Παρασκευή 21 Αυγούστου 2020

Στη δημοσιότητα το πόρισμα των ελεγκτών: Έλλειμμα 1,5 εκ. και κακοδιαχείριση στην “Πελοπόννησος Α.Ε.” επί Τατούλη

Του Θανάση Λαγού

Έλλειμμα 1,5 εκ. ευρώ, κατατμήσεις έργων και ατελή κριτήρια επιλογής αναδόχων κατέγραψαν στο πόρισμά τους οι ελεγκτές για την “Πελοπόννησος Α.Ε.” που εξέτασαν δειγματοληπτικά 11 προγραμματικές συμβάσεις της αυτοδιοικητικής επιχείρησης.

"Ολα τα παραπάνω ευρήματα θα μπορούσαν να θεωρηθούν ότι είναι σε αντίθεση με τις υποχρεώσεις της Περιφέρειας ως δημόσιου φορέα για «τη χρηστή διοίκηση και συνετή διαχείριση του δημόσιου χρήματος»" τονίζει το πόρισμα, που επισημαίνει σε άλλο απόσπασμά του: "Η “Πελοπόννησος Α.Ε.” και οι υπεύθυνες υπηρεσίες της Περιφέρειας φαίνεται να μην συμμορφώνονται σε συστηματική βάση με τις νομοθετημένες και συμβατικές διαδικασίες ελέγχου και ελεγκτικών απολογισμών για την ορθή εφαρμογή των προγραμματικών 
συμβάσεων". 
Για την "1η Παμπελοποννησιακή Εκθεση Εναλλακτικού Τουρισμού 2019" που διοργανώθηκε προεκλογικά στην Καλαμάτα, το πόρισμα αναφέρει: 
"Για τη διοργάνωση της έκθεσης δαπανήθηκαν 71.109,19 ευρώ, εκ των οποίων τα 62.350 ευρώ αφορούσαν σε αμοιβές δημοσιογράφων. Το κόστος αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί υπερβολικό λαμβάνοντας υπόψη ότι η διοργάνωση διήρκεσε δύο ημέρες μόνο".

ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ
Για το έλλειμμα το πόρισμα αναφέρει επί λέξει: "Ουσιαστικά η “Πελοπόννησος Α.Ε.” έχει ένα έλλειμμα της τάξεως € 1.552.139,87, το οποίο αφορά στην υποχρέωσή της για επιστροφή μη χρησιμοποιημένων πόρων κυρίως στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Η “Πελοπόννησος Α.Ε.” δεν είναι σε θέση να ανακτήσει τα ελλείμματα διότι δεν υπάρχει ουσιαστικός απολογισμός. Η “Πελοπόννησος Α.Ε.” δεν είχε λάβει έγκριση από την αναθέτουσα αρχή για την υπέρβαση του εγκεκριμένου προϋπολογισμού και δεν είχε το δικαίωμα να συμψηφίσει αυτά τα ελλείμματα με τα πλεονάσματα άλλων προγραμματικών συμβάσεων. Τα πλεονάσματα από τις περατωθείσες προγραμματικές συμβάσεις ελλείψει επιπρόσθετης έγκρισης θα έπρεπε να επιστραφούν στην αναθέτουσα αρχή. Ως εκ τούτου το σύνολο των πλεονασμάτων είναι μια υποχρέωση της “Πελοπόννησος Α.Ε.” προς την αναθέτουσα αρχή (Περιφέρεια και Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης), ενώ τα ελλείμματα μια ζημία που δεν απεικονίζεται ορθά στα βιβλία και στους ισολογισμούς της.

Μετά τις προσαρμογές που διενεργήσαμε στις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας προκύπτει ότι η καθαρή θέση της εταιρείας έχει καταστεί αρνητική (-1.293.557,64) και ως εκ τούτου συντρέχουν οι προϋποθέσεις της παρ. 4 του άρθρου 119 του Ν.4548/2018.

Σύμφωνα με την ανωτέρω διάταξη το Διοικητικό Συμβούλιο υποχρεούται να συγκαλέσει τη γενική συνέλευση, μέσα σε προθεσμία 6 μηνών από τη λήξη της χρήσης ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, όπως η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου μπορεί να λάβει χώρα και με συμψηφισμό χρέους της εταιρείας προς τον καταβάλλοντα την εισφορά, εφόσον τούτο έχει προβλεφθεί στην απόφαση για την αύξηση του κεφαλαίου σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 20 του Ν.4548/2018. Το ελάχιστο ποσό της απαιτούμενης αύξησης ανέρχεται σε € 1.281.057,64 έτσι ώστε τα ίδια κεφάλαια να είναι ίσα με το 50% του ελάχιστου μετοχικού κεφαλαίου μίας Α.Ε., ήτοι € 25.000,00. Διαφορετικά η εταιρεία θα πρέπει να τεθεί σε εκκαθάριση".


ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ.........

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου