Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

Μεγαλόπολη Αρκαδίας: Ενιαίο Λύκειο και Γυμνάσιο σε κατάληψη από σήμερα - Τα αιτήματα των μαθητών


Καταλήψεις ξεκίνησαν σήμερα, 10-11-2015, και στα Γυμνάσιο Μεγαλόπολης και Ενιαίο Λύκειο Μεγαλόπολης.

Τα δύο σχολεία κάνουν κατάληψη  στην Μεγαλόπολη Αρκαδίας, με τα γενικά αιτήματα που αφορούν την παιδεία και την εκπαίδευση. 

Ωστόσο, το Γυμνάσιο Μεγαλόπολης αντιμετωπίζει και πρόσθετα πρακτικά ζητήματα:
1) Οι μαθητές  των 2 σχολείων της  Μεγαλόπολης διαμαρτύρονται  για αποσαθρωμένες  κολώνες στήριξης στο χώρο του σχολείου  και αντίστοιχα προβλήματα στο στέγαστρο,       που εκθέτουν τους μαθητές σε κινδύνους.  
2) Δεν  αποκαταστάθηκε  η εισροή υδάτων σε δύο αίθουσες   και στα γραφεία καθηγητών  Λυκείου, πρόβλημα το οποίο θα χειροτερέψει άμεσα με τις πρώτες βροχές.
3) Η έλλειψη καθαρίστριας με σύμβαση πλήρους απασχόλησης, έχει ως αποτέλεσμα, να  μην  μπορεί  να  καλυφθεί  ο  σχολικός  χώρος  με  την  αυτονόητη απαιτητή καθαριότητα  του  χώρου.
          4)  Άμεση επέμβαση και έλεγχο των  σκυλιών που καθημερινά  μπαίνουν
           στον προαύλιο χώρο των 2 σχολείων εκθέτοντας σε σοβαρότατο κίνδυνο
           την σωματική  ακεραιότητα  των  μαθητών.

Όπως μας ενημέρωσαν, έχουν ήδη απευθύνει τα αιτήματά τους στο Δήμο Μεγαλόπολης, αλλά ...
"αποτέλεσμα μηδέν", όπως τονίζουν. 

Ως εκ τούτου οδηγούνται σε "δυναμική διεκδίκηση των αυτονόητων", όπως λένε.

Σήμερα, Τρίτη 10-11-2015 και ώρα 11.15 το πρωί, ξεκίνησε σχολικό συμβούλιο στο οποίο παραβρίσκονται καθηγητές, γονείς, μαθητές και εκπρόσωποι του Δήμου Μεγαλόπολης, για να συζητήσουν τα αιτήματα των μαθητών.

--------------------------
Το κείμενο με τα προβλήματα και τα αιτήματα των μαθητών:


Μην επιτρέπεις στην εκπαίδευση 
να εμποδίζει την μόρφωση σου.

Η γνωστή ρήση του Mark Twain αντηχεί με τον πιο εύηχο τρόπο στις ψυχές μας. Σήμερα 10 Νοεμβρίου οι μαθητές του Γενικού Λυκείου και του Γυμνασίου Μεγαλόπολης προβαίνουν στην κατάληψη του σχολικού συγκροτήματος και δηλώνουν παρών στην πανελλήνια διαμαρτυρία θεωρώντας ότι η εκπαίδευση παρακμάζει στο μέγιστο βαθμό. Η διαμαρτυρία μας αυτή δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια αντίδραση νέων ανθρώπων με οράματα και όνειρα για μια καλύτερη κοινωνία, ένα καλύτερο σχολείο. Πρώτα απ΄όλα, λοιπόν, επιθυμούμε να σας κοινοποιήσουμε τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει το σχολείο μας και η εκπαίδευση γενικότερα. Σημειωτέον ότι τα αιτήματα αυτά έχουν ήδη τεθεί στη Δημοτική Αρχή της πόλης μας και παραμένουν εδώ και αρκετό καιρό ανεκπλήρωτα

Αρχικά, δύο από τις βάσεις των δοκών που στηρίζουν το στέγαστρο μπροστά από την βιβλιοθήκη και τα αποχωρητήρια των κοριτσιών έχουν διαβρωθεί με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα τόσο του συνόλου της μαθητικής κοινότητας, καθηγητών και μαθητών, οι οποίοι περνούν από εκεί, όσο προπάντων των κοριτσιών, τα οποία μεταβαίνουν στα αποχωρητήρια τους, καθώς το ενδεχόμενο κατάρρευσης είναι πολύ μεγάλο.

Έπειτα, οι περισσότερες από τις αίθουσες του Γενικού Λυκείου Μεγαλόπολης δεν τηρούν τις προϋποθέσεις καταλληλότητας ομαλής λειτουργίας του σχολείου καθώς ειδικότερα την περίοδο ισχυρών βροχοπτώσεων παρατηρείται εισροή βρόχινων υδάτων καθώς και αποκόλληση επιχρισμάτων. Η άμεση συντήρηση τους κρίνεται απαραίτητη.

Επίσης, η απουσία καθαρίστριας πλήρους απασχόλησης, από το σχολικό μας συγκρότημα καθ΄όλη την διάρκεια της ημέρας αποτελεί το πλέον σημαντικό πρόβλημα. Παρά τις υφιστάμενες υποδείξεις, παρακλήσεις και διαβήματα προς την δημοτική αρχή η επίλυση αυτού του φλέγοντος ζητήματος δεν υπήρξε με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται η ομαλή λειτουργία της σχολικής κοινότητας, να υποβαθμίζεται και να εκλείπει σχεδόν ολοκληρωτικά η υγιεινή από τους χώρους του σχολείου, να προσβάλλεται η αισθητική μας και να αναγκάζονται οι καθηγητές να τελούν χρέη καθαρίστριας, παρά το γεγονός ότι δεν είναι υπεύθυνοι για αυτό. Προβλήματα που εμφανίζονται δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν και οι στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής παραβιάζονται.

Παράλληλα, καίριο πρόβλημα του συνόλου της σχολικής κοινότητας είναι τα κατοικίδια και τα αδέσποτα σκυλιά, τα οποία σχεδόν καθημερινά εισέρχονται στον προαύλιο χώρο του Γυμνασίου και του Γενικού Λυκείου, παρεμποδίζοντας τη διέλευση μαθητών και καθηγητών, ρυπαίνοντας το χώρο, θέτοντας σε κίνδυνο την σωματική μας ακεραιότητα ακόμα και μέσα στο χώρο του σχολείου κατά την διάρκεια των μαθημάτων και παραλύοντας την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου. Ιδιαιτέρως για το τελευταίο και άκρως σημαντικό ζήτημα καλούμε την δημοτική αρχή να πράξει τα δέοντα σύμφωνα με τις επιταγές του νόμου.

Συγκεφαλαιώνοντας και για αυτούς τους λόγους προβαίνουμε στην κατάληψη του σχολικού συγκροτήματος του Γενικού Λυκείου και του Γυμνασίου μέχρι ικανοποιήσεως των αιτημάτων μας. Καλούμε όλοι την κοινότητα της πόλης μας, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς να συμπαρασταθούν στον δίκαιο αγώνα μας.

1 σχόλιο:

  1. Οι μαθητες κανουν τη δικη τους επανάσταση; χαχαχαχα καλο το αστειακι. Οι σύγχρονοι μαθητες μονο αν τους παρεις το smartphone θα επαναστατισουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή