Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

SOS!!!! κόβονται οι επιχορηγήσεις σωματείων, αν δεν δηλωθούν στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ


Σχετικά με την επιχορήγηση αθλητικών, πολιτιστικών κοκ σωματείων και συλλόγων.

Κυρία Δημητρακοπούλου,

Στις 21 Ιανουαρίου 2015, η τότε Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κα Παρασκευή Χριστοφυλλοπούλου, έλαβε την αριθ. ΔΗΔ/Φ.40/1057 Απόφαση, με τίτλο "Ρύθμιση λεπτομερειακών και τεχνικών θεμάτων για την περαιτέρω ενίσχυση της διαφάνειας μέσω της ανάρτησης στο «Πρόγραμμα Διαύγεια» των δαπανών των επιχορηγούμενων φορέων...", που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 116/τ.Β΄/21.01.2015, την οποία σας αποστέλλω συνημμένα.

Πρόκειται πράγματι για μια Απόφαση-Τομή, όσον αφορά στη διαφάνεια που πρέπει να υπάρχει στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος, το οποίο διοχετεύεται υπό μορφή επιχορηγήσεων από τους Φορείς του Κράτους σε μη κερδοσκοπικούς φορείς, με σκοπό την ενίσχυση της εκπλήρωσης των σκοπών τους.

Ίσως αυτή η Απόφαση να μην έτυχε της δημοσιότητας που θα άξιζε, καθώς συνέπεσε χρονικά με το ρευστό περιβάλλον που προκλήθηκε από τις εθνικές εκλογές στις αρχές του έτους, ωστόσο, η σημασία της είναι τεράστια, εφόσον εφαρμοσθεί...

Ουσιαστικά, με αυτή την Απόφαση όλοι ανεξαιρέτως οι μη κερδοσκοπικοί φορείς (από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις έως αθλητικά σωματεία και τοπικοί σύλλογοι) εφόσον λαμβάνουν μέσα σε ένα χρόνο από φορείς του Κράτους (Υπουργεία, Περιφέρειες, Δήμους κοκ) επιχορηγήσεις που υπερβαίνουν τις 3.000 €, υποχρεούνται να αναρτούν σε ειδική εφαρμογή, ενσωματωμένη στο Πρόγραμμα Διαύγεια, όλες τις δαπάνες που κάνουν με τα ποσά που επιχορηγούνται, το αργότερο έως το Φεβρουάριο του επόμενου έτους.
Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης απαγορεύεται η επιχορήγησή τους στο μέλλον.
Ως προθεσμία πρώτης εφαρμογής της Απόφασης ορίζεται ο Φεβρουάριος του 2016.


Οι πάροχοι επιχορηγήσεων, όπως ορίζονται οι φορείς του Κράτους, κατά τις αποφάσεις έγκρισης επιχορηγήσεων που λαμβάνουν, για ποσά άνω των 3.000€, πρέπει να αναφέρουν εμφανώς την παραπάνω υποχρέωση των επιχορηγούμενων φορέων. Είναι δε υποχρεωμένοι οι πάροχοι επιχορηγήσεων να ελέγχουν εάν αναρτώνται οι σχετικές δαπάνες των επιχορηγούμενων φορέων στο Πρόγραμμα Διαύγεια, πριν εγκρίνουν νέες επιχορηγήσεις.

Δυστυχώς, παρ' ότι έχει περάσει αρκετό χρονικό διάστημα από τη δημοσίευση της Απόφασης, αρκετοί πάροχοι επιχορηγήσεων, μεταξύ αυτών και Δήμοι, δεν περιλαμβάνουν στις σχετικές αποφάσεις τους την υπόμνηση υποχρέωσης των επιχορηγούμενων φορέων, παρά τις συστάσεις που ο αρμόδιος Υπουργός έχει κάνει με εγκύκλιό του, τον Ιούνιο που μας πέρασε, την οποία επισυνάπτω.

Ενδεικτικά, σας επισυνάπτω σχετική Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγαλόπολης, με την οποία επιχορηγούνταν αθλητικά σωματεία και σύλλογοι της περιοχής, χωρίς να γίνεται η παραπάνω επισήμανση, προκειμένου έγκαιρα οι εν λόγω φορείς να φροντίσουν να είναι συνεπείς με τις επιταγές της Υπουργικής Απόφασης...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου