Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Μεσσηνία: Το μονοπάτι του Παυσανία θα μπορούσε να αποτελέσει τον τουριστικό οδηγό του μέλλοντος

Η εποχή της οικονομικής κρίσης είναι εποχή των ιδεών για ατομική και συλλογική ανάπτυξη. Οι ιδέες βασίζονται στην καλώς εννοούμενη εκμετάλλευση των πλεονεκτημάτων μιας περιοχής, πολύ περισσότερο αν αυτά είναι μοναδικά.

Δύο τα σημεία στα οποία αξίζει να επικεντρωθούμε.
  • Το πρώτο, ότι σε πέντε με έξι χρόνια θα έχει αναδειχθεί πλήρως η Αρχαία Μεσσήνη.
  • Το δεύτερο, για την πορεία του Παυσανία που θα μπορούσε να αποτελέσει τον τουριστικό οδηγό του μέλλοντος στη Μεσσηνία.
Αντιγράφω όσα είπε για να υπενθυμίσω, κυρίαρχα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, την ευκαιρία υλοποίησης αυτής της ιδέας ως εργαλείου ανάπτυξης. Αν χαθεί, νομίζω πως η ευθύνη θα είναι τεράστια:

«Όσον αφορά στη σύνδεση των αρχαιολογικών ευρημάτων, πρέπει να γίνει ενοποίηση και να δημιουργηθεί μια πολιτισμική διαδρομή με μελέτη από την Περιφέρεια και τους Δήμους και να ζητήσουν χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ, που δέχεται τέτοιου είδους χρηματοδοτήσεις. 

Ήδη γνωρίζω μια τέτοια στην Ήπειρο, που έχει πάρει 35 εκατομμύρια χάρις στη δραστηριότητα του εκεί περιφερειάρχη, αρκεί όμως να θέλει η Περιφέρεια να υιοθετήσει ένα τέτοιο έργο, να συνεργαστεί με όλους τους φορείς, όπως τους αρχαιολόγους, αλλά και με εμένα. Μάλιστα, εγώ έχω έτοιμη την πορεία, και δεν είναι άλλη από την πορεία του Παυσανία, που ξεκινά από τη Μάνη και καταλήγει στο Νέστορα και αναφέρει όλα αυτά τα μνημεία που έχουν αναδειχθεί στη Μεσσηνία...

Είναι τόσο εύκολο οι Βυζαντινολόγοι με τους Κλασικούς Αρχαιολόγους να συνεργαστούν και να φτιάξουν μια πορεία, ώστε να συγκροτηθεί ένας φάκελος για να ζητήσουν άμεσα χρήματα. Αυτό πρέπει να γίνει τώρα, όμως, και είναι αποκλειστικά στο χέρι της Περιφέρειας Πελοποννήσου να το αξιοποιήσει.

Σε αυτή την πολιτισμική διαδρομή πρέπει να ενταχθούν και ιδιωτικές εταιρείες, όπως ταξιδιωτικοί πράκτορες, ξενοδοχεία, και θα πρέπει μπει το πιο βασικό για μένα, που δεν είναι άλλο από τη Μεσσηνιακή Διατροφή. Πλέον δεν είναι Μεσογειακή, αλλά Μεσσηνιακή, και ήδη έχει γίνει μια πρόοδος από το Μανιατάκειο Ίδρυμα. Υπάρχουν τα εχέγγυα για τη Μεσσηνία και απορώ γιατί δεν κινούνται. Σε άλλες περιοχές που πηγαίνω αυτό που σας ανέφερα πιο πάνω μου το ζητάνε, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχω καμία ενόχληση για το θέμα».

Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν.
Το μυστικό είναι να πιστέψουμε στην ιδέα, να θελήσουμε την υλοποίησή της με σοβαρότητα και, πάνω απ’ όλα, πολύπλευρη συνεργασία…
Μπορούμε;
Σύντομα θα αποδειχθεί…

Άντα Αποστολάκη

tharrosnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου