Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Μεγαλόπολη Αρκαδίας: Η μεταλιγνιτική εποχή έχει έρθει;


Κυρία Δημητρακοπούλου,

Ουκ ολίγες φορές έχει γίνει σε αυτόν τον τόπο λόγος για τη μεταλιγνιτική εποχή...Κοινή συνισταμένη, όλων όσων αναφέρονται σε αυτήν, είναι ότι θα επηρεάσει δραματικά την τοπική οικονομία, έμμεσα και άμεσα και, κατ' επέκταση την ίδια την κοινωνία της περιοχής.

Ωστόσο, ακόμα δεν έχει υπάρξει "σύγκλιση" απόψεων σε ό,τι αφορά στο χρόνο έλευσης αυτής της εποχής. Άλλοι μιλούν για μια εποχή που oσονούπω έρχεται, άλλοι ότι έχει ήδη δείξει τα σημάδια της... 

Σε αυτό τον προβληματισμό, θα ήθελα να προσθέσω τις παρακάτω επισημάνσεις, προκειμένου ο καθένας που έχει πραγματικό ενδιαφέρον για αυτή τη σοβαρή υπόθεση της περιοχής μας, να βγάλει τα συμπεράσματά του:
Οι μέτοχοι της Δ.Ε.Η. Α.Ε. ενημερώνονται κάθε έτος από τα στελέχη της για την πορεία της, κατά το προηγούμενο έτος. Πρόκειται για μια πάγια διαδικασία που εφαρμόζεται σε κάθε ανώνυμη εταιρεία άλλωστε. 
Οι ενημερώσεις  ετήσιες εκθέσεις - προς τους μετόχους της Δ.Ε.Η. Α.Ε., τουλάχιστον τα τελευταία δέκα χρόνια, αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Εταιρείας, σε σχετικά αρχεία που φέρουν τον τίτλο "Ετήσιες Οικονομικές Καταστάσεις έτους ..."  
Σε αυτές τις Εκθέσεις περιλαμβάνονται ενδιαφέροντα στοιχεία, που αφορούν και στο ενεργειακό κέντρο της Δ.Ε.Η. Μεγαλόπολης. Είναι γεγονός ότι οι συντάκτες των Εκθέσεων δε "μασούν" τα λόγια τους, αλλά λένε τα πράγματα όπως ακριβώς έχουν, καθώς οφείλουν να ενημερώνουν τους μετόχους για την πραγματική εικόνα της Εταιρείας. 
Από το έτος 2009 έως και το έτος 2014, στις αντίστοιχες Εκθέσεις, γίνεται (μεταξύ άλλων) λεπτομερής αναφορά στο ύψος των επενδύσεων που έχει κάνει η Εταιρεία στα λιγνιτωρυχεία της, κάνοντας ειδικότερη αναφορά στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας (ΛΚΔΜ) και το Λιγνιτικό Κέντρο Μεγαλόπολης (ΛΚΜ).
Από τη μελέτη των σχετικών στοιχείων προκύπτει ότι για τα έτη 2009-2014 οι αντίστοιχες επενδύσεις στο Λ.Κ.Μεγαλόπολης ήταν οι εξής:
2009 (16.000.000€), 2010 (10.000.000€), 2011 (12.500.000€), 2012 (11.700.000€), 2013 (9.300.000€) και 2014 (6.700.000€) και 
Οι αντίστοιχες επενδύσεις στο Λ.Κ. Δυτικής Μακεδονίας ήταν:
2009 (135.300.000€), 2010 (110.600.000€), 2011 (131.500.000€), 2012 (129.900.000€), 2013 (179.000.000€) και 2014 (97.800.000€).
Επί του συνόλου των επενδύσεων, για αυτή την περίοδο, το Λ.Κ. Μεγαλόπολης καταλαμβάνει μόλις το 7,8%... Είναι ευνόητη η διαφορά στη δυναμικότητα των δύο ενεργειακών κέντρων, ωστόσο το ύψος αυτό μαρτυρεί ότι στα λιγνιτορυχεία Μεγαλόπολης η Δ.Ε.Η. Α.Ε. επενδύει ελάχιστα και αυτό το συμπέρασμα οδηγεί και στη διαπίστωση ότι η μεταλιγνιτική περίοδος (για τη Μεγαλόπολη) μάλλον έχει ήδη έρθει.
Κατά συνέπεια, επειδή τα διαθέσιμα στοιχεία διαλύουν κάθε "φιλολογική" αναφορά πλέον για τη μεταλιγνιτική περίοδο, πρέπει να αφυπνίσουν όσους ενδιαφέρονται για αυτόν τον τόπο και να συνειδητοποιήσουν ότι τα λιγνιτορυχεία Μεγαλόπολης "τελειώνουν"...
Η επικείμενη απαλλοτρίωση του Τριποτάμου-Ανθοχωρίου και η επέκταση του Ορυχείου, εφόσον γίνει, (γιατί το ένα - απαλλοτρίωση - δε συνεπάγεται το άλλο - επέκταση - ) θα δώσει μια μικρή χρονική παράταση και μόνον.
Αφύπνιση σημαίνει λήψη δράσεων για πλήρη απεμπλοκή από ό,τι έχει σχέση με την έννοια "λιγνίτης" στη Μεγαλόπολη, και κυρίως, απεμπλοκή ψυχολογική...
Το 7,8% που αναφέρθηκε μπορεί να χαϊδέψει τα αυτιά μόνον όσων ακόμα βαυκαλίζονται με την αίσθηση ότι η Μεγαλόπολη είναι "το δεύτερο ενεργειακό κέντρο της Χώρας"...

Σας αποστέλλω ενδεικτικά τη σχετική Οικονομική Κατάσταση για το έτος 2014. Τα επίμαχα στοιχεία, όπως αναφέρονται παραπάνω, βρίσκονται στη σελ. 10. Όλες οι σχετικές Εκθέσεις είναι αναρτημένες στο site www.dei.gr και το σύνδεσμο "Ενημέρωση Επενδυτών".

5 σχόλια:

  1. ΤΟ ΟΤΙ Η ΜΕΤΑΛΙΓΝΙΤΙΚΗ ΕΠΟΧΗ ΕΧΕΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΓΕΓΟΝΟΣ. ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΛΚΜ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΧΩΜΑΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΕ ΠΑΡΑΠΑΝΩ... ΤΟ ΑΠΟΘΕΜΑ ΤΟΥ ΛΙΓΝΙΤΙΚΟΥ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΑΠΟΜΕΝΕΙ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΤΑΞΕΩΣ ΤΩΝ 100 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΤΟΝΩΝ ΛΙΓΝΙΤΗ. ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΜΕ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ Ο ΛΙΓΝΙΤΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 11 ΧΡΟΝΙΑ. ΑΝ Η 3Η ΜΟΝΑΔΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΣΤΑ ΠΕΝΤΕ ΕΩΣ 7 ΧΡΟΝΙΑ, ΟΠΩΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ, ΤΟΤΕ ΘΑ ΠΑΡΑΤΑΘΕΙ ΑΝΑΛΟΓΑ Η ΖΩΗ ΤΗΣ 4Ης ΜΟΝΑΔΑΣ. ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΛΕΟΝ ΑΙΣΙΟΔΟΞΕΣ. ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ Η ΔΕΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ ΘΑ ΣΕΡΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 10 - 15 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΚΑΙ Η ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ ΤΟΝ ΥΠΝΟ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ, ΑΦΟΥ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΜΙΑ ΝΥΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ. Η ΔΕΗ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ ΣΑΝ ΤΣΙΦΛΙΚΑΣ ΑΦΟΥ ΘΑ ΚΑΤΕΧΕΙ ΜΙΑ ΕΚΤΑΣΗ 43 ΧΙΛΙΑΔΕ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΞΑΝΤΛΗΜΕΝΑ ΟΡΥΧΕΙΑ.
    ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΜΕΡΙΑ ΑΚΟΥΜΕ ΟΤΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΠΙΔΙΩΚΕΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΜΕ ΚΟΣΤΟΣ 17 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ. ΑΝ Η 3η ΜΟΝΑΔΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΣΕ 5 - 7 ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΕΡΟ ΟΤΙ ΑΥΤΗ Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΘΑ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΗ, ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΠΕΣΟΥΝ ΜΕΡΙΚΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΚΟΜΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΥΣΙΜΟ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ, ΜΕ ΟΤΙ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΑΥΤΟ ΣΕ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΣΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΘΕΡΜΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια παρατήρηση, επί του θέματος που αφορά στην Τηλεθέρμανση (για την υπόλοιπη τοποθέτηση συμφωνώ και επαυξάνω). Η Τηλεθέρμανση Μεγαλόπολης έχει μια ιδιαιτερότητα, την οποία δεν έχουν οι υπόλοιπες τηλεθερμάνσεις, τουλάχιστον όσες είναι συνδεδεμένες με μονάδες της Δ.Ε.Η. Α.Ε. Η Τηλεθέρμανση Μεγαλόπολης έχει ΔΥΟ (2) εναλλακτικές δυνατότητες τροφοδοσίας του δικτύου της με θερμική ενέργεια: α) Τροφοδοτείται από τη Μονάδα Συμπαραγωγής, που βρίσκεται στην 3η Μονάδα του ΑΗΣ Α΄ και β) Τροφοδοτείται από τη Μονάδα Βιομάζας, που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της Τηλεθέρμανσης. Η Μονάδα Βιομάζας έχει κατασκευαστεί προκειμένου να διασφαλίζει ΠΛΗΡΗ αυτονομία θερμικής ενέργειας, ακόμα κι όταν η Μονάδα Συμπαραγωγής δεν παρέχει θερμική ενέργεια. Αυτό σημαίνει ότι, ακόμα και όταν κλείσει και η 3η Μονάδα, άρα και η Μονάδα Συμπαραγωγής, το δίκτυο της Τηλεθέρμανσης Μεγαλόπολης θα λειτουργεί ΑΠΡΟΣΚΟΠΤΑ με χρήση βιομάζας. Το θέμα είναι ότι ΟΥΔΕΠΟΤΕ έχει λειτουργήσει η Μονάδα Βιομάζας, προκειμένου να παρέχει θερμική ενέργεια στο δίκτυο της Τηλεθέρμανσης. Πριν από χρόνια, ο νυν Πρόεδρος της Τηλεθέρμανσης Μεγαλόπολης Α.Ε. είχε προτείνει, κατόπιν προβλημάτων που είχαν προκύψει στη λειτουργία της 3ης Μονάδας της ΔΕΗ (εν μέσω χειμώνα), να λειτουργήσει η Μονάδα Βιομάζας, με καύσιμη ύλη δασικά προϊόντα της περιοχής. Ωστόσο, ούτε τότε λειτούργησε η συγκεκριμένη Μονάδα. Επειδή έχει κοστίσει μια περιουσία αυτή η εγκατάσταση (με δανεικά που πληρώνουμε ακόμα...) θα ήταν καλό να λειτουργήσει κάποια στιγμή... Το θέμα είναι αν είναι σε θέση να λειτουργήσει...

      Διαγραφή
  2. Η μεταλιγνητικη περιοδος εχει ξεκινησει όπως φαίνεται... Ειδικα οταν μπει η 5η μοναδα σε κανονικη παραγωγη θα μας πεσει "κεραμιδα στο κεφαλι" Αλλα τα στοιχεια των επενδυσεων στα ορυχεια δεν μας δειχνουν κατι συγκεκριμένο για να στηρίξουν το συμπερασμα του αρθρου σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΟΝΤΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΚΑΨΕΙ ΒΙΟΜΑΖΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ. ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΔΑΣΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΖΕΣΤΑΘΕΙ Η ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ. Η ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΜΕΛΕΤΗ ΑΕΡΑ ΠΑΤΕΡΑ. Ο ΣΤΟΧΟΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΚΑΛΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΑΛΛΑ ΕΓΙΝΕ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΠΕΙΔΗ ΕΤΣΙ ΒΟΛΕΥΕ... ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΑΠΕΤΥΧΕ. ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ... ΚΑΙ ΣΑ ΝΑ ΜΗ ΦΤΑΝΕΙ ΑΥΤΟ, ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΡΙΞΟΥΝ ΕΝΑ ΣΚΑΣΜΟ ΛΕΦΤΑ ΑΚΟΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΕΙΝΟΥΝ... ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΕΔΩ ΤΟ ΚΑΚΟ... ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΟΣΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΑΝ ΜΝΗΜΕΙΟ Μ@Λ@ΚΙ@Σ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ... ΟΣΟ ΤΗΣ ΡΙΧΝΟΥΝ ΛΕΦΤΑ ΤΟΣΟ ΘΑ ΤΑ ΤΡΩΕΙ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΚΡΥΣΜΑ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ (ΟΠΩΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ) ΤΑ ΣΠΑΣΜΕΝΑ. ΕΙΝΑΙ ΤΡΥΠΑ ΔΙΧΩΣ ΠΑΤΟ. Η ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ. ΑΣ ΤΟ ΠΑΡΟΥΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή