Πέμπτη 6 Μαΐου 2021

Μουσουρούλης: «Η απολιγνιτοποίηση είναι το μεγαλύτερο πρότζεκτ 5 δις € στην ιστορία της Ελλάδας»

Ενα γιγαντιαίο πρότζεκτ, το μεγαλύτερο που έχει συντελεστεί στην Ιστορία του ελληνικού κράτους, καλείται να φέρει σε πέρας η κυβέρνηση και να δώσει πνοή σε ένα νέο κοινωνικό και παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης με επίκεντρο τα δύο πρώην λιγνιτικά πεδία της χώρας.
 Το ύψος των επενδύσεων υπολογίζεται σε 2 δισ. ευρώ, τα οποία θα εκταμιευτούν σταδιακά, με την έγκριση του ΕΣΠΑ (Ταμείο Δίκαιης Ανάπτυξης συν Ταμείο Ανάκαμψης), ενώ οι συνολικές επενδύσεις μαζί με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία και μόχλευση ιδιωτικών πόρων σε βάθος δεκαετίας προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 5 δισ. ευρώ.

Περισσότερα από 164.000 στρέμματα γη σε Δυτική Μακεδονία και Αρκαδία, που σήμερα φιλοξενoύν τα ορυχεία και τις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ, θα μεταμορφωθούν σε νέα επιχειρηματικά κύτταρα και νησίδες πρωτοπορίας με έμφαση στις ενεργειακές τεχνολογίες και θα εισφερθούν σε μια εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV) που θα συστήσει με νόμο το Δημόσιο.

Το τελευταίο θα είναι ο ιδιοκτήτης, ο developer και ο operator περίπου των 2/3 των εκτάσεων που σήμερα είναι ενσωματωμένες στην περιουσιακή βάση της ΔΕΗ (συνολικά 247.000 στρέμματα) και θα αποσχιστούν με συμψηφισμό της αξίας τους με το κόστος αποκατάστασης. Οι υπόλοιπες θα περιέλθουν στην Επιχείρηση Ηλεκτρισμού για να εξυπηρετήσουν τον δικό της επενδυτικό σχεδιασμό.
 Ωστόσο, στα κυβερνητικά κλιμάκια αρχίζει να ωριμάζει η ιδέα να αναλάβει ένας ιδιώτης με τεχνογνωσία -κατά το πρότυπο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ή του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς- την κατασκευή και τη λειτουργία των έργων υποδομής καθώς και την αναζήτηση των επιχειρήσεων που θα εγκατασταθούν στις δύο περιοχές.
 Με τον τρόπο αυτό το Δημόσιο θα αποδεσμεύσει πόρους σε άλλα έργα, ενώ εκτιμάται ότι θα υπάρξουν και καλύτεροι όροι αξιοποίησης των εκτάσεων. Η ανάθεση σε ιδιώτη θα γίνει κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού και θα αποτελέσει αναμφίβολα τη μεγαλύτερη σύμβαση αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας που έγινε ποτέ.

Για τον μεγάλο μετασχηματισμό των εδαφών της ΔΕΗ μιλήσαμε, στο περιθώριο τηλεδιάσκεψης για την πορεία του φιλόδοξου έργου, με τον συντονιστή του προγράμματος και επικεφαλής της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης Κωστή Μουσουρούλη. Σήμερα, το πρόγραμμα ξεκινά από μια πολύ καλή αφετηρία, καθώς έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις η Κομισιόν συναίνεσε στη θέσπιση πιο ελκυστικών κινήτρων, τα οποία προβλέπουν μέχρι και διπλασιασμό των επιδοτήσεων για την εγκατάσταση νέων επιχειρήσεων, που, όπως αναφέρει ο κ. Μουσουρούλης, αποτελούν την επίλυση μιας μεγάλης εκκρεμότητας. Ο επικεφαλής του προγράμματος αλλά και μέλος της κυβερνητικής επιτροπής για το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) αναφέρεται στο μεγάλο στοίχημα της απολιγνιτοποίησης και περιγράφει στο «business stories»: πώς θα επωφεληθούν από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης τα ελληνικά νησιά που ηλεκτροδοτούνται κυρίως από σταθμούς με καύσιμο μαζούτ ή ντίζελ, τη συμβολή και τον ισχυρό ρόλο της ΔΕΗ στον σχεδιασμό, αλλά και τις νομοθετικές ρυθμίσεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι τρικλοποδιές και οι τοπικές αγκυλώσεις που θέτουν σε κίνδυνο τον ενεργειακό μετασχηματισμό των δύο περιοχών

Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη Μουσουρούλη στο newmoney


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου