Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Λακωνία: «Αμέλεια» διαρκείας το... δις δολοφονείν


Η Δικαιοσύνη αντιμετωπίζει με επιείκεια τα κατά συρροή τροχαία εγκλήματα στην Ελλάδα, αδιαφορώντας για τα θύματα και τις οικογένειές τους. Ο «SOS Τροχαία Εγκλήματα» ζητάει την άμεση νομοθετική ρύθμιση για την αφαίρεση της άδειας οδήγησης από τους οδηγούς που έχουν προκαλέσει θάνατο ή βαρύ τραυματισμό.

Μια δραματική είδηση εγκατάλειψης θύματος τροχαίου στη Λακωνία αποκαλύπτει την απόλυτη κρατική αδιαφορία απέναντι ακόμα και σε δράστες που εγκληματούν με τον ίδιο τρόπο για δεύτερη φορά.

Από τον Σύλλογο SOS Τροχαία Εγκλήματα εκδόθηκε χθες η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Τα ξημερώματα του Σαββάτου 28 Νοεμβρίου 2015, στον δρόμο Σκάλα–Βλαχιώτη Λακωνίας, μια ΒΜW που έτρεχε με ιλιγγιώδη ταχύτητα, χτύπησε από πίσω ένα Ι.Χ., στο οποίο επέβαιναν δύο γυναίκες, και στη συνέχεια εξαφανίστηκε. Η 44χρονη συνοδηγός έχασε τη ζωή της, ενώ η οδηγός εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο. Την επόμενη μέρα ο δράστης, που είχε αναγνωριστεί από αυτόπτες μάρτυρες, παραδόθηκε στην αστυνομία αφού ήδη ο συνοδηγός του είχε συλληφθεί στο σπίτι του.

Οπως αποκαλύφθηκε, είναι ο δεύτερος φόνος που προκαλεί οδηγώντας. Πέντε χρόνια πριν είχε σκοτώσει έναν άλλον άνθρωπο στους Μολάους και η δίκη για αυτή την υπόθεση έχει γίνει μόλις ένα μήνα πριν.

Εγκατάλειψη

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Τύπου, για τον νέο φόνο στον δράστη απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες «ανθρωποκτονία από αμέλεια, εγκατάλειψη θυμάτων και πρόκληση σωματικών βλαβών από αμέλεια».

Ανοίγει έτσι ο δρόμος ο καθ’ υποτροπή «αμελής» δράστης να αφεθεί ελεύθερος και να του επιτραπεί η κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο με την άδεια οδήγησής του.

Αναρωτιέται κανείς ώς πού θα φτάσει αυτός ο σεβασμός των δικαιωμάτων των εγκληματιών οδηγών και η περιφρόνηση της ανθρώπινης ζωής.

Γνωρίζουμε ότι ο δράστης των δύο φόνων στη Λακωνία δεν είναι ο μόνος που κυκλοφορεί.

Είναι ευρέως γνωστό ότι στο Ηράκλειο Κρήτης κυκλοφορεί νομιμότατα με την άδεια οδήγησής του άνθρωπος που έχει σκοτώσει τρεις ανθρώπους σε τρία διαφορετικά τροχαία (βλ. Ιός, 9/3/2013, «Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας»).

Δεν γνωρίζουμε άλλα, πολύ πιθανόν σ’ αυτή τη χώρα που ζούμε να κυκλοφορούν κι άλλοι με ακόμα μεγαλύτερες επιδόσεις.

Το ζήτημα της άδειας οδήγησης στη χώρα μας έχει την ίδια διάσταση που έχει το δικαίωμα στην οπλοφορία στις ΗΠΑ. Κανείς δεν μπορεί και δεν θέλει να το θίξει.

Ο SOS Τροχαία Εγκλήματα ζητάει την άμεση νομοθετική ρύθμιση για την αφαίρεση της άδειας οδήγησης από τους οδηγούς που έχουν προκαλέσει θάνατο ή βαρύ τραυματισμό. Τίποτα ιερότερο από τη ζωή.

Να σταματήσουν τώρα οι υποκριτικές «ευχές» αυτό το θύμα να είναι το τελευταίο. Γιατί αυτοί που τα λένε γνωρίζουν πολύ καλά ότι έχουν συμβάλει τα μέγιστα ώστε αυτός ο δράστης να μην είναι ο τελευταίος».

Ατιμώρητα

Τα κατά συρροή ατιμώρητα εγκλήματα στην Ελλάδα συνεχίζουν ανενόχλητα να αφαιρούν ζωές και να καταστρέφουν οικογένειες, με τη Δικαιοσύνη να στέκεται… παράμερα, ικανοποιώντας όλα τα αιτήματα των πάντα «εξ αμελείας» δραστών και αναβάλλοντας επί χρόνια την εκδίκαση των υποθέσεων.

Το φαινόμενο της εγκατάλειψης θύματος τροχαίου στην άσφαλτο είναι τόσο συχνό που δεν απασχολεί πλέον ούτε τα μονόστηλα των εφημερίδων.

Ο σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα ζητάει άμεση συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης και συμμετοχή κάθε αρμόδιου φορέα για τις αναγκαίες πλέον αλλαγές στον Ποινικό και Οδικό Κώδικα που να εξασφαλίζουν τη γρήγορη εκδίκαση των υποθέσεων.

Να πάψει το ακαταδίωκτο του κάθε δράστη, με μίνιμουμ μέτρο την αφαίρεση της άδειας οδήγησης και την αναγκαστική έκτιση της ποινής σε κέντρα αποκατάστασης και άλλες παρόμοιες δομές.

Την ίδια ώρα που όλοι αδιαφορούν, τα στοιχεία της Τροχαίας βοούν για την επικίνδυνη οδήγηση ως κύριο αίτιο των τροχαίων στην Ελλάδα και τον μεγάλο αριθμό εγκατάλειψης θυμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου