Κυριακή 18 Μαΐου 2025

Έρχεται κατάργηση - αλλαγή στα επενδυτικά σχέδια της ΔΙΚΑΙΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ;;;


Μπήκε σε διαδικασία διαβούλευσης Σχέδιο Νόμου με τίτλο "
Βιώσιμη Ανάπτυξη, Παραγωγικός Μετασχηματισμός της Ελληνικής Οικονομίας - Τροποποίηση διατάξεων του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022 Αναπτυξιακός Νόμος - Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη και άλλες διατάξεις".

 Η Δημοτική Αρχή Μεγαλόπολης πρώτιστα, έχει γνώση των εξελίξεων;;
Πρέπει να κάνει ενημέρωση και να προβεί σε ενέργειες!!! 


Πρόκειται να γίνουν αλλαγές στον Αναπτυξιακό Νόμο 4887/2022. Θυμίζω ότι με αυτόν τον Νόμο θεσπίστηκαν δεκατρία (13) θεματικά καθεστώτα κρατικών ενισχύσεων με τα οποία δίνονταν κίνητρα για την υλοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων σε διάφορους τομείς της Οικονομίας.
Ένα εκ των 13 θεματικών καθεστώτων αφορούσε στη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση.
Σύμφωνα με το άρθρο 51 που αφορά στο σκοπό του Καθεστώτος "Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση", αναφέρονται τα εξής: "Σκοπός του παρόντος καθεστώτος είναι η ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων που υλοποιούνται στις περιοχές των Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης (Ε.Σ.ΔΙ.Μ.) που συνοδεύουν το Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΠΔΑΜ), με στόχο να δοθεί η δυνατότητα στις περιοχές αυτές να αντιμετωπίσουν τις κοινωνικές, εργασιακές, οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις της μετάβασης προς μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία και να επιτύχουν ισορροπημένη και βιώσιμη ανάπτυξη.". 
Ουσιαστικά, το υπόψη Καθεστώς Ενισχύσεων αφορούσε αποκλειστικά στις περιοχές των ΕΣΔΙΜ, εν προκειμένω, για την Περιφέρεια Πελοποννήσου στο ΕΣΔΙΜ Μεγαλόπολης (Δήμοι Μεγαλόπολης, Τρίπολης, Γορτυνίας & Οιχαλίας).

Με το υπό διαβούλευση Σχέδιο Νόμου στο άρθρο 46, προτείνεται  η κατάργηση του Καθεστώτος "ΔΙΚΑΙΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΉ ΜΕΤΑΒΑΣΗ" και η σύσταση νέου Καθεστώτος, με τίτλο "ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ"...
Στο δε άρθρο 47 του Σχεδίου Νόμου, αναφέρεται ότι πλέον ο σκοπός του Νέου Καθεστώτος είναι "...η ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων που υλοποιούνται στις περιοχές της χώρας οι οποίες αντιμετωπίζουν σημαντικά οικονομικά και δημογραφικά προβλήματα, όπως οι:

α) παραμεθόριες περιφερειακές ενότητες ευρισκόμενες στα βόρεια σύνορα της χώρας ή
β) περιοχές που το κατά κεφαλή Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (Α.Ε.Π.) ανέρχεται στο εβδομήντα τοις εκατό (70%) του ετήσιου ή εντοπίζεται πληθυσμιακή συρρίκνωση λόγω των δυσμενών οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών.
Επίσης, δύναται να ενισχύονται περιοχές οι οποίες έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές. Στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα στις περιοχές αυτές να πετύχουν ισορροπημένη και βιώσιμη ανάπτυξη και να συγκλίνουν με τον μέσο όρο της χώρας.
Το ανωτέρω ποσοστό του εβδομήντα τοις εκατό (70%) του ετήσιου Α.Ε.Π., δύναται να αναπροσαρμόζεται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης.».

Με τις προτεινόμενες αλλαγές, όπως εύλογα διαπιστώνεται, παύει αυτό το νέο Καθεστώς Ενισχύσεων να καλύπτει αποκλειστικά, χωρίς βεβαίως να αποκλείει, τις περιοχές των ΕΣΔΙΜ, αλλά αντίθετα διευρύνει τις περιοχές κάλυψης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις περιοχές ΕΣΔΙΜ...

Εξ όσων διαπιστώνεται, στο προτεινόμενο Σχέδιο Νόμου δεν υπάρχει κάποια εναλλακτική πρόταση για την διακριτή μεταχείριση των περιοχών ΕΣΔΙΜ, λόγω αυτών των προτεινόμενων αλλαγών.

Θυμόμαστε όλοι πόσο μελάνι έχει πέσει και τι σκοτωμός έχει γίνει τα προηγούμενα χρόνια για τα ποσοστά ενίσχυσης, για το αν και πόσο θα πέσουν μόνον στη Μεγαλόπολη ή στις άλλες τρείς περιοχές και για τις αναφορές  του κ. Δημάρχου ότι θα ανατρέψει στα ευρωπαϊκά όργανα τον κακό σχεδιασμό των ποσοστών, όπως έσκισε ο Τσίπρας τα μνημόνια με ένα νόμο....

Η διαβούλευση ε πραγματοποιήθηκε  στο σύνδεσμο https://www.opengov.gr/ypoian/?p=14231 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου