Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021

Επιμελητήριο Αρκαδίας: Σχετικά με αναστολές- επιδοτήσεις δαπανών ( Φεβρουάριος) / Μείωση τζίρου επιχειρήσεων από covid

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ
Διευκρινίσεις αναφορικά με τη ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας (απαγόρευση απολύσεων) από τις επιχειρήσεις που έθεσαν τις συμβάσεις εργαζομένων σε καθεστώς αναστολής τον Δεκέμβριο του 2020 παρέχει εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Εργασίας.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή τον Δεκέμβριο, απαγορεύεται να μειώσουν το προσωπικό τους για όσο χρονικό διάστημα οι συμβάσεις των εργαζομένων τους τελούν υποχρεωτικά σε αναστολή και, σε περίπτωση πραγματοποίησης καταγγελίας σύμβασης, αυτή είναι άκυρη. Οι επιχειρήσεις που ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους, σύμφωνα με τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που ορίζονται από το υπουργείο Οικονομικών, απαγορεύεται να μειώσουν το προσωπικό τους για όσο χρονικό διάστημα κάνουν χρήση του μέτρου των αναστολών των συμβάσεων εργασίας εντός του Δεκεμβρίου. Σε περίπτωση καταγγελίας, αυτή είναι άκυρη.
Αναλυτικά η Α.Π.: οικ. 3541/80 με όλες τις διευκρινίσεις

ΕΡΕΥΝΑ ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ: ΠΟΣΟ «ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΕ» Ο COVID-19 TO ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ
Υποχώρηση των εισοδημάτων και της κατανάλωσης το 2020, σε συνδυασμό με αύξηση των οφειλών, και νέα χρονιά κρίσιμη για την οικονομία «δείχνουν» τα στοιχεία της ετήσιας έρευνας του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ για το εισόδημα και τις δαπάνες διαβίωσης των νοικοκυριών, που διεξήχθη στις πρωτόγνωρες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημική κρίση του Covid-19. Τα εισοδήματα των νοικοκυριών που στηρίζονται στα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα μειώθηκαν το 2020 δραματικά. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από την έρευνα, τα εισοδήματα αυτά μειώθηκαν μεσοσταθμικά κατά 27,2%, έναντι μείωσης 11,5% στο σύνολο των νοικοκυριών. Το στοιχείο αυτό, που συμβαδίζει με τη δραματική επιδείνωση των οικονομικών δεικτών των πολύ μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καταδεικνύει πως η δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι επιχειρήσεις έχει επηρεάσει ανάλογα και την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΣΤΟΛΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021
Παρατείνεται η δυνατότητα των επιχειρήσεων να βάλουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων είτε πρόκειται για πληττόμενες επιχειρήσεις είτε για κλειστές επιχειρήσεις και για τον μήνα Φεβρουάριο σύμφωνα με την σχετική ΚΥΑ. Ειδικότερα, δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 345/Β/31-1-2021 η απόφαση οικ. 4374/131/2021 για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις - εργοδότες του ιδιωτικού τομέα κατά τον μήνα Φεβρουάριο 2021. Η διαδικασία υποβολής εντύπων μεταβολής κατάστασης του προσωπικού των επιχειρήσεων θα γίνεται στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», για όλες τις περιπτώσεις.



ΜΕΙΩΘΗΚΕ ΚΑΤΑ 6,9% Ο ΟΓΚΟΣ ΤΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΛΙΑΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2020
Μείωση 6,9% σημείωσε ο όγκος των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο της χώρας τον Νοέμβριο πέρυσι, λόγω του δεύτερου lockdown, με τον τζίρο να αυξάνεται μόνον σε φαρμακεία και σούπερ μάρκετ. Ειδικότερα, ο όγκος των πωλήσεων αυξήθηκε σε: Φαρμακευτικά- καλλυντικά (32,8%) και Μεγάλα καταστήματα τροφίμων (13,4%). Αντίθετα, κινήθηκε πτωτικά σε: Ένδυση- υπόδηση (54,7%), Καύσιμα και λιπαντικά αυτοκινήτων (22,3%), Πολυκαταστήματα (15,3%), Έπιπλα- ηλεκτρικά είδη- οικιακό εξοπλισμό (14,8%), Βιβλία- χαρτικά- λοιπά είδη (14,6%) και Τρόφιμα- ποτά- καπνό (3,5%).

ΙΟΒΕ: ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ
Υποχώρησε ελαφρώς τον Ιανουάριο ο δείκτης οικονομικού κλίματος και διαμορφώθηκε στις 90,7 μονάδες, έναντι 91,8 μονάδων τον Δεκέμβριο. Όσον αφορά τους επιμέρους τομείς της οικονομίας, καταγράφεται ήπια εξασθένιση των προσδοκιών στις υπηρεσίες, αλλά ενίσχυση στους υπόλοιπους τομείς, όπως και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη. Όπως επισημαίνεται σε έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, η επαναλειτουργία μέρους των δραστηριοτήτων που ήταν σε αναστολή από τον περασμένο Νοέμβριο, κυρίως στο λιανικό εμπόριο, συνέβαλε στην τόνωση των προσδοκιών σε σημαντικό μέρος της εγχώριας οικονομίας. Αλλά και η εκκίνηση της διαδικασίας εμβολιασμού του πληθυσμού, σε συνδυασμό με τα σχετικά ήπια επιδημιολογικά δεδομένα αμέσως μετά από την εορταστική περίοδο, φαίνεται πως διαμόρφωσαν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις προοπτική εξόδου από την υγειονομική κρίση μεσοπρόθεσμα.

ΙΕΛΚΑ: ΑΥΞΗΜΕΝΗ Η ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΣΤΟ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Αύξηση στη διείσδυση των ηλεκτρονικών αγορών στο λιανεμπόριο τροφίμων καταδεικνύει μελέτη του ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών) με δείγμα 850 ατόμων. Η έρευνα καταναλωτών του ΙΕΛΚΑ καταγράφει ότι το κοινό που αγοράζει τρόφιμα και γενικά είδη σούπερ μάρκετ online έχει φτάσει πλέον στο 25% έναντι ενός πολύ μικρού ποσοστού 1-2% το 2019. Επίσης 4 στους 10 χρήστες διαδικτύου παραγγέλνουν online την κατηγορία food-delivery, η οποία έχει ξεπεράσει συνολικά ως αγορά τα 500 εκατ. ευρώ το 2020.

ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΠΑΓΙΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ: ΕΝΤΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
Τη μορφή επιδότησης επιδιώκεται να έχει το νέο μέτρο κρατικής ενίσχυσης πάγιων δαπανών για πληττόμενες επιχειρήσεις οι οποίες εμφάνισαν πέρυσι πτώση τζίρου τουλάχιστον 30%, σύμφωνα με όσα δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Η διάταξη με την οποία ανοίγει ο δρόμος για επιδότηση πάγιων δαπανών επιχειρήσεων μπαίνει σε εφαρμογή τον Φεβρουάριο. Η υλοποίηση του μέτρου θα πραγματοποιηθεί μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας mybusinesssupport της ΑΑΔΕ ενώ «η συγκεκριμένη ενίσχυση θα είναι στοχευμένη ως προς την αξιοποίηση και θα επιδιωχθεί να μην είναι επιστρεπτέα».

ΑΚΥΡΩΝΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΓΙΑ ΕΚΠΡΟΘΕΣΜΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ 2014
Στην ακύρωση των προστίμων που είχαν επιβληθεί στα τέλη του 2020 σε χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες για εκπρόθεσμη υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων του 2014 προχωρούν οι Δ.Ο.Υ ακολουθώντας συγκεκριμένες οδηγίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Ειδικότερα με την εγκύκλιό του της ΑΑΔΕ, δίνονται οδηγίες στις Δ.Ο.Υ. για την διαγραφή των προστίμων εκπρόθεσμης υποβολής καταστάσεων φορολογικών στοιχείων του 2014 που υπεβλήθησαν από 21.1.2016 έως και 25.1.2016. Ποσά τα οποία έχουν ήδη καταβληθεί θα επιστραφούν αφού συμψηφισθούν με βεβαιωμένες οφειλές διευκρινίζεται στην σχετική εγκύκλιο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου