Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Πύργος: Μαθητές έφτιαξαν συσκευή ανίχνευσης εγκλωβισμένων


Μία πατέντα που μόνο μαθητές της Πελοποννήσου θα μπορούσαν να σκεφτούν έφτιαξε μία ομάδα μαθητών του Πύργου.

Οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Πύργου πρωτοτύπησαν και όχι τυχαία. Η Πελοπόννησος είναι σεισμογενής περιοχή και οι δονήσεις έχουν συχνά προκαλέσει ζημιές, αλλά και θύματα.

Έτσι, οι μαθητές του τομέα Ηλεκτρολογίας έφτιαξαν μια μοναδικά πατέντα για την έρευνα και τη διάσωση εγκλωβισμένων στα κτήρια που έχουν πληγεί από τους σεισμούς.

Πρόκειται για μια συσκευή η οποία αποτελείται από έναν εύκαμπτο σωλήνα, με ηλεκτρομηχανικά κινούμενη κεφαλή με ροδάκια που χωράει σε χαλάσματα και μέσω της μικρής κάμερας που διαθέτει φως, μικρόφωνο και ηχείο, ο χειριστής μπορεί να εντοπίσει τον εγκλωβισμένο και να του παρέχει οδηγίες, αλλά και νερό, αέρα, υγρή τροφή ή φάρμακο μέσω του σωλήνα.

Ο χειρισμός της συσκευής γίνεται από ηλεκτρονικό χειριστήριο, που κινεί την κεφαλή της μπρος, πίσω, δεξιά και αριστερά, σε δύο μάλιστα, ταχύτητες.

Το σύστημα οπτικής και ηχητικής επικοινωνίας χρησιμοποιεί ένα φορητό Η/Υ και χειροποίητο ηχητικό κύκλωμα. 


Η παρουσίαση της συσκευής έγινε στο εργαστήριο Ηλεκτρολογικού Αυτοματισμού από τους μαθητές Γεωργούλια Ι, Κακούρη Χ, Καραγιάνη Κ, Μισύρη Δ και Μπαλάφα Φ, με την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού Πανόπουλου Θανάση.

multi-news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου