Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021

ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ: ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

Μεγαλόπολη 30.11.2021

Ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης κ. Αθανάσιος Χριστογιαννόπουλος παρευρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό στον εορτασμού της επετείου της Εθνικής Αντίστασης, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021 στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης στην Μεγαλόπολη.
Η επέτειος της Εθνικής Αντίστασης, καθιερώθηκε με Νομοθετικό Διάταγμα να τιμάται και να εορτάζεται κάθε χρόνο την 25η Νοεμβρίου. Ο Δήμος Μεγαλόπολης, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του, τιμά την ημέρα μνήμης την τελευταία Κυριακή του Νοεμβρίου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν:
Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Εμμανουήλ Σκαντζός, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Δημήτρης Σιέμπος, Παναγιώτης Μανιάτης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Γιάννης Μπουγιούκος, Κώστας Μιχόπουλος, Πολύβιος Κακκαβάς, Γιώργος Μαρκολιάς, ο Αστυνόμος Ά κ. Παναγιώτης Κουρτέσης, ο Αντιπύραρχος κ. Χρηστος Μπουντούρης, ο Αντιστασιακός κ. Γιώργος Κάβουρας, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και πολίτες.
Τιμές απέδωσε η φιλαρμονική Μεγαλόπολης.

Ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης στον χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων:
Η 25η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί από την Πολιτεία ως ημέρα του Πανελλαδικού Εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης, κατά της τριπλής Κατοχής της Ελλάδας από τα γερμανικά, ιταλικά και βουλγαρικά στρατεύματα, την περίοδο 1941-1945.
Επιλέχθηκε αυτή η ημερομηνία γιατί συμπίπτει με την Επέτειο της Μάχης του Γοργοποτάμου στη Φθιώτιδα το 1942, κατά την οποία οι αντιστασιακές οργανώσεις ΕΛΑΣ και ΕΔΕΣ, σε συνεργασία με συμμαχικές δυνάμεις, επέφεραν σοβαρότατο πλήγμα στη μετακίνηση και τον ανεφοδιασμό των κατοχικών δυνάμεων, με την ανατίναξη της ομώνυμης γέφυρας.
Αυτό το σημαντικό γεγονός θεωρείται το κορυφαίο επίτευγμα της Εθνικής Αντίστασης, ήταν αποτέλεσμα της επιτυχούς συνεργασίας μεταξύ των δύο μεγαλύτερων αντιστασιακών οργανώσεων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και οι υπόλοιπες μάχες και δράσεις των πολεμιστών και του απλού λαού σε όλη τη χώρα υπολείπονταν θάρρους και αυτοθυσίας.

Στην «Εθνική Αντίσταση» έδρασαν περί τις 13 Αντιστασιακές Οργανώσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα, μη συμπεριλαμβανομένων όσων έδρασαν στην Κρήτη.
Στη δράση τους περιλαμβάνονταν η διεξαγωγή ένοπλων συγκρούσεων με τον κατακτητή, η πρόκληση δολιοφθορών έως και η διενέργεια συλλαλητηρίων.
«Αντίσταση» σήμαινε η με κάθε τρόπο εναντίωση σε έναν εχθρό που έσπερνε το θάνατο και τον τρόμο σε ολόκληρη σχεδόν την ηπειρωτική Ευρώπη κατά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Κλείνοντας πρόσθεσε ότι η Αντίσταση των Ελλήνων ήταν από τις πλέον δυναμικές, τις πλέον αξιοθαύμαστες, με αντίστοιχο οδυνηρό τίμημα σε απώλεια ανθρώπινων ζωών, περιουσιών και σε καταστροφή υποδομών, ένα τίμημα που ακόμα και σήμερα δεν έχουν επιστρέψει αυτοί που ευθύνονταν.
Αιωνία η μνήμη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης!
Αθάνατοι!

Εκ του Δήμου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου