Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Κλιμάκιο του ΚΚΕ (Κατσιρούμπας,- Παναγουλοπούλου - Αναστασόπουλος) επισκέφθηκαν το εργοτάξιο του Δήμου Μεγαλόπολης

Την Τρίτη 28 Απρίλη, μέρα δράσης σε χώρους δουλειάς με το σύνθημα «πληρώσαμε πολλά, δε θα πληρώσουμε ξανά», κλιμάκιο του ΚΚΕ, αποτελούμενο από τους Δημοτικούς Συμβούλους Κατσιρούμπα ΓιώργοΠαναγουλοπούλου Λίλα και τον σύμβουλο της ΤΚ Μεγαλόπολης Αναστασόπουλο Άκη, της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δήμο Μεγαλόπολης, επισκέφτηκαν τους εργαζόμενους στο εργοτάξιο του Δήμου.
Αφού τους ενημέρωσαν για τις επερωτήσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ που τους αφορούν, τους τόνισαν ότι στόχος τους είναι να ακουστεί δυνατά η φωνή της διεκδίκησης για την προστασία της υγείας του λαού, για την υπεράσπιση όλων των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων, μέσα κι έξω από τους χώρους δουλειάς, για την αναχαίτιση της εργοδοτικής και κυβερνητικής επίθεσης.
Να καταργηθούν στην πράξη έκτακτες αντεργατικές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που ψηφίστηκαν εν μέσω της πανδημίας και περιλαμβάνουν μέτρα που διευκολύνουν την ένταση της εκμετάλλευσης και το ξεχαρβάλωμα των εργασιακών σχέσεων. Από την εκ περιτροπής εργασία μέχρι τις απλήρωτες υπερωρίες, τη χωρίς όριο μετακίνηση των εργαζομένων, τις αναγκαστικές άδειες, τις αναστολές συμβάσεων, έως την καταστολή των πολιτικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών.
Στη συνέχεια έγινε εκτενής συζήτηση σχετικά με προβλήματα που πλήττουν καθημερινά τον κλάδο. Αναδείχθηκαν οι ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό, σε ειδικευμένους συντηρητές, μηχανικούς καθώς και σε εργάτες γενικών καθηκόντων. Αναφέρθηκαν στα προβλήματα των οχημάτων και των μηχανημάτων, λόγω παλαιότητας αλλά και ελλιπούς συντήρησης, επισημαίνοντας την ανάγκη για έναν «υποχρεωτικό ενιαίο κανονισμό καλής λειτουργίας των απορριμματοφόρων και των μηχανημάτων με υποχρεωτική αντικατάσταση ή ακινησία μετά το πέρας του κύκλου ζωής τους».
Επιπρόσθετα, τα Μέσα Ατομικής Προστασίας είναι ανεπαρκή, τη στιγμή που οι εργαζόμενοι αυτοί εκτίθενται καθημερινά σε βιολογικούς παράγοντες κινδύνου, για τους οποίους μάλιστα δεν εμβολιάζονται όπως θα έπρεπε και επιπλέον δουλεύουν σε αντίξοες συνθήκες. Είναι αξιοσημείωτο ότι μολονότι υπάρχει ιατρός Εργασίας και Τεχνικός Ασφαλείας, ουδέποτε οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν για τρόπους ατομικής προστασίας από τον κορονοϊό.
Επεσήμαναν ότι τα τελευταία χρόνια στους Δήμους ανθούν τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας και οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, που έχουν σαν αποτέλεσμα εργάτες με μικρή ή καθόλου προϋπηρεσία να αναλαμβάνουν καθήκοντα χωρίς κανείς να τους έχει διδάξει πώς και ασφαλώς θα εκτελέσουν τα καθήκοντά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου