Περιφέρεια Πελοποννήσου: «Ναι μεν, αλλά…»
Οι πρώτοι Σύροι φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία σε Αργολίδα και ΚορινθίαΚαθημερινώς, πλέον, πληθαίνουν τα σενάρια για διασπορά προσφύγων και μεταναστών σε διάφορα μέρη της χώρας, ενώ τα σενάρια εντάθηκαν μετά και την άτυπη επιστολή του υφυπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γ. Μπαλάφα, προς τους Δήμους και τις Περιφέρειες, να προσδιορίσουν άμεσα χώρους που θα χρησιμοποιηθούν για στέγαση προσφύγων και μεταναστών.
Σε ό,τι αφορά την Πελοπόννησο, ήδη από τη σύμπραξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες με ορισμένες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις έχουν ενοικιασθεί ξενοδοχεία σε Αργολίδα και Κορινθία, όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου φαίνεται πως δεν αρνείται να δεχτεί πρόσφυγες, σε περίπτωση που αυτό συμβεί στο σύνολο της χώρας, αλλά όχι χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αυτό φάνηκε και στην απαντητική επιστολή του περιφερειάρχη Π. Τατούλη στον κ. Μπαλάφα, στην οποία δεν προσδιορίζει χώρους, αλλά ζητά από τον υφυπουργό να επισκεφθεί την Περιφέρεια και να συζητήσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
«Ναι μεν, αλλά…»
Είναι χαρακτηριστικό ότι η επιστολή του ο κ. Μπαλάφα στους περιφερειάρχες και στους δημάρχους δεν έχει πρωτοκολληθεί, αλλά στάλθηκε με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.
Σε αυτή ο υφυπουργός επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι κατάλληλοι χώροι θεωρούνται εκείνοι που είναι άμεσα διαθέσιμοι ή χρήζουν μικρής κλίμακας εργασιών, όπως ελεύθερα οικόπεδα, εκθεσιακά κέντρα, γήπεδα, αθλητικές εγκαταστάσεις, κάμπινγκ, κατασκηνώσεις, ξενοδοχεία κ.ά.
Διευκρινίζει, δε, ότι τα σημεία αυτά πρέπει να βρίσκονται κοντά σε αστικό ιστό και να υπάρχει η δυνατότητα παροχών ρεύματος, νερού και αποχέτευσης, ενώ ζητά να έχει άμεσα απαντήσεις.
Ο κ. Τατούλης στην επιστολή που έστειλε στον υφυπουργό σημειώνει ότι με οριζόντιες κατευθύνσεις δεν μπορεί να δοθεί λύση στο πρόβλημα και του ζητά να επισκεφθεί την Περιφέρεια, ώστε αν απαιτηθεί να βρεθεί λύση, με γνώμονα την απαραίτητη εξειδίκευση στις ιδιαιτερότητες της Πελοποννήσου.
Όπως αναφέρουν πηγές από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, σε περίπτωση που γίνει αυτό σε όλη την Ελλάδα, η Περιφέρεια δεν μπορεί να πει όχι στο να δεχτεί πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά αυτό θα γίνει με όρους. Όπως σημειώνεται, κάποιοι από τους όρους αφορούν στους πόρους που πρέπει να διατεθούν, αλλά και οι χώροι να εξασφαλίζουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.
Μάλιστα, χαρακτηριστικά μάς ανέφεραν ότι δεν προτάθηκε κανένας χώρος στον υφυπουργό και εμμένουν στη θέση: «Δεν απαντάμε σε τίποτα, αν δε συζητήσουν μαζί μας. Δε θα μεταφερθεί η Ειδομένη στην Πελοπόννησο».
Σε Αργολίδα και Κορινθία
Στο μεταξύ, οι πρώτοι πρόσφυγες έχουν φτάσει στην Πελοπόννησο, καθώς, εκτός από τα κέντρα κράτησης και τα «hotspots», για να διασφαλιστεί η διαμονή των περισσότερων από 40.000 μεταναστών και προσφύγων που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα μας, αξιοποιούνται ξενοδοχεία, κυρίως κάποια που είναι κλειστά.
Τα ξενοδοχεία αυτά βρίσκονται και πληρώνονται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Στην Αργολίδα έχει ενοικιασθεί το ξενοδοχείο «Γαλαξίας» στο Πόρτο Χέλι, όπου διαμένουν 140 Σύροι πρόσφυγες, εκ των οποίων 40 είναι παιδιά. Επίσης, έχει ενοικιασθεί το ξενοδοχείο «Αλκυών» στο Λυγουριό, όπου διαμένουν 52 προσφυγές μαζί με παιδιά. Στην Κόρινθο έχει ενοικιασθεί ξενοδοχείο στα Ίσθμια, ενώ έχουν γίνει συμφωνίες και με εστιατόρια των περιοχών για τη διατροφή τους.
Σε κάποια ξενοδοχεία η μίσθωση έχει γίνει για μερικές ημέρες, ενώ υπάρχει και πληροφορία ότι σε ένα από αυτά η σύμβαση αναφέρει διάρκεια 2 ετών.
Πάντως, σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη Μεσσηνία, παρά το γεγονός ότι έχουν ακουστεί συγκεκριμένα σενάρια, μέχρι στιγμής κανένας φορέας δεν έχει ενημερωθεί επίσημα για φιλοξενία προσφύγων.
Της Βίκυς Βετουλάκη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου