Τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκε συνάντηση των μελών της Τοπικής μας Οργάνωσης με τον Δήμαρχο Μεγαλόπολης, κύριο Αθανάσιο Χριστογιαννόπουλο, με σκοπό την ενημέρωση για όλες τις ενέργειες που έχουν γίνει από το Δήμο μας στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης.
Η συνάντηση διήρκησε αρκετή ώρα σε ευχάριστο και εποικοδομητικό κλίμα, με ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων βασισμένες σε θέματα που τρέχουν και αφορούντον Δήμο μας.Μοναδικός μας γνώμονας η επόμενη μέρα και στόχος μας μία δίκαιη και ομαλή μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή.
Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν κυρίως την ίδρυση και τη λειτουργία φυλακών στην πόλη μας, το φυσικό αέριο και τις προοπτικές του, την κατασκευή του γηροκομείου, τις εργασίες στο αρχαίο θέατρο καθώς και τον εδαφικό σχεδιασμό αναλύοντας τα υπέρ και τα κατά αυτού.
Λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω, θεωρούμε χρέος μας την στήριξη με κάθε δυνατό τρόποτων ενεργειών που γίνονται για την ομαλή μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή και την ευημερία της πόλης μας .
Ειδικότερα δηλώνουμε την αμέριστη στήριξη μας στην ομόφωνη απόφαση που πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο την Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021 και αφορούσε τις παρακάτω δεσμεύσεις, δεδομένου ότι ο Δήμος Μεγαλόπολης είναι ο πλέον άμεσα πληττόμενος.
1.Να υπάρξει έγγραφη δέσμευση ότι οι χρηματοδοτικοί πόροι που απορρέουν από την απολιγνιτοποίηση θα διατεθούν στον Δήμο Μεγαλόπολης. Άλλωστε και στο προσχέδιο του ΕΣΔΙΜ ο κύριος χρηματοδοτικός πυλώνας του ΤΔΜ φέρεται να αφορά μόνο την ΖΆΠ (Ζώνη Απολιγνιτοποίησης), δηλαδή μόνο τον Δήμο Μεγαλόπολης (σελ.37), όπως επίσης οι πόροι του Πράσινου Ταμείου και του Λιγνιτόσημου, που αποκλειστικός δικαιούχος εδώ και χρόνια είναι ο Δήμος Μεγαλόπολης, αυτοδίκαια να παραμείνουν στον Δήμο Μεγαλόπολης.
2.Να υπάρξει έγγραφη δέσμευση για την επίσπευση των διαδικασιών σχεδιασμού και κατασκευής Βιομηχανικής Ζώνης στην περιοχή Λεύκτρο, του Δήμου Μεγαλόπολης ώστε η κατασκευή της να ξεκινήσει σε διάστημα 16 μηνών, όπως επίσης και ταυτόχρονα με την έναρξη εκπόνησης των Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων, να ξεκινήσει και ο αποχαρακτηρισμός της συγκεκριμένης περιοχής από δασική σε βιομηχανική.
3.Να υπάρξει έγγραφη δέσμευση για την άμεση διάθεση από την ΔΕΗ Ά.Ε (με μίσθωση ή πώληση) εκτάσεων της τάξης 2.000 στρεμμάτων, εντός του Ενεργειακού Κέντρου Μεγαλόπολης, για την υλοποίηση δραστηριοτήτων από επιχειρήσεις που διατίθενται να προβούν σε άμεσες επενδύσεις, οι οποίες να συνάδουν με το πνεύμα της απολιγνιτοποίησης και προς κάλυψη του Μεσοδιαστήματος.
4.Να υπάρξει έγγραφη δέσμευση για τον αποχαρακτηρισμό, μεγάλων εκτάσεων, εκτός του Ενεργειακού Κέντρου Μεγαλόπολης, για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, που αποτελεί άλλωστε βασικό πυλώνα του Master Plan, αλλά και βασικό άξονα δράσης σύμφωνα με το ΕΣΔΙΜ.
5.Να υπάρξει έγγραφη δέσμευση για το «άνοιγμα» του δικτύου ΔΕΔΗΕ/ ΆΔΜΗΕ για την ανάπτυξη ΆΠΕ από τον Δήμο Μεγαλόπολης και ντόπιες επιχειρήσεις/ λοιπά νομικά & φυσικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στο Δήμο Μεγαλόπολης, σύμφωνα με τις ίδιες διατάξεις που έχουν προβλεφθεί για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.
6.Να προσφύγει ο Δήμος Μεγαλόπολης, σε εξειδικευμένο νομικό γραφείο για την νομική υποστήριξη των δίκαιων αιτημάτων του και τη νόμιμη κατοχύρωσή τους με άσκηση κάθε ένδικου μέσου σε Ελληνικά ή Ευρωπαϊκά Δικαστήρια ή όπου αλλού απαιτηθεί για το σκοπό αυτό.
ΔΗΜ.Τ.Ο. Νέας Δημοκρατίας Μεγαλόπολης
Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλια της τοπικής της Ν. Δ. για την συνάντηση αυτή και την στηρίξει των θέσεων του Δήμου. Δεν έχω δει αντίστοιχοι πρωτοβουλία από της τοπικές οργανώσεις των άλλων πολιτικών δυνάμεων..... Η Ν. Δ. απέδειξε για μια ακόμα φορά ότι είναι η ΜΌΝΗ πολιτική δύναμη της ευθύνες και των μεγάλων αποφάσεων από το 1974.
ΑπάντησηΔιαγραφή