Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019

Γ. Παπηλιού: " ο Ξαφνικός Θάνατος των λιγνιτικών μονάδων ΔΕΗ, συντριπτικό πλήγμα για την Μεγαλόπολη" (βίντεο)

Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ 
Γιώργος Παπαηλιού κατά τη συζήτηση 
του νομοσχεδίου για τα ενεργειακά 
στην Ολομέλεια της Βουλής (27.11.2019) 
ανέφερε μεταξύ άλλων, για την Μεγαλόπολη:

Ο «ξαφνικός θάνατος» των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ Μεγαλόπολης, αποτελεί συντριπτικό πλήγμα και για τη ΔΕΗ και για τη Μεγαλόπολη.

Είναι παράνομος, αφού έρχεται σε αντίθεση με το εν ισχύει Εθνικό Σχέδιο Ενέργειας και Κλίματος (ΕΣΕΚ), που είχε θεσπιστεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και που, στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης, προβλέπει τη διακοπή λειτουργίας της μονάδας 3 το 2025 και της μονάδας 4 το 2035.

Θα δημιουργήσει προβλήματα στην υφιστάμενη ενεργειακή ισορροπία, αφού μονάδες, στις οποίες παράγεται ηλεκτρική ενέργεια από το εθνικό καύσιμο βάσης, το λιγνίτη, θα τεθούν εκτός λειτουργίας χωρίς προετοιμασία.
Θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τη Μεγαλόπολη και την ευρύτερη περιοχή, η οποία θα καταστεί «έρημη χώρα», αφού μάλιστα δεν υπάρχει χρόνος για την προετοιμασία της μεταλιγνιτικής περιόδου.

Επιβάλλεται η αποτροπή του «ξαφνικού θανάτου» και η συνέχιση της λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ Μεγαλόπολης, αλλά και η σοβαρή διαβούλευση με την τοπική κοινωνία για τη «δίκαιη μετάβαση», την προετοιμασία της μεταλιγνιτικής περιόδου, ώστε να προσδιοριστεί η κατεύθυνση της παραγωγικής ανασυγκρότησης της περιοχής, όταν θα παύσει η εξάρτησή της από το λιγνίτη.

Με την πολιτική της ΝΔ, σε μερικά χρόνια, η ΔΕΗ θα είναι ένας μικρός παραγωγός ενέργειας, που θα παράγει μόλις το 10 % του ηλεκτρικού ρεύματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου