Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022

Βίντεο από το ορυχείο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη όπου γίνεται η εξόρυξη λιγνίτη

Στη Μεγαλόπολη έχει δημιουργηθεί εδώ και αρκετά χρόνια Λιγνιτικό Κέντρο το οποίο περιλαμβάνει τα Ορυχεία Χωρεμίου, Μαραθούσας και Κυπαρισσίων.
Στη λεκάνη της Μεγαλόπολης η λιγνιτογένεση έγινε όπως και στη Δυτική Μακεδονία.

Η ανάπτυξη πλούσιας βλάστησης έγινε σε τέλματα ή αβαθείς λίμνες στις θερμές περιόδους του Πλειστόκαινου, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα τον ασυνεχή σχηματισμό λιγνιτικών στρωμάτων, που καλυπτόταν από φερτά γαιώδη υλικά του ποταμού Αλφειού. Συνολικά δημιουργήθηκαν τρεις λιγνιτικοί ορίζοντες με ιζήματα μεταξύ τους.
Στη λεκάνη διακρίνονται τρία λιγνιτικά κοιτάσματα, πιθανόν λόγω της ύπαρξης τριών ανεξάρτητων λιμνών, με διαφορετικά φυσικοχημικά χαρακτηριστικά. Τα κοιτάσματα αυτά είναι: Χωρέμη – Μαραθούσα (ολικό βάθος 140μ.), Θωκνία – Κυπαρίσσια (ολικό βάθος 20-100 μ.)και Καρύταινας (ολικό βάθος 45 μ.).

Το πάχος των λιγνιτικών στρωμάτων κυμαίνεται από λίγα εκατοστά έως 5 μέτρα. Στο Λιγνιτωρυχείο υπάρχουν σήμερα 10 καδοφόροι εκσκαφείς, 6 αποθέτες, 43 km ταινιόδρομοι (με πλάτος 1,2 – 1,6 μέτρα) και περίπου 330 ντιζελοκίνητα μηχανήματα. Η μέση θερμογόνος δύναμη του λιγνίτη ανέρχεται σε 1.000 kcal/kg. H ετήσια παραγωγή λιγνίτη κυμαίνεται σε 12-16 εκ. τόνους.

Το Λιγνιτωρυχείο τροφοδοτεί με λιγνίτη τον ΑΗΣ Μεγαλόπολης Α με εγκατεστημένη ισχύ 550MW (2 μονάδες x 125MW + 1 μονάδα 300MW) και τον ΑΗΣ Μεγαλόπολης Β ισχύος 300 MW.
Στο Λιγνιτικό Κέντρο Μεγαλόπολης απασχολούνται σήμερα περίπου 1.000 άτομα.

Γίνονται συνέχεια προσπάθειες για την αποκατάσταση των εδαφών αλλά υπάρχει μεγάλη και σημαντική καθυστέρηση. Η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να παραδίνει τα εδάφη που εκμεταλλεύεται αλλά δυστυχώς η διαχείριση των αγόνων έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα.
Το πεδίο Κυπαρισσίων έχει πλέον κλείσει και απομένει λίγος χρόνος και για το πεδίο Μαραθούσας. Η επιχείρηση έχει ξεκινήσει διαδικασίες απαλλοτρίωσης της περιοχής Τριποτάμου, που σε συνδυασμό με τις εκτάσεις του Ανθοχωρίου , δίνουν μια παράταση στην λειτουργία του ορυχείου.
Προστάτιδα του Ορυχείου είναι η Αγία Βαρβάρα.


Πηγή: anagnostis


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου