Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

Ηλεία: Μαύρισε και ο ποταμός Πηνειακός Λάδωνας

Άσχημη είναι η εικόνα που παρουσιάζει τις τελευταίες ημέρες ο ποταμός Πηνειακός Λάδωνας. Το ποτάμι που πηγάζει από τις παρυφές του δρυοδάσους της Φολόης κοντά στην Αγία Άννα, καταλήγει στην λίμνη του Πηνειού. Αποτελεί ιδιαίτερα για τους κατοίκους της Πηνείας, ένα ποτάμι με έντονο συναισθηματικό στοιχείο, καθώς οι περισσότεροι που γεννήθηκαν σε αυτό τον τόπο, μεγάλωσαν παίζοντας στα νερά του Πηνειακού Λάδωνα.

Όπως φανερώνουν και οι φωτογραφίες τα νερά του ποταμού ρέουν μαύρα. 
Φαινόμενο που συνδυάζεται με την μόλυνση από απόβλητα κυρίως ελαιοτριβείων. Είναι η εποχή που η λειτουργία λόγω της συγκομιδής της ελιάς βρίσκεται στο ζενίθ, όμως σε πολλές περιπτώσεις όπως σε αυτή του Κλαδέου που πρόσφατα παρουσιάσαμε, κάποιοι δεν σέβονται το περιβάλλον και τα απόβλητα καταλήγουν εκεί, αντί στις εγκαταστάσεις που πρέπει να διαθέτουν οι μονάδες αυτές.

Στις εικόνες είναι φανερό πως ακόμα και αυτές τις ημέρες που σημειώνονται ισχυρές βροχοπτώσεις στην περιοχή, το νερό παραμένει σε σκούρα απόχρωση και μοιάζει όχι λασπωμένο αλλά βρώμικο.

Εφόσον υπάρχουν τρόποι να προστατευτεί το περιβάλλον, είναι καλό οι αρμόδιες υπηρεσίες να επέμβουν. Οι καταγγελίες από κατοίκους στην περιοχή και κυρίως από την πλευρά της Πηνείας που βλέπουν τα νερά του ποταμού να φτάσουν στην περιοχή τους σε αυτή την κατάσταση είναι έντονες.

Παράλληλα δεν είναι λίγα τα σημεία που στις όχθες του ποταμού, είτε και μέσα σε αυτό έχουν πεταχτεί σκουπίδια ή ακόμα και σακούλες σκουπιδιών όπως θα δείτε και σε κάποιες από τις φωτογραφίες. Αυτό αποτελεί ντροπή για εκείνους που θεωρούν πως πέρα από τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι δήμοι στην Ηλεία με την αποκομιδή των σκουπιδιών, έχουν το δικαίωμα να μετατρέψουν ένα ποτάμι, σε χωματερή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου