Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

Συμβιβαστικό σχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς

Συμβιβαστικό σχέδιο για προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς για το 65% των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων και παράλληλη αξιολόγηση των δανειοληπτών επί μία τριετία, φέρεται να συζητά η κυβέρνηση με τους δανειστές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Έθνος», κυβέρνηση και θεσμοί φέρονται να βρίσκονται κοντά σε συμφωνία επί του συγκεκριμένου θέματος το οποίο αποτελεί ένα από τα μεγάλα «αγκάθια» για την επίτευξη συμφωνίας που θα οδηγήσει στην έγκριση για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια του Eurogroup η γαλλική κυβέρνηση ήταν πολύ υποστηρικτική και έφερε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης τη φόρμουλα πάνω στην οποία χτίζεται η συμφωνία για τα «κόκκινα» δάνεια των νοικοκυριών. Η γαλλική πρόταση προβλέπει εφαρμογή οριζόντιων μέτρων για όλα τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια και θα ισχύσουν για μία 3ετία.
Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, οι κατοικίες που έχουν αντικειμενική αξία έως 280.000 ευρώ θα προστατεύονται από πλειστηριασμούς εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 28.000 - 30.000 ευρώ. Ωστόσο, μέσα στην 3ετία η τράπεζα ή οποιοσδήποτε άλλος φορέας ανακαλύψει ότι ο δανειολήπτης εκμεταλλεύεται τον νόμο παρέχοντας ψευδή στοιχεία, το σπίτι θα βγαίνει πάραυτα σε πλειστηριασμό.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι προχωρά στη σύσταση ενός φορέα για το περιουσιολόγιο, που θα συγκεντρώνει όλα τα εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία για τον κάθε δανειολήπτη και έτσι θα αξιολογεί τις πραγματικές δυνατότητες για την εξυπηρέτηση του «κόκκινου» δανείου του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου