Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Εξιχνιάστηκε ηλεκτρονική απάτη σε βάρος του ΙΚΑ - Συλλήψεις για κλοπές, ναρκωτικά, καταδικαστικά έγγραφα ανά την Πελοπόννησο


Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εξιχνιάστηκε υπόθεση ηλεκτρονικής απάτης, μέσω διαδικτύου, σε βάρος του Ιδρύματος Κοινωνικής Ασφάλισης

Σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος 59χρονου λογιστή για απάτη κατ’ εξακολούθηση

Ο 58χρονος υπέβαλλε ψευδείς αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις που αφορούν εταιρία, η λειτουργία της οποίας έχει παύσει από το 2011

Οι ψευδώς δηλωμένοι υπάλληλοι εξασφάλιζαν με αυτό τον τρόπο ένσημα, εικονική ασφάλιση και λοιπές ποροχές (δώρα, επιδόματα κ.λπ.)

Η συνολική ζημιά που προκλήθηκε στο Ι.Κ.Α. υπολογίζεται ότι ξεπερνά τις 385.000 Ευρώ 

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εξιχνιάστηκε υπόθεση ηλεκτρονικής απάτης, μέσω διαδικτύου, σε βάρος του Ιδρύματος Κοινωνικής Ασφάλισης (Ι.Κ.Α.) και σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας για απάτη κατ΄ εξακολούθηση σε βάρος 59χρονου λογιστή.

Αναλυτικότερα, η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από μήνυση που υποβλήθηκε στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος από εκπροσώπους υποκαταστήματος Ιδρύματος Κοινωνικής Ασφάλισης, σύμφωνα με την οποία άγνωστοι άτομα υπέβαλλαν κατ’ εξακολούθηση για τα έτη 2012 έως 2014, μέσω διαδικτύου, αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις εταιρίας, η λειτουργία της οποίας έχει παύσει από το 2011.

Σύμφωνα με την καταγγελία μάλιστα, η συνολική ζημιά που προκλήθηκε στο Ι.Κ.Α. υπολογίζεται στις 385.000 ευρώ, καθώς μέσω των επίμαχων αυτών δηλώσεων, οι υπάλληλοι λάμβαναν τα σχετικά ένσημα ασφάλισης και εξασφάλιζαν ασφάλιση και λοιπές παροχές, όπως δώρα και επιδόματα, παρόλο που η εργασία τους και οι ημέρες απασχόλησης τους δεν αντιστοιχούσαν σε πραγματική απασχόληση.

Τα καταγγελλόμενα αφού τέθηκαν υπ’ όψιν της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών παραγγέλθηκε στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος η διενέργεια των απαραίτητων ανακριτικών πράξεων για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης, διενεργήθηκε ενδελεχής ψηφιακή έρευνα των στοιχείων της υπόθεσης, ανάλυση των ηλεκτρονικών ιχνών αλληλογραφία με τη πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου, από όπου και κατέστη δυνατός ο εντοπισμός του δράστη.

Σε έρευνα που διενεργήθηκε χθες (01-02-2016) στην οικία του 59χρονου βρέθηκαν πλήθος ψηφιακών αντιγράφων αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων στον φορητό υπολογιστή του καθώς και ημερολόγιο με σχετικές σημειώσεις για την παράνομη δραστηριότητα του και λίστες με ονόματα συνεργαζόμενων εταιριών και προσώπων.

Σημειώνεται ότι ο 59χρονος, ο οποίος απουσίαζε κατά την νομότυπη έρευνα, έχει κατηγορηθεί και στο παρελθόν και εχει καταδικαστεί για ομοειδείς καθώς και για έτερες παράνομες πράξεις.

Ο φορητός υπολογιστής κατασχέθηκε και θα αποσταλεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για περαιτέρω εργαστηριακές εξετάσεις, ενώ η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να διερευνηθεί η τυχόν εμπλοκή του δράστη και σε άλλες συναφείς πράξεις και να προσδιοριστεί η ακριβής οικονομική ζημιά σε βάρος του Ι.Κ.Α.

Η σχηματισθείσα δικογραφία τακτικής διαδικασίας, θα υποβληθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

--------------------------

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΔΙΚΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΝΤΩΝ
από 17.00 ώρα της 1.2.2016 έως 09.00 ώρα της 2.2.2016


ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Συνελήφθησαν τρία (3) άτομα για τα –κατά περίπτωση- αδικήματα της κλοπής και της παράβασης της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά
Συνελήφθησαν, χθες (1.2.2016) το μεσημέρι, στην Τρίπολη Αρκαδίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Τρίπολης, τρεις (3) ημεδαποί, ηλικίας 26, 29 και 31 ετών, αντίστοιχα, γιατί κατείχαν εφτά (7) ναρκωτικά δισκία, τα οποία κατασχέθηκαν, ενώ στην κατοχή του 31χρονου βρέθηκαν ακόμη δύο (2) ναρκωτικά δισκία και μικροποσότητα ηρωίνης, τα οποία επίσης κατασχέθηκαν. Επιπλέον, ο 29χρονος, κατηγορείται ότι το πρωί της ίδιας ημέρας, στην Τρίπολη Αρκαδίας, αφαίρεσε από ηλικιωμένο ημεδαπό χρήματα, μέρος των οποίων βρέθηκε και αποδόθηκε αρμοδίως.   

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Συνελήφθη ένα (1) άτομο για κλοπή
Συνελήφθη, χθες (1.2.2016) το βράδυ, στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, 24χρονη ημεδαπή, γιατί αφαίρεσε από κατάστημα -υπεραγορά, είδη τροφίμων, τα οποία βρέθηκαν και αποδόθηκαν σε υπάλληλο του καταστήματος.

-----------------------------

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΔΙΚΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΝΤΩΝ
από 09.00 ώρα της 1.2.2016 έως 17.00 ώρα της 1.2.2016


ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Συνελήφθη ένα (1) άτομο για καταδικαστικό έγγραφο
Συνελήφθη, σήμερα (1.2.2016) το πρωί, στη Σπάρτη Λακωνίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Σπάρτης, 38χρονος ημεδαπός, γιατί σε βάρος του εκκρεμούσε απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Γυθείου, για κλοπή.
Συνελήφθη ένα (1) άτομο για καταδικαστικά έγγραφα
Συνελήφθη, σήμερα (1.2.2016) το πρωί, στη Σπάρτη Λακωνίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Σπάρτης, 34χρονος ημεδαπός, γιατί σε βάρος του εκκρεμούσαν δύο (2) αποφάσεις του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Γυθείου και του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου  Σπάρτης, αντίστοιχα, για κλοπή.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Συνελήφθη ένα (1) άτομο μετά από Ένταλμα Σύλληψης
Σε συνέχεια του από 18.1.2016 και ώρα 17.00 Ενημερωτικού Δελτίου Αδικημάτων και Συμβάντων της Υπηρεσίας μας, που αφορούσε τη σύλληψη δύο (2) ημεδαπών, ηλικίας 38 και 55 ετών αντίστοιχα, γιατί συμμετείχαν σε μεταφορά ναρκωτικών ουσιών, συμπληρωματικά, συνελήφθη, σήμερα (1.2.2016) το πρωί, στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, ένας (1) 33χρονος ημεδαπός, ο οποίος αναζητούνταν, γιατί σε βάρος του εκκρεμούσε Ένταλμα Σύλληψης του κ. Ανακριτή Καλαμάτας, για απόπειρα ανθρωποκτονίας, παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά, διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών και αντίσταση.

---------------------------

Από την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 33χρονου ημεδαπού που υπόσχονταν ψευδώς, έναντι χρηματικής αμοιβής, δήθεν προγνωστικά για ατομικά ή ομαδικά παιχνίδια

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διενεργήθηκε ενδελεχής ψηφιακή και διαδικτυακή έρευνα σε κοινωνικά δίκτυα και εντοπίσθηκε χρήστης ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης, ο οποίος διατηρούσε προφίλ, μέσω του οποίου έδινε προγνωστικά αγώνων έναντι αμοιβής.

Ειδικότερα, ο δράστης, μέσω του παραπάνω προφίλ, προσέλκυε έτερους χρήστες της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης, υποσχόμενος ψευδώς ότι διαθέτει και προσφέρει έναντι αμοιβής προγνωστικά σχετικά με την έκβαση κυρίως αγώνων ποδοσφαίρου, είτε από το δελτίο στοιχημάτων του ΟΠΑΠ είτε εκτός δελτίου.

Ο δράστης ζητούσε την καταβολή της χρηματικής αμοιβής κυρίως μέσω κωδικών προπληρωμένων καρτών, τις οποίες στη συνέχεια χρησιμοποιούσε ο ίδιος σε διαδικτυακούς στοιχηματισμούς.

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης, διενεργήθηκε ενδελεχής ψηφιακή έρευνα και ανάλυση των ηλεκτρονικών ιχνών και ψηφιακών δεδομένων και σε συνδυασμό με αλληλογραφία που πραγματοποιήθηκε με τους εμπλεκόμενους φορείς προέκυψε ότι η διαχείριση της προαναφερομένης σελίδας, γινόταν από 33χρονο ημεδαπό.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε την 29-01-2016 στην οικία του ταυτοποιήθηκε η παράνομη δράση του, ενώ βρέθηκαν και κατασχέθηκαν φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, βιβλιάριο τραπεζικών καταθέσεων, σημειωματάριο με πλήθος σημειώσεων που σχετίζονται με την εγκληματική δραστηριότητά του, καθώς και μεγάλος αριθμός κωδικών προπληρωμένων καρτών.

Ο φορητός υπολογιστής που κατασχέθηκε θα αποσταλεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για τις εργαστηριακές εξετάσεις, ενώ η συνολική οικονομική ζημιά από την δραστηριότητα του 33χρονου, εκτιμάται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Η δικογραφία τακτικής διαδικασίας που σχηματίστηκε θα υποβληθεί στην αρμόδια Εισαγγελία, ενώ παράλληλα εξετάζεται η τυχόν εμπλοκή του και σε άλλες όμοιες πράξεις.
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
·         Τηλεφωνικά: 11188·         Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr·         Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD·         Μέσω twitter: @CyberAlertGR.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου