Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

Ερωτηματικά για «την επούλωση» των αδικιών με τις αντικειμενικές αξίες στη Μεσσηνία


Έχουν περάσει σχεδόν 9 χρόνια από την τελευταία φορά που άλλαξαν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων (Μάρτιος 2007) και χρειάστηκε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, για να βάλει μπροστά το υπουργείο Οικονομικών τις «μηχανές» και να προχωρήσει στη μείωσή τους.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, η κυβέρνηση στο αμέσως προσεχές διάστημα θα ανακοινώσει τις νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων, οι οποίες, από ό,τι φαίνεται, θα έχουν αναδρομική ισχύ από το Μάιο του 2015, όπως ορίζει και η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, καλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο και συναλλαγές που έγιναν το δεύτερο εξάμηνο του 2015.

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του κ. Αλεξιάδη, 
«οι νέες αντικειμενικές αξίες θα ισχύσουν και για ένα διάστημα του 2016, έως ότου εφαρμοστεί το νέο σύστημα εμπορικών αξιών, το οποίο θα αντικαταστήσει το σύστημα των αντικειμενικών αξιών που έχει κλείσει τον κύκλο του».
Ο κ. Αλεξιάδης σημείωσε ότι οι υπηρεσίες ανταποκρίθηκαν σε ικανοποιητικό βαθμό μετά την απόφαση του ΣτΕ και τις επόμενες ημέρες πρόκειται να ανακοινωθούν οι νέες τιμές. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νέες αντικειμενικές αξίες δεν πρόκειται να επηρεάσουν τον ΕΝΦΙΑ του 2015.

Ωστόσο, ερωτηματικό παραμένει τι θα συμβεί για μια σειρά επιδομάτων και φόρων που άμεσα ή έμμεσα επηρεάζονται από τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων
Τα επιδόματα που «χάνουν» χιλιάδες πολίτες λόγω αντικειμενικών αξιών είναι, μεταξύ άλλων, τα εξής: επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, επιδότηση ενοικίου, κάρτα σίτισης, δωρεάν ρεύμα, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, οικογενειακό επίδομα, φοιτητικό επίδομα, απαλλαγή 50% από ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα με το σχέδιο που υπάρχει, η μεσοσταθμική μείωση θα είναι περίπου 15%.

Βέβαια, το ερώτημα για τους πολίτες της Μεσσηνίας είναι αν αυτή η οριζόντια μείωση, με το σύστημα που ισχύει μέχρι σήμερα, «θα επουλώσει» τις σοβαρές αδικίες που πλήττουν αδικαιολόγητα πολλές περιοχές του νομού και οι οποίες προήλθαν από απόφαση του υπουργείου Οικονομικών το Δεκέμβριο του 2010.

Με αυτήν προβλεπόταν η ένταξη στο σύστημα εφαρμογής αντικειμενικών αξιών όλων των ορεινών και ημιορεινών περιοχών της Μεσσηνίας (και της χώρας γενικότερα) και, μάλιστα, ορίζοντας ως ελάχιστη τιμή πανελληνίως τα 600 ευρώ, αφήνοντας όμως τις περιοχές που μέχρι τότε είχαν εισαχθεί στο σύστημα αντικειμενικών αξιών άθικτες.

Η παραπάνω απόφαση, η οποία κρίνεται άδικη και απαράδεκτη, έδινε ουσιαστικά το σχοινί για να μπει μετέπειτα η θηλιά στο λαιμό των κατοίκων αυτών των περιοχών, καθώς ακολούθησε το χαράτσι και κατόπιν ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων, ο οποίος στηρίζεται σε αυτές τις αντικειμενικές αξίες.

του Αντώνη Πετρόγιαννη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου