ενημέρωσε για
1) Απολιγνιτοποίηση: "Ψέματα και αλήθειες"
2) Επιδοτούμενα προγράμματα ανέργων
--------------------------------------------------------
Αγαπητοί συμπολίτες
ξέρετε όλοι ότι το μεγάλο πρόβλημα του Δήμου μας είναι η παύση λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων που έγινε ξαφνικά χωρίς προηγμένως να έχουν παρθεί μέτρα από την πολιτεία για να είναι η μετάβαση στην διάδοχη κατάσταση ήπια και δίκαιη όπως αυτή θέλει να την χαρακτηρίζει.
Επειδή όμως όλα τα πράγματα πρέπει να αποδίδονται ως έχουν και επειδή το τελευταίο διάστημα διασπείρονται έντεχνα και συντονισμένα από πολλούς κύκλους ψευδείς πληροφορίες για την απολιγνιτοποίηση και την πορεία του Δήμου μας, οφείλω σαν δήμαρχος να σας ενημερώσω για το τι ισχύει στην πραγματικότητα, έτσι ώστε η παραπληροφόρηση να μην οργιάζει και να μην δημιουργεί σύγχυση στους πολίτες. Πρέπει οι πολίτες να γνωρίζουν πως ακριβώς έχουν τα πράγματα, να ενημερώνονται για την πορεία των εξελίξεων, καθώς και τα προγράμματα που τρέχουν για επιδοτήσεις επιχειρήσεων και ανέργων του Δήμου μας.
Πρώτο Ψέμα. Μόνο στην Μεγαλόπολη γίνεται διάχυση επιδοτήσεων στους όμορους δήμους και φεύγουν χρήματα που ήταν για την Μεγαλόπολη και πάνε στους διπλανούς δήμους.
Η Αλήθεια. Οι Δήμοι που πλήττονται από την παύση της λειτουργίας των μονάδων είναι 5 (Μεγαλόπολης, Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Αμυνταίου, Φλώρινας), καθώς και κάποια χωρία του δήμου Γορτυνίας.
Οι Δήμοι στους οποίους δίνονται κίνητρα είναι 17.
13 στην Δυτική Μακεδονία (όλοι οι δήμοι της περιφέρειας) και 4 στην περιοχή μας.
Δηλαδή μπήκαν σαν όμοροι δήμοι 9 στην Δυτική Μακεδονία και 3 στην περιοχή μας.
Και αυτό έγινε με απόφαση της Κυβέρνησης γιατί κατά τον ισχυρισμό της κάνοντας διάχυση σε περισσότερους δήμους θα δοθούν παραπάνω χρήματα στην Ελλάδα.
Έτσι λοιπόν οι 5 ενεργειακοί δήμοι θεωρούνται κύρια πληττόμενοι και οι υπόλοιποι 12 που μπήκαν σαν όμοροι δευτερεύοντα πληττόμενοι.
Και όπως ανακοινώθηκε από τον υπουργό οι 5 δήμοι (Μεγαλόπολης, Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Αμυνταίου, Φλώρινας), θα έχουν ξεχωριστή αντιμετώπιση.
Δεύτερο Ψέμα. Ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης έχει συμμετοχή στην απόφαση για τον ορισμό των πληττόμενων περιοχών και έχει συμφωνήσει σε αυτό.
Η Αλήθεια. Ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης όπως και οι άλλοι 4 δήμαρχοι των ενεργειακών δήμων ουδεμία συμμετοχή έχουν στις τελικές αποφάσεις. Άλλωστε δεν είναι μέλη ούτε της συντονιστικής επιτροπής που διαχειρίζεται το θέμα, Οι αποφάσεις είναι καθαρά της Κυβέρνησης.
Αρχικά σε όσες επιτροπές είχαν συνέλθει για να ορίσουν τους πληττόμενους δήμους και συμμετείχε ο δήμαρχος η απόφαση ήταν μία ΜΟΝΟ Η ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕΙ ΣΑΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ.
Έτσι έγινε με την επιτροπή στην Περιφέρεια που ορίσθηκε η εταιρική σχέση, έτσι έγινε στην συντονιστική επιτροπή όπου εγκρίθηκε αυτή η απόφαση, στην οποία φαινόταν ο Δήμος Μεγαλόπολης ως ο μοναδικός δικαιούχος. Στο τελικό στάδιο η κυβέρνηση αποφάσισε την διεύρυνση.
Τρίτο Ψέμα. Ο Δήμος Μεγαλόπολης δεν αντέδρασε στην διαδικασία ορισμού των πληττόμενων περιοχών.
Η Αλήθεια. Ο Δήμος Μεγαλόπολης αντέδρασε έντονα και κατέθεσε ολοκληρωμένη και άριστα τεκμηριωμένη πρόταση στην συντονιστική ΣΔΑΜ, στην οποία φαίνονται πλήρως οι θέσεις του Δήμου και η διαφωνία του στο θέμα της διάχυσης καθώς και οι απαιτήσεις μας για να είναι δίκαιη η μετάβαση. Τις διαφωνίες μας στο θέμα της διάχυσης τις έχουμε κοινοποιήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Επίσης έχουν σταλεί 2 επιστολές προς τον Πρωθυπουργό, όπου τονίζονται οι θέσεις του Δήμου και η αντίθεση μας με τα ΕΣΔΙΜ. Επιστολές έχουν σταλεί και στον κ. Παπαθανάση και προς τον Πρόεδρο του ΟΑΕΔ.
Επίσης εστάλη επιστολή στον κ. Βορίδη για να αναγνωριστεί η επιδότηση μορίων για προσλήψεις μόνο στα παιδιά του Δήμου Μεγαλόπολης. Πράγμα το οποίο και επετεύχθη.
Όλες αυτές οι ενέργειες και το περιεχόμενο των επιστολών και των τοποθετήσεων έχουν γνωστοποιηθεί στους αρχηγούς των αντιπολιτεύσεων και είναι στην διάθεση τους. Σε όλες τις συνεδριάσεις που έγιναν μεταξύ εκπροσώπων ΣΔΑΜ, Περιφερειαρχών, Δημάρχων και λοιπών παραγόντων, υπάρχει καταγεγραμμένη η έντονη διαφωνία του Δημάρχου και πάντα ο Δήμαρχος έθετε υπόψη όλων την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Τέταρτο Ψέμα. Υπάρχουν πολιτικοί φορείς που υποστηρίζουν την θέση ότι ΜΟΝΟ η Μεγαλόπολη και οι άλλοι 4 δήμοι της Δυτικής Μακεδονίας που έχουν τα εργοστάσια πρέπει να είναι οι μοναδικοί δικαιούχοι.
Η Αλήθεια. ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΡΕΑΣ, κόμμα, βουλευτές, παρατάξεις περιφερειακών συμβουλίων, επιμελητήρια, δεν βγαίνει να πει ότι μόνο η Μεγαλόπολη πρέπει να είναι δικαιούχος του προγράμματος.
ΜΟΝΟ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΑΥΤΗ.
Πέμπτο Ψέμα. Μπορεί η Μεγαλόπολη αυτή την στιγμή να απορροφήσει χρήματα για επενδύσεις στην βιομηχανία, ικανές να απορροφήσουν το εργατικό δυναμικό της περιοχής.
Η Αλήθεια (δυστυχώς πικρή). Η Μεγαλόπολη αυτή την στιγμή στερείται βασικών υποδομών, ικανών να υποδεχθούν τέτοιου είδους επιχειρήσεις.
Από το 2013 που έκλεισαν οι μονάδες 1 και 2 της ΔΕΗ έπρεπε να έχει ξεκινήσει η διαδικασία για να δημιουργηθεί επιχειρηματικό πάρκο και χρήσεις γης για την διάδοχη κατάσταση.
Δυστυχώς είμαστε στο σημείο μηδέν.
Ακόμα και η προσπάθεια που είχε ξεκινήσει παλιότερα για την δημιουργία ενός μικρότερου τέτοιου πάρκου στο χώρο της ΔΕΗ, δεν είχε ανάλογη συνέχεια την προηγούμενη πενταετία.
Το συμβόλαιο που υπογράφτηκε μεταξύ του Δήμου και της ΔΕΗ, έλεγε ότι εάν μέχρι τέλους του 2018 δεν έχει γίνει κάτι επιστρέφει το οικόπεδο στην ΔΕΗ, έτσι και έγινε. Εγώ ανέλαβα δήμαρχος τέλος του 2019.
Πρέπει λοιπόν όλοι να πάρουν τις ευθύνες τους και αντί να επιδίδονται σε ακραίους χαρακτηρισμούς για τον δήμαρχο, να δουν τι μέρος ευθύνης τους αναλογεί και να ζητήσουν από τους πολίτες μία μεγάλη συγνώμη, γιατί η απραξία τους οδήγησε τον δήμο άοπλο στην μάχη για το αύριο του. Δεν διώχνεις τις ευθύνες από πάνω σου γράφοντας χυδαιότητες για τον δήμαρχο, εκτός βέβαια εάν μερικοί είναι υπερήφανοι για την εικόνα του Δήμου μπροστά στα προβλήματα της απολιγνιτοποίησης. Η εικόνα του Δήμου και η ανετοιμότητα του να κάνει την μετάβαση είναι συνέπεια της συμπεριφοράς τους τα δημοτικά πράγματα. Σήμερα γίνονται προσπάθειες να δημιουργηθεί πάρκο. Μας διαβεβαίωσαν (στην επίσκεψη του υπουργού), ότι ο χώρος μπήκε στον σχεδιασμό πολεοδομικών σχεδίων μαζί με τον χώρο των ορυχείων της ΔΕΗ. Και είναι ο μοναδικός χώρος εκτός των ορυχείων για την Μεγαλόπολη και την Δυτική Μακεδονιά που θα συμπεριληφθεί στα ειδικά πολεοδομικά σχέδια.
Έτσι πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να έχουμε ένα οριοθετημένο χώρο για τις δράσεις που μπορούν να δώσουν οντότητα στην περιοχή μας.
Έκτο Ψέμα. Ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης δρα μόνος του και δεν ενημερώνει κανέναν.
Η Αλήθεια. Ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης στην 1η επίσκεψη που έγινε στους υπουργούς Χατζηδάκη και Θωμά, πήρε μαζί του τους αρχηγούς των παρατάξεων. Κάτι που δεν έχει κάνει κανένας άλλος Δήμαρχος για το θέμα αυτό.
Οι επόμενες συναντήσεις που έγιναν ήταν για το φυσικό αέριο το οποίο όλες οι αντιπολιτεύσεις του Δήμου το πολέμησαν με όλα τα μέσα (θυμίζω αποφάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, δύο προσφυγές για την ακύρωση του μνημονίου). Για σκεφτείτε να πηγαίναμε και οι τέσσερις στον υπουργό όπου εγώ θα ζητούσα την κατασκευή δικτύου φυσικού αερίου και οι τρεις να έλεγαν δεν θέλουμε να γίνει δίκτυο φυσικού αερίου. Θέλουμε την τηλεθέρμανση. Θα μιλάγαμε για σκηνικό άπειρου κάλλους. Το φυσικό αέριο είναι ένα μεγάλο έργο, προσωπικό στοίχημα της Δημοτικής αρχής και του Δημάρχου και είναι ένα από τα μεγάλα έργα που είχαμε σαν στόχο.
Η αντιπολίτευση θέλοντας να δικαιολογήσει την πλήρως αρνητική στάση της για καθετί, επικαλείται συνεχώς την άποψη ότι ο δήμαρχος δεν συνεργάζεται και τα κάνει μόνος του όλα. Όμως για τα θέματα της απολιγνιτοποίησης έχουν γίνει πολλά Δημοτικά Συμβούλια και οι αποφάσεις που παίρνονται προβάλλονται από τον δήμαρχο σε όλους τους φορείς
Έβδομο Ψέμα. Σε όλα τα προηγούμενα χρόνια μοναδικός δήμους που ωφελήθηκε από την λειτουργία των μονάδων ήταν η Μεγαλόπολη και τώρα πάνε να επωφεληθούν και άλλοι δήμοι.
Η Αλήθεια. (γνωστή σε όλους). Απλά θυμηθείτε λίγο τα δεκάδες λεωφορεία που έφευγαν για Καλαμάτα και Τρίπολη επί δεκαετίες και περνούσαν από την Μεγαλόπολη χωρίς να σταματάνε για να πάρουν κάτι έστω και από περίπτερο. Ποιος από όλους αυτούς που πυροβολούν τώρα αντέδρασε; Ποιος φρόντισε στο ξεκίνημα αυτής της διαδικασίας οι εργαζόμενοι να παραμένουν στον Δήμο μας και η παραμονή τους να συντελέσει την ανάπτυξη της περιοχής μας;
Η απάντηση απλή: Κανένας
Αυτή την στιγμή ο αγώνας πού δίνεται είναι να διασφαλιστεί με απόλυτα νούμερα αλλά και ποσοστά η διαφορετική αντιμετώπιση του Δήμου μας που είναι κύρια πληττόμενος και να μπορέσουμε να βάλουμε σε πορεία υλοποίησης εκείνα τα έργα που σχετίζονται με την απολιγνιτοποίηση που μπορούν να βοηθήσουν στη ανάκαμψη της οικονομίας της περιοχή; μας.
Το επιχειρηματικό πάρκο, τις φυλακές εργασίας, το εκθεσιακό μεσογειακό κέντρο που θα είναι παράρτημα της ΔΕΘ στην Μεγαλόπολη.
Κλείνοντας ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης αναφέρθηκε στα 2 προγράμματα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση των ανέργων του Δήμου μας.
Πρώτο πρόγραμμα
Αφορά 800 ανέργους του Δήμου Μεγαλόπολης, διάρκειας από 12 -18 μήνες με ύψος επιδότησης στις επιχειρήσεις που θα κάνουν τις προσλήψεις από 75 έως 100%.
Οι άνεργοι του Δήμου μας μπορούν να εργαστούν σε επιχειρήσεις του Δήμου μας, αλλά και στους Δήμους Καλαμάτας, Σπαρτής και Γορτυνίας.
Δεύτερο Πρόγραμμα
Αφορά 500 νέους από 18-29 ετών, διάρκειας 7 μηνών και είναι δικαιούχοι νέοι από τον Δήμο μας και από τους όμορους Δήμους.
Ο Δήμος θα φροντίσει να ενημερωθείτε επιχειρηματίες και άνεργοι από ειδικευμένους εκπροσώπους του ΟΑΕΔ, οι οποίοι θα σας δώσουν λεπτομέρειες των προγραμμάτων.
Επίσης ο Δήμος Μεγαλόπολης σε συνεργασία με τo Επιμελητήριο Αρκαδίας, και τον Εμποροβιομηχανικό Σύλλογο Μεγαλόπολης διοργανώνουν την Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021 στις 17:30 ανοιχτή συζήτηση για την αξιοποίηση των επικείμενων προκηρύξεων του ΣΔΑΜ στο Πνευματικό Κέντρο «ΠΟΛΥΒΙΟΣ».
Αγαπητοί συμπολίτες
ξέρετε όλοι ότι το μεγάλο πρόβλημα του Δήμου μας είναι η παύση λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων που έγινε ξαφνικά χωρίς προηγμένως να έχουν παρθεί μέτρα από την πολιτεία για να είναι η μετάβαση στην διάδοχη κατάσταση ήπια και δίκαιη όπως αυτή θέλει να την χαρακτηρίζει.
Επειδή όμως όλα τα πράγματα πρέπει να αποδίδονται ως έχουν και επειδή το τελευταίο διάστημα διασπείρονται έντεχνα και συντονισμένα από πολλούς κύκλους ψευδείς πληροφορίες για την απολιγνιτοποίηση και την πορεία του Δήμου μας, οφείλω σαν δήμαρχος να σας ενημερώσω για το τι ισχύει στην πραγματικότητα, έτσι ώστε η παραπληροφόρηση να μην οργιάζει και να μην δημιουργεί σύγχυση στους πολίτες. Πρέπει οι πολίτες να γνωρίζουν πως ακριβώς έχουν τα πράγματα, να ενημερώνονται για την πορεία των εξελίξεων, καθώς και τα προγράμματα που τρέχουν για επιδοτήσεις επιχειρήσεων και ανέργων του Δήμου μας.
Πρώτο Ψέμα. Μόνο στην Μεγαλόπολη γίνεται διάχυση επιδοτήσεων στους όμορους δήμους και φεύγουν χρήματα που ήταν για την Μεγαλόπολη και πάνε στους διπλανούς δήμους.
Η Αλήθεια. Οι Δήμοι που πλήττονται από την παύση της λειτουργίας των μονάδων είναι 5 (Μεγαλόπολης, Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Αμυνταίου, Φλώρινας), καθώς και κάποια χωρία του δήμου Γορτυνίας.
Οι Δήμοι στους οποίους δίνονται κίνητρα είναι 17.
13 στην Δυτική Μακεδονία (όλοι οι δήμοι της περιφέρειας) και 4 στην περιοχή μας.
Δηλαδή μπήκαν σαν όμοροι δήμοι 9 στην Δυτική Μακεδονία και 3 στην περιοχή μας.
Και αυτό έγινε με απόφαση της Κυβέρνησης γιατί κατά τον ισχυρισμό της κάνοντας διάχυση σε περισσότερους δήμους θα δοθούν παραπάνω χρήματα στην Ελλάδα.
Έτσι λοιπόν οι 5 ενεργειακοί δήμοι θεωρούνται κύρια πληττόμενοι και οι υπόλοιποι 12 που μπήκαν σαν όμοροι δευτερεύοντα πληττόμενοι.
Και όπως ανακοινώθηκε από τον υπουργό οι 5 δήμοι (Μεγαλόπολης, Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Αμυνταίου, Φλώρινας), θα έχουν ξεχωριστή αντιμετώπιση.
Δεύτερο Ψέμα. Ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης έχει συμμετοχή στην απόφαση για τον ορισμό των πληττόμενων περιοχών και έχει συμφωνήσει σε αυτό.
Η Αλήθεια. Ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης όπως και οι άλλοι 4 δήμαρχοι των ενεργειακών δήμων ουδεμία συμμετοχή έχουν στις τελικές αποφάσεις. Άλλωστε δεν είναι μέλη ούτε της συντονιστικής επιτροπής που διαχειρίζεται το θέμα, Οι αποφάσεις είναι καθαρά της Κυβέρνησης.
Αρχικά σε όσες επιτροπές είχαν συνέλθει για να ορίσουν τους πληττόμενους δήμους και συμμετείχε ο δήμαρχος η απόφαση ήταν μία ΜΟΝΟ Η ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕΙ ΣΑΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ.
Έτσι έγινε με την επιτροπή στην Περιφέρεια που ορίσθηκε η εταιρική σχέση, έτσι έγινε στην συντονιστική επιτροπή όπου εγκρίθηκε αυτή η απόφαση, στην οποία φαινόταν ο Δήμος Μεγαλόπολης ως ο μοναδικός δικαιούχος. Στο τελικό στάδιο η κυβέρνηση αποφάσισε την διεύρυνση.
Τρίτο Ψέμα. Ο Δήμος Μεγαλόπολης δεν αντέδρασε στην διαδικασία ορισμού των πληττόμενων περιοχών.
Η Αλήθεια. Ο Δήμος Μεγαλόπολης αντέδρασε έντονα και κατέθεσε ολοκληρωμένη και άριστα τεκμηριωμένη πρόταση στην συντονιστική ΣΔΑΜ, στην οποία φαίνονται πλήρως οι θέσεις του Δήμου και η διαφωνία του στο θέμα της διάχυσης καθώς και οι απαιτήσεις μας για να είναι δίκαιη η μετάβαση. Τις διαφωνίες μας στο θέμα της διάχυσης τις έχουμε κοινοποιήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Επίσης έχουν σταλεί 2 επιστολές προς τον Πρωθυπουργό, όπου τονίζονται οι θέσεις του Δήμου και η αντίθεση μας με τα ΕΣΔΙΜ. Επιστολές έχουν σταλεί και στον κ. Παπαθανάση και προς τον Πρόεδρο του ΟΑΕΔ.
Επίσης εστάλη επιστολή στον κ. Βορίδη για να αναγνωριστεί η επιδότηση μορίων για προσλήψεις μόνο στα παιδιά του Δήμου Μεγαλόπολης. Πράγμα το οποίο και επετεύχθη.
Όλες αυτές οι ενέργειες και το περιεχόμενο των επιστολών και των τοποθετήσεων έχουν γνωστοποιηθεί στους αρχηγούς των αντιπολιτεύσεων και είναι στην διάθεση τους. Σε όλες τις συνεδριάσεις που έγιναν μεταξύ εκπροσώπων ΣΔΑΜ, Περιφερειαρχών, Δημάρχων και λοιπών παραγόντων, υπάρχει καταγεγραμμένη η έντονη διαφωνία του Δημάρχου και πάντα ο Δήμαρχος έθετε υπόψη όλων την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Τέταρτο Ψέμα. Υπάρχουν πολιτικοί φορείς που υποστηρίζουν την θέση ότι ΜΟΝΟ η Μεγαλόπολη και οι άλλοι 4 δήμοι της Δυτικής Μακεδονίας που έχουν τα εργοστάσια πρέπει να είναι οι μοναδικοί δικαιούχοι.
Η Αλήθεια. ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΡΕΑΣ, κόμμα, βουλευτές, παρατάξεις περιφερειακών συμβουλίων, επιμελητήρια, δεν βγαίνει να πει ότι μόνο η Μεγαλόπολη πρέπει να είναι δικαιούχος του προγράμματος.
ΜΟΝΟ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΑΥΤΗ.
Πέμπτο Ψέμα. Μπορεί η Μεγαλόπολη αυτή την στιγμή να απορροφήσει χρήματα για επενδύσεις στην βιομηχανία, ικανές να απορροφήσουν το εργατικό δυναμικό της περιοχής.
Η Αλήθεια (δυστυχώς πικρή). Η Μεγαλόπολη αυτή την στιγμή στερείται βασικών υποδομών, ικανών να υποδεχθούν τέτοιου είδους επιχειρήσεις.
Από το 2013 που έκλεισαν οι μονάδες 1 και 2 της ΔΕΗ έπρεπε να έχει ξεκινήσει η διαδικασία για να δημιουργηθεί επιχειρηματικό πάρκο και χρήσεις γης για την διάδοχη κατάσταση.
Δυστυχώς είμαστε στο σημείο μηδέν.
Ακόμα και η προσπάθεια που είχε ξεκινήσει παλιότερα για την δημιουργία ενός μικρότερου τέτοιου πάρκου στο χώρο της ΔΕΗ, δεν είχε ανάλογη συνέχεια την προηγούμενη πενταετία.
Το συμβόλαιο που υπογράφτηκε μεταξύ του Δήμου και της ΔΕΗ, έλεγε ότι εάν μέχρι τέλους του 2018 δεν έχει γίνει κάτι επιστρέφει το οικόπεδο στην ΔΕΗ, έτσι και έγινε. Εγώ ανέλαβα δήμαρχος τέλος του 2019.
Πρέπει λοιπόν όλοι να πάρουν τις ευθύνες τους και αντί να επιδίδονται σε ακραίους χαρακτηρισμούς για τον δήμαρχο, να δουν τι μέρος ευθύνης τους αναλογεί και να ζητήσουν από τους πολίτες μία μεγάλη συγνώμη, γιατί η απραξία τους οδήγησε τον δήμο άοπλο στην μάχη για το αύριο του. Δεν διώχνεις τις ευθύνες από πάνω σου γράφοντας χυδαιότητες για τον δήμαρχο, εκτός βέβαια εάν μερικοί είναι υπερήφανοι για την εικόνα του Δήμου μπροστά στα προβλήματα της απολιγνιτοποίησης. Η εικόνα του Δήμου και η ανετοιμότητα του να κάνει την μετάβαση είναι συνέπεια της συμπεριφοράς τους τα δημοτικά πράγματα. Σήμερα γίνονται προσπάθειες να δημιουργηθεί πάρκο. Μας διαβεβαίωσαν (στην επίσκεψη του υπουργού), ότι ο χώρος μπήκε στον σχεδιασμό πολεοδομικών σχεδίων μαζί με τον χώρο των ορυχείων της ΔΕΗ. Και είναι ο μοναδικός χώρος εκτός των ορυχείων για την Μεγαλόπολη και την Δυτική Μακεδονιά που θα συμπεριληφθεί στα ειδικά πολεοδομικά σχέδια.
Έτσι πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να έχουμε ένα οριοθετημένο χώρο για τις δράσεις που μπορούν να δώσουν οντότητα στην περιοχή μας.
Έκτο Ψέμα. Ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης δρα μόνος του και δεν ενημερώνει κανέναν.
Η Αλήθεια. Ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης στην 1η επίσκεψη που έγινε στους υπουργούς Χατζηδάκη και Θωμά, πήρε μαζί του τους αρχηγούς των παρατάξεων. Κάτι που δεν έχει κάνει κανένας άλλος Δήμαρχος για το θέμα αυτό.
Οι επόμενες συναντήσεις που έγιναν ήταν για το φυσικό αέριο το οποίο όλες οι αντιπολιτεύσεις του Δήμου το πολέμησαν με όλα τα μέσα (θυμίζω αποφάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, δύο προσφυγές για την ακύρωση του μνημονίου). Για σκεφτείτε να πηγαίναμε και οι τέσσερις στον υπουργό όπου εγώ θα ζητούσα την κατασκευή δικτύου φυσικού αερίου και οι τρεις να έλεγαν δεν θέλουμε να γίνει δίκτυο φυσικού αερίου. Θέλουμε την τηλεθέρμανση. Θα μιλάγαμε για σκηνικό άπειρου κάλλους. Το φυσικό αέριο είναι ένα μεγάλο έργο, προσωπικό στοίχημα της Δημοτικής αρχής και του Δημάρχου και είναι ένα από τα μεγάλα έργα που είχαμε σαν στόχο.
Η αντιπολίτευση θέλοντας να δικαιολογήσει την πλήρως αρνητική στάση της για καθετί, επικαλείται συνεχώς την άποψη ότι ο δήμαρχος δεν συνεργάζεται και τα κάνει μόνος του όλα. Όμως για τα θέματα της απολιγνιτοποίησης έχουν γίνει πολλά Δημοτικά Συμβούλια και οι αποφάσεις που παίρνονται προβάλλονται από τον δήμαρχο σε όλους τους φορείς
Έβδομο Ψέμα. Σε όλα τα προηγούμενα χρόνια μοναδικός δήμους που ωφελήθηκε από την λειτουργία των μονάδων ήταν η Μεγαλόπολη και τώρα πάνε να επωφεληθούν και άλλοι δήμοι.
Η Αλήθεια. (γνωστή σε όλους). Απλά θυμηθείτε λίγο τα δεκάδες λεωφορεία που έφευγαν για Καλαμάτα και Τρίπολη επί δεκαετίες και περνούσαν από την Μεγαλόπολη χωρίς να σταματάνε για να πάρουν κάτι έστω και από περίπτερο. Ποιος από όλους αυτούς που πυροβολούν τώρα αντέδρασε; Ποιος φρόντισε στο ξεκίνημα αυτής της διαδικασίας οι εργαζόμενοι να παραμένουν στον Δήμο μας και η παραμονή τους να συντελέσει την ανάπτυξη της περιοχής μας;
Η απάντηση απλή: Κανένας
Αυτή την στιγμή ο αγώνας πού δίνεται είναι να διασφαλιστεί με απόλυτα νούμερα αλλά και ποσοστά η διαφορετική αντιμετώπιση του Δήμου μας που είναι κύρια πληττόμενος και να μπορέσουμε να βάλουμε σε πορεία υλοποίησης εκείνα τα έργα που σχετίζονται με την απολιγνιτοποίηση που μπορούν να βοηθήσουν στη ανάκαμψη της οικονομίας της περιοχή; μας.
Το επιχειρηματικό πάρκο, τις φυλακές εργασίας, το εκθεσιακό μεσογειακό κέντρο που θα είναι παράρτημα της ΔΕΘ στην Μεγαλόπολη.
Κλείνοντας ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης αναφέρθηκε στα 2 προγράμματα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση των ανέργων του Δήμου μας.
Πρώτο πρόγραμμα
Αφορά 800 ανέργους του Δήμου Μεγαλόπολης, διάρκειας από 12 -18 μήνες με ύψος επιδότησης στις επιχειρήσεις που θα κάνουν τις προσλήψεις από 75 έως 100%.
Οι άνεργοι του Δήμου μας μπορούν να εργαστούν σε επιχειρήσεις του Δήμου μας, αλλά και στους Δήμους Καλαμάτας, Σπαρτής και Γορτυνίας.
Δεύτερο Πρόγραμμα
Αφορά 500 νέους από 18-29 ετών, διάρκειας 7 μηνών και είναι δικαιούχοι νέοι από τον Δήμο μας και από τους όμορους Δήμους.
Ο Δήμος θα φροντίσει να ενημερωθείτε επιχειρηματίες και άνεργοι από ειδικευμένους εκπροσώπους του ΟΑΕΔ, οι οποίοι θα σας δώσουν λεπτομέρειες των προγραμμάτων.
Επίσης ο Δήμος Μεγαλόπολης σε συνεργασία με τo Επιμελητήριο Αρκαδίας, και τον Εμποροβιομηχανικό Σύλλογο Μεγαλόπολης διοργανώνουν την Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021 στις 17:30 ανοιχτή συζήτηση για την αξιοποίηση των επικείμενων προκηρύξεων του ΣΔΑΜ στο Πνευματικό Κέντρο «ΠΟΛΥΒΙΟΣ».
Τελειώνοντας ενημέρωσε τους πολίτες ότι θα έχουν κάθε 15 μέρες πλήρη ενημέρωση για την πορεία των έργων και των εξελίξεων που αφορούν τον Δήμο μας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου