΟΤΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ ΔΗΛΑΔΗ ΟΤΙ ΕΙΧΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕΙ ΝΑ ΖΗΤΗΘΕΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΤΕ (2011) ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 15 ΧΡΟΝΙΑ
      Ο ΜΙΧΟΠΟΥΛΟΣ ΤΟ ΘΥΜΗΣΕ ΣΤΟΝ ΤΟΤΕ ΠΡΟΕΔΡΟ Β. ΚΑΝΕΛΟ ΚΑΙ ΤΟΥ ΖΗΤΗΣΕ ΚΑΙ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ.
      ΑΥΤΗ Η ΕΡΕΥΝΑ ΕΔΕΙΧΝΕ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ ΠΡΩΤΗ ΣΤΗΝ ΔΙΑΦΘΟΡΑ (ναι ναι ειχε πρωτιά!)

      Διαγραφή
    2. ΕΓΩ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΚΑΠΟΥ ΤΑ ΕΧΕΙΣ ΜΠΕΡΔΕΨΕΙ.
      ΑΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ, Η ΕΡΕΥΝΑ ΕΔΕΙΧΝΕ ΟΤΙ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ ΕΙΧΕ ΔΗΛΩΣΕΙ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ-ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΛΠ. ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΝ ΓΙΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ.
      ΜΑΛΛΟΝ ΕΣΥ ΜΙΛΑΣ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΕΡΕΥΝΑ.
      ΑΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΧΑΝ ΖΗΤΗΣΕΙ ΕΛΕΓΧΟ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ Ο ΚΑΘΑΡΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ.

      Διαγραφή
  3. Δώσε βάση ανίδεε, για να ξέρεις τι λες άλλη φορά. Η έρευνα που αναφέρεσαι είχε τίτλο "Εθνική Έρευνα για τη Διαφθορά στην Ελλάδα-2013", από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Public Issue, για λογαριασμό της Μ.Κ.Ο. "Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς". Είναι δημοσιευμένη στην ιστοσελίδα www.transparency.gr. Σε αυτή περιλαμβάνεται σελίδα που δείχνει χάρτη της Ελλάδας, με αποτυπωμένους τους καλλικρατικούς δήμους της Χώρας. Στο δήμο Μεγαλόπολης δείχνει ότι οι ερωτώμενοι (που πιθανότατα ήταν 10-20) δήλωσαν, κατά τη διάρκεια από το 2007 έως το 2013, δηλαδή επί καποδιστριακών δήμων, ότι έπεσαν θύματα δημόσιας ή/και ιδιωτικής διαφθοράς σε ποσοστό 12,1%- 18,7%. Δηλαδή μπούρδες! Ρώτησαν 10 νοματαίους και έβγαλαν ένα αυθαίρετο συμπέρασμα...Ότι και καλά ο Δήμος Μεγαλόπολης, ως περιοχή, είναι ο δεύτερος πιό "διεφθαρμένος" στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Ουσιαστικά, αυτό το συμπέρασμα δεν το έβγαλε ο ερευνητής, αλλά εφημερίδα της Πελοποννήσου, που θέλει να πιστεύει ότι ασκεί δημοσιογραφία. Έπειτα, το πήρε ένας φωστήρας της σημερινής δημοτικής αρχής και το έβγαλε σημαία. Με σκοπό να το χάψουν αμάσητο το θέμα, όπως έκανες κι εσύ. Βεβαίως, ούτε στο Δημοτικό Συμβούλιο, όταν συζητήθηκε βγήκε άκρη γιατί δεν ήταν σε θέση να καταλάβουν περί τίνος πρόκειται. Μίλησαν για διαφθορά και έφτασαν στο σημείο να ψάχνονται για τα πόθεν έσχες...Καραγκιοζιλίκια, όπως συνήθως...Έτσι έχει η ιστορία (επαναλαμβάνω) ανίδεε που χάφτεις ό,τι σου λένε, και επιμένεις κιόλας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΈΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΕΜΕ
      ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ
      ΠΡΩΤΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ
      ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ Ο "ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΣ" ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ, ΩΣ
      ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
      ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ, ΕΝΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ9που ακόμα δεν έχει γίνει... γιατί;;;)
      ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ;;;
      ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΕΣΥ.....
      ΚΑΙ ΟΣΟ ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ ΝΑ "ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ", Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΑΠΟΣΑΘΡΩΝΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΥΤΑΡΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
      (είτε από επιλογή είτε από ανάγκη...)

      Διαγραφή
  4. Δε μπορώ να σε πείσω, δυστυχώς. Πίστευε ό,τι θες. Όσο για τον έλεγχο των αιρετών, έχεις απόλυτο δίκιο.Θα πρέπει να γίνει ο έλεγχος. Και θα πρέπει να αναζητηθεί γιατί δεν έχει γίνει ακόμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όχι μόνο η Μεγαλόπολη, όλη η Ελλάδα ήταν βουλιαγμένη στη διαφθορά. Όποιος μπορούσε έτρωγε ό,τι και απ' όπου μπορούσε. Διεφθαρμένη κεντρική εξουσία, διεφθαρμένη δημόσια διοίκηση, διεφθαρμένη τοπική εξουσία, διεφθαρμένη δικαιοσύνη...Η πρασινομπλέ συμμορία είχε διαφθείρει το σύμπαν όλο. Κατά ευτυχή συγκυρία τα πράγματα φαίνεται πως αλλάζουν. Επιτέλους, για πρώτη φορά στα 200 περίπου χρόνια ύπαρξης της μπανανίας " η ωραία Ελλάς", ΕΞΥΠΝΟΙ και ΕΝΤΙΜΟΙ άνθρωποι βρέθηκαν στο τιμόνι. Έπρεπε να καταστραφεί η χώρα για να αξιωθεί ο έλληνας να σουτάρει τα παμφάγα αρπακτικά, τα υποτακτικά λαμόγια και τους κουτοπόνηρους συμφεροντάκηδες... Ελπίζω μόνο να μη μας ξαναπιάσουνε κορόιδα και μας ξαναγυρίσουνε πίσω στην πρασινομπλέ βρώμα με τα βρωμοκάναλα και τις βρωμοφυλλάδες τους, γιατί ως γνωστόν ο ελληνικός λαός δε φημίζεται και για την εξυπνάδα του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή