Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Το Re:Think δημιουργεί πυρήνες συνοικιακής κομποστοποίησης στις Κυκλάδες

Μυτιλήνη και Μύκονος 2015, ένας απολογισμός

Την Παρασκευή και το Σάββατο παρευρεθήκαμε στην Μυτιλήνη και την Μύκονο αντίστοιχα. Στην Μυτιλήνη, καλεσμένοι της επιτροπής“Πράσινο Πανεπιστήμιο “ του Πανεπιστημίου Αιγαίου, πήραμε μέρος στην τηλεδιάσκεψη με θέμα : Διαχείρηση Στερεών Αποβλήτων στο Αιγαίο. Προβλήματα – Καλές Πρακτικές, όπου ακούστηκε η καινοτόμα και πρωτοποριακή άποψή μας και σαν αποτέλεσμα είχε να μας καλέσει και το αντίστοιχο τμήμα της Χίου. 

Στην τηλεδιάσκεψη όπου συμμετείχαν παρουσιάστηκαν αρκετές ιδέες που καλύπτουν σχεδόν όλο το φάσμα και τις στρατηγικές διαχείρησης των απορριμάτων, μεταξύ αυτών και η ιδέα για την δημιουργία ενός πλωτού ΚΔΑΥ (κέντρο διαλογής ανακυκλωσίμων υλικών). Ωστόσο φάνηκε ξεκάθαρα η στάση του Πανεπιστημίου και της τοπικής ακαδημαϊκής κοινότητας υπέρ ενός μοντέλου κοινωνικής διαχείρησης των απορριμάτων με το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Νωρίτερα εγκαινιάσαμε τον πρώτο τους κομποστοποιητή στο Πανεπιστήμιο και εξηγήσαμε τον τρόπο για την σωστή χρήση του. 

Παρατηρήσαμε οτι στην κοινωνία της Μυτιλήνης, υπάρχει εντονη πρότερη εμπειρία στην αυτοδιαχείριση των οργανικών καθώς είναι η γεωργική παραγωγή με βιολογικό και φυσικό τρόπο είναι μέσα στην καθημερινότητα των Μυτιλινιών για ιδία και όχι μόνο χρήση


Το επόμενο βήμα ήταν στην Μύκονο, όπου ο Δήμος Μυκόνου και το ΚΔΕΠΠΑΜ σε στενή συνεργασία με τον «Μοίκονος», έναν αστικό μη κερδοσκοπικό συνεταιρισμό ανακύκλωσης εγκαινίασαν το Πράσινο Σημείο του νησιού τους. Μας έκανε εντύπωση η άψογη οργάνωση του γεγονότος, η μεγάλη συμμετοχή (πάνω από 150 άτομα) και η μεγάλη κάλυψη από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, πράγμα που μας έκανε να καταλάβουμε πώς μια κοινωνία που αντιμετωπίζει δυσκολίες στην διαχείριση , (κυρίως λόγω της χωρικής απομόνωσης) αναζητά έξυπνες, υπέρ των πολιτών και αρά βιώσιμες λύσεις για το θέμα των απορριμάτων. 

Αξίζει να σημειώσουμε επίσης πως ο αστικός μη κερδοσκοπικός συνεταιρισμός «Μοίκονος» είναι ο κύριος υπεύθυνος με την δράση του για την αποδοχή της Κοινωνικής Διαχείρισης Απορριμάτων από τον Δήμο σαν κάτι που αξίζει να εφαρμοστεί και να καλλιεργηθεί ανάμεσα στους κατοίκους του νησιού και έχει αναλάβει την συντήρηση του κομποστοποιητή μας. Συγχαρητήρια και στον Δήμο που επηρεάζεται από τα σωστά ερεθίσματα και πάνω απ’όλα πράττει, βοηθώντας με αυτό τον τρόπο να μπουν οι ρίζες για ένα δίκτυο συνοικιακής κομποστοποίησης στο νησί. 

Κλείνοντας παραθέτουμε την δήλωση του Δημάρχου της Μυκόνου στην οποία φαίνεται η βαρύτητα που δίνει στην συλλογική συμμετοχή της κοινωνίας στην διαχείριση των απορριμάτων και την επιθυμία του να απλωθεί σε όλο το νησί αλλά και ο καινοτόμος χαρακτήρας αυτής της στρατηγικής.
“Καλώ όλους τους πολίτες της Μυκόνου να ενημερωθούν για τον πρωτοποριακό αυτό τρόπο δημοτικής διαχείρισης των απορριμμάτων, ώστε να κατορθώσουμε να εφαρμόσουμε το σύστημα Διαλογή στην Πηγή στην Άνω Μερά και σύντομα, ξεπερνώντας δυσκολίες, να το επεκτείνουμε σε όλη την επικράτεια του Δήμου μας. Χαίρομαι που οι επαφές μας με τον Α.Σ ΜΟΙΚΟΝΟΣ καρποφορούν, στόχος που είχε άλλωστε εξαγγελθεί και προεκλογικά”
Τέλος, κάτι που είναι καλό να επαναλαμβάνεται πάντα είναι οι κύριοι λόγοι για τους οποίους προτιμούμε και υποστηρίζουμε την Συνοικιακή Κομποστοποίηση:

α. Μειώνουμε σε σημαντικό βαθμό τον όγκο των οργανικών απορριμμάτων της γειτονιάς μας, συμβάλλοντας και ανταποδοτικά στην μείωση των δημοτικών τελών της πόλης μας.

β. Έχουμε πρόσβαση σε δωρεάν πλούσιο compost, για τις ανάγκες των σπιτιών μας αλλά και της γειτονιάς μας

γ. Μαθαίνουμε να αυτοδιαχειρίζομαστε τα σκουπίδια μας και εκπαιδευόμαστε στη σωστή διαδικασία της κομποστοποίησης, μειώνοντας έτσι το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα.

δ. Αποκτούμε βιωματικά όσο το δυνατό πιο ολοκληρωμένη άποψη για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Σύνδεσμοι για τα τοπικά μέσα των Κυκλάδων
link1, link2.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου