Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

Σε υψηλότερα επίπεδα φέτος οι τιμές του ελαιόλαδου σε Πελοπόννησο και Κρήτη

Σε υψηλότερα επίπεδα από την περσινή ιδιαίτερα καλή χρονιά για τους Έλληνες ελαιοκαλλιεργητές βρίσκονται οι τιµές παραγωγού το τελευταίο διάστηµα για το ελαιόλαδο τόσο στην Πελοπόννησο όσο και στην Κρήτη, µε την καλύτερη από αυτές να εντοπίζεται στη Συκιά Λακωνίας (3,45 ευρώ το κιλό).

Βέβαια, η παραπάνω τιµή αφορά «ελαιόλαδο µε οξύτητα κάτω από 0,22, αρωµατικό, που προέρχεται από ελιές που πηγαίνουν την ίδια µέρα στο ελαιοτριβείο», διευκρινίζει στην Agrenda ο διαχειριστής του Αγροτικού Συνεταιρισµού Συκέας Λακωνίας, Σωτήρης Μπατσάκης, υπενθυµίζοντας ότι την περσινή χρονιά η αντίστοιχη τιµή ήταν 3,40 ευρώ το κιλό. «Η παραγωγή στην περιοχή είναι µειωµένη έως και 50% από πέρυσι, που είχε σηµειωθεί υπερπαραγωγή», συµπληρώνει.

Γενικότερα, «παρατηρείται µισή παραγωγή από πέρυσι στη νότια Λακωνία (Συκιά, Αγ. Απόστολοι κτλ), όπου το ελαιόλαδο διακρίνεται από την χαµηλή οξύτητα και τη γλυκιά γεύση τουλόγω της απουσίας ακραίων καιρικών φαινοµένων η οποία συνέβαλε, επίσης, στην παραγωγή ελαιολάδων µε αναµενόµενη µεγαλύτερη διάρκεια ζωής», επισηµαίνει ο γραµµατέας του Α. Σ. Μολάων Πακίων, Παναγιώτης Ντανάκας.

Σύµφωνα µε τον πρόεδρο του Συνεταιρισµού Αγ. Αποστόλων Γιώργο Μπατσάκη, οι τιµές για εµάς είναι σταθερές από αρχή ∆εκεµβρίου στα 3,35 ευρώ το κιλό, υψηλότερα από πέρυσι που ήταν στα 3,30 και από το επόμενο διάστημα θα φανεί µία ενδεχόµενη ανοδική πορεία, που είναι πολύ πιθανή αν λάβει κανείς υπόψη του τα λεγόµενα αρκετών εξαγωγέων για υποβαθµισµένο ισπανικό ελαιόλαδο και µειωµένη παραγωγή τυνησιακού.

Στις τελευταίες τιµές (3,35), σύµφωνα µε τον κ. Γ. Μπατσάκη, συνέβαλε και η φετινή ποιότητα του ελαιολάδου, το οποίο έχει χαµηλές οξύτητες και πολυφαινόλες και οξείδια σε πολύ καλά επίπεδα. Αφενός δεν παρουσιάστηκε δάκος στην περιοχή, που βρίσκεται στο τέλος της ελαιοσυγκοµιδής, αφετέρου η απουσία βροχής είχε ως αποτέλεσµα την παραγωγή αρωµατικού ελαιολάδου.

Παράλληλα, στην Κορινθία (και στην Αιγιαλεία) εµφανίζεται µεγαλύτερη ζήτηση ακόµα και από πέρυσι από πλευράς Ιταλών εµπόρων, µε την τιµή παραγωγού να βρίσκεται στα 3-3,07 ευρώ το κιλό (στην Κορινθία), µε ανοδική τάση, σύµφωνα µε τον πρόεδρο του Α.Σ. Αγ. Βασιλείου, Μιχάλη Βαρδάκα, ο οποίος αποδίδει την εκτίµηση της ανόδου στην είσοδο φέτος στην αγορά και άλλων παικτών, ως επί το πλείστον Ελλήνων εµπόρων. Όπως συµπληρώνει, οι αντίστοιχες τιµές πέρυσι ήταν στα 2,80-2,90 ευρώ το κιλό. Στην περιοχή η παραγωγή είναι µειωµένη κατά 50% περίπου λόγω των δυσµενών καιρικών συνθηκών στην ανθοφορία, η ποιότητα πολύ καλή, ενώ τα αποθέµατα αναµένονται µηδενικά, όπως συνέβη και την περσινή σεζόν.

Πολύ καλή από άποψη ποιότητας, µε οξύτητες κάτω από 0,005% σχεδόν σε όλα τα ελαιόλαδα χαρακτηρίζει τη φετινή χρονιά για την Αιγιαλεία ο καλλιεργητής Παναγιώτης Αλεξανδρόπουλος, µε την τιµή παραγωγού στα 3 ευρώ το κιλό (πέρυσι ήταν 2,70-2,80).

Πάνω η κατανάλωση 

Στους 1,2 εκατ. τόνους εκτιµά ότι θα διαµορφωθεί η φετινή παραγωγή ελαιολάδου από Χαέν και Ανδαλουσία, η σχετική υπηρεσία του Υπουργείου Γεωργίας της τελευταίας. Όσον αφορά την ιταλική παραγωγή, αυτή σύµφωνα µε το I.O.C., αναµένεται στους 350.000 τόνους. «Αν και η νότια Ιταλία έχει πληγεί από την Xylella, στη βόρεια αναµένεται ικανοποιητική παραγωγή», σύµφωνα µε συντελεστές της αγοράς. Τέλος, η παγκόσµια παραγωγή, σύµφωνα µε το I.O.C., αναµένεται στους 2.988.500 τόνους, αυξηµένη κατά 22% από πέρυσι και η κατανάλωση αυξηµένη 5% από πέρυσι, στους 2.989.000 τόνους.

Σαν αγουρέλαιο το έξτρα παρθένο κατά τόπους

Στην ποιότητα του φετινού ελαιολάδου συνέβαλε η καθυστέρηση της ελαιοσυγκοµιδής σε ορισµένες περιοχές.

Για παράδειγµα, στο Κολυµβάρι Χανίων η συγκοµιδή, η οποία αυτό το διάστηµα βαίνει προς το τέλος της, «καθυστέρησε κατά 15 µέρες περίπου µε αποτέλεσµα την παραγωγή περισσότερο γευστικού, φρουτώδους και αρωµατικού ελαιολάδου, που προσοµοιάζει σε αγουρέλαιο», επισηµαίνει ο παραγωγός από την περιοχή, Ανδρέας Κουλετάκης. Εκεί εδώ και µια βδοµάδα η τιµή παραγωγού βρίσκεται στα 3 ευρώ το κιλό από 2,90 που ήταν προηγουµένως.

Τα ίδια επίπεδα τιµών (3 ευρώ) παρατηρούνται και στο Ηράκλειο, όπου πραγµατοποιούνται αγοραπωλησίες και έναντι 2,80 ευρώ το κιλό, µε την «εσωτερική κατανάλωση να παρουσιάζεται αυξηµένη το τελευταίο διάστηµα», σηµειώνει ο παραγωγός Μιχάλης Τσαγκαράκης, υπενθυµίζοντας ότι την προηγούµενη σεζόν οι τιµές ήταν στα 2,80-2,90 ευρώ το κιλό. Στην περιοχή, όπου η ελαιοσυγκοµιδή έχει πραγµατοποιηθεί κατά 50-100%, η παραγωγή υπολογίζεται µειωµένη περίπου κατά 50% σε σχέση µε πέρυσι, που είχε παρατηρηθεί υπερπαραγωγή και τα αποθέµατα µηδενικά.

Και στους Αγ. Αποστόλους Λακωνίας παρατηρήθηκε οψιµότητα της χρονιάς, κατά 2 µήνες περίπου, µε αποτέλεσµα το παραγόµενο ελαιόλαδο να προσοµοιάζει σε αγουρέλαιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου