Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιάς, Γιάννενα, Τρίκαλα, Πέλλα, Αργολίδα, Πιερία, Αργολίδα, Αρκαδία, Κορινθία, Λακωνία, Μεσσηνία, Αχαία, Μαγνησία και η Κοζάνη ήταν οι πόλεις με τις περισσότερες απολύσεις κατά το πρώτο διάστημα που ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού.
Η απαγόρευση των απολύσεων που επέβαλε η κυβέρνηση συγκράτησε κάπως τις ισορροπίες τον Απρίλιο, όμως προβλέπεται «τσουνάμι» τους επόμενους μήνες.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως στις τουριστικές περιοχές, όπως οι Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, τα νησιά του Ιονίου, η Χαλκιδική κλπ παρατηρήθηκε θετικό ισοζύγιο απασχόλησης το τετράμηνο, παρά το lockdown, την παύση των ταξιδιών και τις δυσμενείς προοπτικές για την φετινή τουριστική περίοδο.
Μόνο η Κρήτη φαίνεται πως έχει δεχτεί κάποιες πιέσεις (κυρίως στα Χανιά και στο Λασίθι), καθώς και τα νησιά του Β.Αιγαίου που έχουν τις δικές τους ιδιομορφίες λόγω των προσφυγικών ροών.
Η απασχόληση στην Πελοπόννησο έχει δεχτεί μεγάλο πλήγμα, με αρνητικές επιδόσεις σε όλους τους νομούς.
Σε επίπεδο επαγγελμάτων, αυτά που κατέγραψαν τις περισσότερες αποχωρήσεις ήταν οι εργάτες, οι πωλητές και οι ταμίες των εμπορικών καταστημάτων, οι Οδηγοί και οι καθαριστές.
«Είναι πια εμφανές ότι η έλευση της πανδημίας κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, επηρέασε δυσμενώς το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης, ακυρώνοντας οποιεσδήποτε προσλήψεις κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο», παραδέχτηκε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.
Υπενθυμίζεται πως τον προηγούμενο μήνα και συγκεκριμένα μέχρι τις 20 Μαρτίου, έγιναν 42.000 απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου