Δεν είναι όμως ξεκάθαρο αν οι πιστωτές θα κάνουν πίσω. Ίσως προτιμούν να συμφωνήσουν με τον διάδοχό του, σημειώνει το δημοσίευμα.
Σύμφωνα με τον Ντίξον, «όταν ο Τσίπρας ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με το ερώτημα αν δέχονται οι Έλληνες την πρόταση των θεσμών, είπε πως οι προσφορά τους οδηγεί σε ταπείνωση ολόκληρο τον πληθυσμό. Το θέμα είναι πως το έκανε αυτό τη στιγμή που η κυβέρνησή του και οι ελληνικές τράπεζες είχαν ξεμείνει από ρευστό. Η ΕΚΤ αρνήθηκε περισσότερη ρευστότητα στις τράπεζες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κλείσουν οι τράπεζες και στη συνέχεια η Ελλάδα να μην πληρώσει το ΔΝΤ».
Η αρχική αντίδραση πολλών Ελλήνων στο δημοψήφισμα του Τσίπρα ήταν να αντισταθούν στους πιστωτές και να πουν «όχι», αναφέρει και συμπληρώνει: Όταν όμως επιβλήθηκαν τα capital controls, η κοινή γνώμη έχει αρχίσει να στρέφεται προς το «ναι». Οι χώρες της ευρωζώνης ξεκαθάρισαν επίσης πως ένα «όχι» θα σημάνει έξοδος από το ευρώ, κάτι που οι περισσότεροι Έλληνες δεν επιθυμούν.
«Ο Τσίπρας αντέδρασε, στέλνοντας την ύστατη στιγμή μια νέα πρόταση στους θεσμούς η οποία ζητούσε παράταση του προγράμματος και διαγραφή χρέους. Η ευρωζώνη απέρριψε το σχέδιο. Ο φινλανδός υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως δεν υπάρχει πλέον χρόνος για παράταση, ενώ η Άγκελα Μέρκελ τόνισε πως δεν πρόκειται να γίνει καμία νέα διαπραγμάτευση πριν από την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος στις 5 Ιουλίου».Μια λύση θα μπορούσε να είναι να πάρει πίσω το δημοψήφισμα, μια ιδέα που διαδίδεται από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, σημειώνει ο Ντίξον και προσθέτει: Οι δανειστές όμως έχουν κουραστεί τόσο με τον Τσίπρα που είναι απίθανο ότι θα του κάνουν τη ζωή εύκολη. Αναμένουν πως οι διαπραγματεύσεις θα είναι ολισθηρές και αμφισβητούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να εφαρμόσει όσα συμφωνηθούν. Αντιθέτως, οι δανειστές ελπίζουν ότι οι Έλληνες θα ψηφίσουν «Ναι», θα παραιτηθεί ο Τσίπρας και ένας πιο εποικοδομητικός πρωθυπουργός θα αναλάβει τα ηνία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου