και τα δεδομένα που προτίθεται να λάβει υπόψη
κατά την εκπόνηση της νέας Μελέτης
Επάρκειας Ισχύος 2022-2031.
Με το δεδομένο όμως ότι δεν υπήρχε ενημέρωση ούτε ο δήμος Κοζάνης ούτε η ΔΕΥΑΚ πρόλαβαν να διατυπώσουν τις θέσεις τους .
Σε αυτή τη μελέτη υπάρχει και ένας πίνακας εισόδου και εξόδου των συμβατικών μονάδων με τις ημερομηνίες εξόδου για τις υπάρχουσες λιγνιτικές μονάδες να έχουν ληφθεί από επίσημες επιστολές της ΔΕΗ, όπως αναφέρει η υποσημείωση .
Εκεί αναφέρεται σαφώς ότι και οι πέντε λιγνιτικές μονάδες του Αγίου Δημητρίου στα τέλη Αυγούστου του 2021 και συγκεκριμένα ως τις 31 Αυγούστου 2021 θα βγουν εκτός.
Κάτι ανάλογο θα συμβεί στη Μεγαλόπολη 4 και στη Μελίτη.
Η Μεγαλόπολη 3 θα λειτουργήσει ως το Μάρτιο του 2023 και η Πτολεμαΐδα 5 ως το Δεκέμβριο του 2024.
Συγκεκριμένα στις αρχές του 2023 θα λειτουργήσει με λιγνίτη η Πτολεμαΐδα 5 και θα βγει εκτός συστήματος το Δεκέμβριο του 2024!
Και στις αρχές του 2026 θα λειτουργήσει με φυσικό αέριο…
Πρόκειται για σενάριο υποθετικό και όχι για μια οριστική απόφαση αναφέρει σχετική υποσημείωση. Όλα αυτά όταν λειτουργούν ήδη επτά λιγνιτικές μονάδες , τέσσερις του Αγίου Δημητρίου, δύο στη Μεγαλόπολη και μία στη Μελίτη και η χώρα ψάχνει και άλλες μονάδες εν όψει του συνεχιζόμενου καύσωνα.
Αλλά από τις 1 Σεπτεμβρίου τίθενται εκτός αγοράς αν δεν αλλάξει κάτι στη νέα μελέτη επάρκειας ισχύος του Διαχειριστή της ηλεκτρικής ενέργειας.
Σύμφωνα πάντως με τα όσα αναφέρθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης οι μονάδες τίθενται σε εφεδρεία για 1, 5 χρόνο περίπου μετά τις 31 Αυγούστου 2021 ως τα μέσα του 2023.
Το ερώτημα που πλανάται είναι αν θα λειτουργούν μόνο όταν υπάρχει ανάγκη, όπως συμβαίνει τώρα ή το χειμώνα στους πάγους.
Θεωρείται ανάγκη όλη η θερμαντική περίοδος που αρχίζει τον Οκτώβριο και ολοκληρώνεται το Μάιο;
Δείτε εδώ την μελέτη.
Πηγή: prlogos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου