Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021

ΔΕΗ.ΑΝ. : αιτήσεις για 8 μονάδες αποθήκευσης ενέργειας σε πρώην λιγνιτορυχεία (Δ. Μακεδονία και Μεγαλόπολη)

Εφαλτήριο για την ανάπτυξη μονάδων κεντρικής αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας θα αποτελέσει το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάπτυξης (RRF), καθώς στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης το «παρών» θα δίνει η σχετική πρόταση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την άντληση κεφαλαίων με σκοπό την οικονομική στήριξη σχετικών επενδύσεων. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, η στήριξη θα γίνει με τη μορφή επιδότησης, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται αυτή την περίοδο οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και την Κομισιόν, αναφορικά με τον μηχανισμό με τον οποίο θα προκύψουν τα επιλέξιμα έργα.

Συμμετέχοντας πριν από λίγες ημέρες στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ανέφερε ότι το ΥΠΕΝ έχει δεσμεύσει γι΄ αυτό τον σκοπό 400 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. 
Ένα ποσό το οποίο θα συμβάλει ώστε να «ωριμάσουν» επενδυτικά πρότζεκτ τα οποία είναι απαραίτητα για να μπορέσει το εγχώριο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις που θα δημιουργήσει η δρομολογημένη ενίσχυση του μεριδίου των ΑΠΕ.

Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι θα προβλέπεται κάποιας μορφής ανταγωνιστική διαδικασία για την παροχή της επιδότησης, καλύπτοντας έργα και των τις δύο τεχνολογιών αποθήκευσης (μπαταρίες και αντλησιοταμίευση).

Τη λύση των μπαταριών για την κεντρική αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας προκρίνει και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η οποία κατέθεσε στα τέλη Φεβρουαρίου στη ΡΑΕ αιτήσεις για άδειες παραγωγής 8 μονάδων. Οι μονάδες προορίζονται για εγκατάσταση σε πρώην λιγνιτικά πεδία, στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, ενώ η επένδυση για την υλοποίησή τους εκτιμάται σε πάνω από 500 εκατ. ευρώ. 
Η συνολική ισχύς των έργων ανέρχεται σε 1 Γιγαβάτ (GW), ενώ η χωρητικότητά τους σε 3 Γιγαβατώρες (GWh).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου