Η ΔΕΗ σχεδιάζει δεκαπλασιασμό του μεριδίου αγοράς της στις ΑΠΕ από 2% στο 20%. Την ίδια στιγμή τρέχουν πέντε εμβληματικά έργα, από το project παραγωγής υδρογόνου «White Dragon», έως τις μονάδες τηλεθέρμανσης και τα mega φωτοβολταϊκά πάρκα σε Πτολεμαίδα και Μεγαλόπολη. Οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς ενέργειας έχουν πάρει θέση και με επενδύσεις προστιθέμενης αξίας συμβάλουν καθοριστικά στην ενεργειακή μετάβαση και στη μετά-λιγνιτική εποχή.
Ένα μεγάλο έργο που ενισχύει την πράσινη μετάβαση είναι ο αγωγός φυσικού αερίου προς τη Δ. Μακεδονία.
Είναι μήκους 155 χιλιομέτρων και έχει κόστος 110 εκατ. ευρώ. Στόχος του ΔΕΣΦΑ είναι το κατασκευαστικό κομμάτι του διαγωνισμού να τρέξει στα τέλη του 2021 ή αρχές του επόμενου έτους, ώστε να αναδειχθεί ανάδοχος το α’ εξάμηνο του 2022. Η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται εντός του 2023.
Οι μεγαλύτεροι παίχτες της ενεργειακής αγοράς έχουν πάρει θέση για το mega project παραγωγής υδρογόνου «White Dragon».
Στόχος του project είναι η μαζική παραγωγή πράσινου υδρογόνου μέσω ηλεκτρόλυσης στη Δ. Μακεδονία, με το παραγόμενο υδρογόνο να αποθηκεύεται άμεσα και έμμεσα. Μέσω των κυψελών καυσίμου υψηλής θερμοκρασίας θα προσφέρει στο σύστημα ηλεκτρική ενέργεια. Στο έργο συμμετέχουν εκτός της ΔΕΠΑ Εμπορίας, που είναι συντονιστής του έργου, και οι μεγαλύτεροι ενεργειακοί όμιλοι: ΔΕΗ, ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ, Μotor Oil, Σωληνουργεία Κορίνθου, TAP, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ο όμιλος Κοπελούζου.
Ένα ακόμη στοίχημα για την ενεργειακή μετάβαση και την απεξάρτηση από το λιγνίτη αποτελούν οι τηλεθερμάνσεις της Πτολεμαΐδας, της Κοζάνης και του Αμύνταιο.
Όλα τα υφιστάμενα δίκτυα τηλεθέρμανσης και οι εγκαταστάσεις εντάσσονται κάτω από μία νέα οντότητα (Διαδημοτική Επιχείρηση Τηλεθερμάνσεων Δυτικής Μακεδονίας). Στόχος είναι να αναπτυχθεί ένα δίκτυο διασυνδέσεων των τριών πόλεων και όλα να «κουμπώσουν» σε ένα θερμικό κόμβο.
Αυτός θα απαρτίζεται από την μονάδα Πτολεμαΐδα V (ισχύος 140 MWh με εκτιμώμενη παραγωγή 300-400k MWh/χρόνο), μια νέα μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας (ισχύος 60 MWth, με εκτιμώμενη παραγωγή 270-350k MWh/χρόνο), ηλεκτρικούς λέβητες (ισχύος 80MWth, με εκτιμώμενη παραγωγή 0-125k MWh/χρόνο) καθώς και λέβητα φυσικού αερίου (ισχύος 100MWth, με απόδοση 10-125k MWh/χρόνο).
Μέρος του πλάνου είναι να εγκατασταθούν στον ΑΗΣ Καρδιάς ηλεκτρικοί λέβητες, ισχύος 80 MWth, προκειμένου μετά να αποτελέσουν εφεδρεία για το σύστημα, ενώ θα κατασκευαστούν νέες εγκαταστάσεις παραγωγής θερμικής ενέργειας με χρήση καυσίμου φυσικού αερίου, συνολικής ισχύος 160 MWth.
Έτερο έργο που συνδέεται άμεσα με την απολιγνιτοποιήση, το βόρειο τμήμα του E65.
Το εν λόγω project που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης έχει άμεση σχέση με την προσπάθεια απολιγνιτοποίησης και την πράσινη μετάβαση, καθώς συμβάλει στη διαφοροποίηση του παραγωγικού μοντέλου της Δ. Μακεδονίας και οδηγεί στη διασύνδεση της περιοχής με τα μεγάλα οικονομικά κέντρα.
Καταλυτικής φυσικά σημασίας τα mega φωτοβολταικά σε Δ.Μακεδονία και Μεγαλόπολη.
Η Μytilineos επιλέχθηκε για το μεγάλο έργο κατασκευής του φωτοβολταϊκού πάρκου 200 MW στην Πτολεμαίδα, ενώ τον Ιούνιο ξεκίνησαν οι εργασίες. Το πάρκο θα αυξήσει τη δυναμικότητα ηλεκτρικού ρεύματος και αποτελεί το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό έργο που υλοποιείται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Αποτελεί συστοιχία με άλλα δύο μικρότερα φωτοβολταϊκά ισχύος 15 MW και αμφότερα έχουν ολοκληρωθεί από τη Mytilineos και τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Σε επίπεδο μεριδίων αγοράς, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, έχει σαν στόχο το 2024 να ελέγχει το 20%.
Τα έργα που δρομολογούνται είναι σημαντικά, από αυτό της Πτολεμαΐδας (230 MW) έως της Μεγαλόπολη, με τον στόχο να έχει τοποθετηθεί στην παραγωγή συνολικής ενέργειας 1,5 GW.
Την ίδια στιγμή το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) έχει πάρει το δρόμο προς τις Βρυξέλλες, μαζί με τα εδαφικά σχέδια για την επόμενη μέρα των λιγνιτικών περιοχών. Πρόκειται για το στρατηγικό σχέδιο-master plan για τις λιγνιτικές περιοχές στην Ελλάδα, αποτελώντας ολοκληρωμένο πολυδιάστατο αναπτυξιακό Οδικό Χάρτη για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τον Δήμο Μεγαλόπολης.
Στόχος είναι η αναγέννηση της τοπικής οικονομίας, την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας και τη δημιουργία νέων, μέσω ενός ευέλικτου αναπτυξιακού μετασχηματισμού των περιοχών, με την ανάπτυξη του πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα παραγωγής, αξιοποιώντας το υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό, μετά από εξέταση των προτάσεων από τη ΔΕΗ στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής της Ευθύνης και της επιχειρηματικής της δράσης, καθώς και από τους εμπλεκόμενους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης.
Πηγή: LIberal
καλα τώρα συγκινήθηκα!
ΑπάντησηΔιαγραφήηρθε η μέγα ανάπτυξη στη μεγαλόπολη μόνο το φωτοβολταικό!!