Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018

«Αλφειός - Μαίναλο 2020» Τοποθέτηση στο 10ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελ/σου

Στο Αναπτυξιακό Συνέδριο που διοργάνωσαν από κοινού η Περιφέρεια Πελοποννήσου 
και το Υπουργείο Οικονομίας,
 ο Αναπτυξιακός Σύλλογος Γορτυνίας - Μεγαλόπολης - Τρίπολης 
«Αλφειός - Μαίναλο 2020»,
 συμμετείχε με αρκετά στελέχη του 
σε όλες τις συνεδρίες 
που είχαν σχέση με την Ανάπτυξη της περιοχής μας. 

Ο πρόεδρός του, κ. Μιχάλης Τσουκιάς, έκανε σύντομη τοποθέτηση ενώπιον του Υπουργού Οικονομίας κ. Παπαδημητρίου, του Υφυπουργού κ. Χαρίτση και του Γ. Γραμματέα ΕΣΠΑ κ. Κουρούκλη, είχε δε συναντήσεις με τον Υπουργό Ενέργειας κ. Σταθάκη, στον οποίο έθεσε την επιτακτική ανάγκη βελτίωσης με αναπτυξιακή προοπτική, της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Λιγνιτωρυχείου Μεγαλόπολης, πριν από την τυχόν πώλησή του, και με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσιρώνη στον οποίο έθεσε το θέμα της αξιοποίησης της έκτασης - ιδιοκτησίας του υπουργείου του - δίπλα στο ορυχείο και κοντά στην υφιστάμενη πίστα μότο κρος.

Και οι δυο υπουργοί έδειξαν να αντιλαμβάνονται την σοβαρότητα των προτάσεων και εκκρεμεί νέα συνάντηση με στόχο την αξιοποίηση αυτών των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών.
-------------------------------------------------------------------
Ακολουθεί η σύντομη τοποθέτηση του προέδρου στην συνεδρία με θέμα την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Πελοποννήσου:

Αξιότιμοι κ. υπουργοί, κυρίες και κύριοι
Ονομάζομαι Μιχάλης Τσουκιάς και είμαι ο πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συλλόγου Γορτυνίας Μεγαλόπολης Τρίπολης, ενός Συλλόγου που απαρτίζεται από περίπου 100 πρωτοπόρους επιχειρηματίες και κοινωνικά δραστήριους πολίτες των δήμων Γορτυνίας, Μεγαλόπολης και Τρίπολης.

Βασικός στόχος του Συλλόγου μας είναι η ενεργοποίηση της πρωτοβουλίας ΤΑΠΤΟΚ (Τοπική ανάπτυξη με πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων ) στην περιοχή μας, πράγμα που έχει δρομολογηθεί στα πλαίσια του ΠΕΠ Πελοποννήσου.

Το βασικό πρόβλημα της περιοχής είναι ο συνεχής περιορισμός εργασιών της ΔΕΗ και κυρίως του λιγνιτωρυχείου.

Σύμφωνα με λεγόμενα της ΓΕΝΟΠ, η ΔΕΗ διανέμει (το 2016) στην περιοχή περί τα 175 εκατ. ευρώ σε συντάξεις και μισθούς και το ποσό αυτό υπολογίζεται να μειωθεί κατά 30% μέσα στην πενταετία, δηλαδή θα λείψουν από την περιοχή μέχρι το 2021 περίπου 50 εκατ. Τι θα τα αντικαταστήσει; Προς το παρόν τίποτα και καμιά αναπτυξιακή προοπτική δεν σχεδιάζεται.

Στην υπό έγκριση Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Λιγνιτωρυχείου υπάρχει πρόβλεψη για την δημιουργία στον χώρο του ορυχείου, λίμνης και μάλιστα με έκταση πάνω από 12 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Αυτό σημαίνει ότι σε 12-15 χρόνια η Μεγαλόπολη θα μπορούσε να είναι παραλίμνια και η όλη περιοχή να μετατραπεί σε ένα πρότυπο ενεργειακό και ψυχαγωγικό πάρκο με την λειτουργία πέριξ της λίμνης - στις αποκατεστημένες εκτάσεις του ορυχείου - κυνηγετικού πάρκου, πίστας οδήγησης αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών και άλλων οχημάτων καθώς και με την μετατροπή ενός εκ των θερμικών σταθμών που προβλέπεται να γκρεμιστούν, σε τεχνολογικό μουσείο και εργαστήριο αλλά και σε χώρο αναψυχής, με βάση αντίστοιχες ευρωπαϊκές εμπειρίες. Αυτά, σε συνδυασμό με τα λιβάδια και το ελατόδασος του Μαινάλου, τον πολιτισμικό πλούτο του Λυκαίου όρους και τα γάργαρα νερά του Λούσιου και Αλφειού ποταμού.

Είναι φανερό ότι αυτή η εικόνα συνθέτει ένα αναπτυξιακό όραμα - το δικό μας όραμα.

Σημαντικό είναι ότι για όλα αυτά δεν απαιτούνται σημαντικά κρατικά κονδύλια μιας και υπάρχει εκφρασμένο ιδιωτικό επενδυτικό ενδιαφέρον, ενώ είναι εύκολη η θεσμοθέτηση τους μέσω της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Λιγνιτωρυχείου.

Το θέμα αυτό γίνεται ακόμη σημαντικότερο και επιτακτικό στην προοπτική πώλησης του ορυχείου και των μονάδων της ΔΕΗ, μιας και κινδυνεύει να πωληθεί το ορυχείο χωρίς να έχουν θεσμοθετηθεί υποχρεώσεις αποκατάστασης, ανοίγοντας έτσι τους ασκούς του Αιόλου.

Θέλουμε, λοιπόν, και την δική σας βοήθεια και συμβολή ώστε το όραμά μας για την περιοχή να γίνει πραγματικότητα και να μην γίνει το κέντρο της Αρκαδίας και της Πελοποννήσου ολόκληρης, ο κεντρικός της σκουπιδότοπος.

Ευχαριστώ για την προσοχή και τον χρόνο σας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου