Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021

ΔΕΗ : Ξεπουλά φωτοβολταϊκά σε Μεγαλόπολη και Δ. Μακεδονία στην γερμανική RWE/ Τεράστια η ζημία για τις τοπικές κοινωνίες!!

Εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ το Big Deal με τη γερμανική RWE για τη «γέννηση» ενός κοινού σχήματος όπου θα ενταχθούν φωτοβολταϊκά, συνολικής ισχύος 2 GW και αξίας, όταν θα κατασκευασθούν, περίπου 1 δισ. ευρώ.

Στο νέο σχήμα, η ΔΕΗ θα κατέχει μειοψηφική συμμετοχή 49% και οι Γερμανοί το 51%, στρατηγική που έχει ανακοινώσει ότι θα ακολουθήσει και στις επόμενες συνεργασίες που θα κάνει με Έλληνες και ξένους επενδυτές.
Κάθε ένας από τους δύο εταίρους θα εισφέρει στο σχήμα από έργα 1 GW, με τα μεν projects της ΔΕΗ να αφορούν τις άδειες φωτοβολταϊκών σε Δ. Μακεδονία και Μεγαλόπολη, τα δε της RWE, άδειες ή έτοιμα πάρκα που θα εξαγοράσει από την ελληνική αγορά, την οποία και «σκανάρει» εδώ και καιρό.

Τέτοια έργα, που να μπορούν να συνδεθούν στο δίκτυο Υψηλής Τάσης, θα αναζητήσει η RWE ανάμεσα στα «βουνά» των αιτήσεων 34 GW, που κατατέθηκαν στην ΡΑΕ κατά τον κύκλο Δεκεμβρίου του 2020.
Η συμφωνία αναφέρει το τι θα εισφέρει η κάθε πλευρά σε άδειες έργων και σε κεφάλαια, τον τρόπο με τον οποίο θα εξασφαλίσουν τη χρηματοδότηση αλλά και επί μέρους ζητήματα, όπως για παράδειγμα ποιος θα αναλάβει να φέρει σε πέρας τις μελέτες. Στην πορεία, θα εμπλουτιστεί με τα απαραίτητα νομικά κείμενα, ενώ τα πρώτα κοινά projects αναμένεται να πάρουν μπροστά στα τέλη του 2021, αρχής γενομένης από την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.

Ο Σύλλογος φωτοβολταϊκών Δυτ. Μακεδονίας (ΣΕΦΠΕ) επισημαίνει:
«Με τη νέα αυτή εξέλιξη από το φαραωνικό αυτό έργο των 2GW και από τα ετήσια ακαθάριστα έσοδα του άνω των 120 εκ ευρώ, θα μένουν ψίχουλα όχι μόνο στην περιοχή μας αλλά και στην Ελλάδα.
  Ούτε οι προβλεπόμενες 1.000 θέσεις εργασίας είναι δεδομένες, ούτε οι εξαγγελίες για το 8% μετοχές στους κάτοικους της περιοχής πλέον διασφαλισμένες. 
Η νέα «γερμανική πλειοψηφία» μπορεί πλέον να καθορίζει τους κανόνες και τα δεδομένα της επένδυσης όπως αυτή θεωρεί καλύτερα για το συμφέρον της.

Όμως για να επιτευχτεί οι κοινωνική και οικονομική συνοχή της κοινωνίας απαιτείται ένα ποσοστό τουλάχιστον 25% από την ισχύ που θα αναπτυχτεί στην περιοχή να ανήκει σε μικροεπενδυτές σε δημοτικές επιχειρήσεις συνεταιρισμούς και γενικά κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας.
Μέσα από ένα ευρύ δίκτυο ενεργειακών κοινοτήτων με τη συμμετοχή χιλιάδων κατοίκων της περιοχής, θα μπορούσε να εξασφαλιστεί σταθερό εισόδημα για πολλά χρόνια, το οποίο θα παραμένει στον τόπο, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην διατήρηση ενός ικανοποιητικού βιοτικού επίπεδου σε μια περίοδο που λόγο της απολιγνιτοποίησης χάνονται πολλά εισοδήματα.

Ταυτόχρονα θα δινόταν η δυνατότητα μέσα και πάλι από ενεργειακές κοινότητες κατοίκων, Δήμων, επιχειρήσεων τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, αγροτικών συνεταιρισμών , Δημοτών και τοπικών επιχειρηματιών να παραχθεί ενέργεια η οποία μέσω του ενεργειακού συμψηφισμού (Net Metering) και του εικονικού συμψηφισμού (Virtual Net Metering):

Θα συμψηφίζεται με καταναλώσεις των αρδευτικών συστημάτων των ΤΟΕΒ μειώνοντας σημαντικά το λειτουργικό κόστος των αγροτών
Θα συμψηφίζεται με καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας σε αγροτικές θερμοκηπιακες δραστηριότητες μειώνοντας το κόστος παραγωγής.
Θα συμψηφίζεται με ενεργειακές καταναλώσεις των αντλιοστασίων των ΔΕΥΑ της περιοχής εξασφαλίζοντας μεγάλη μείωση στα τιμολόγια νερού
Θα συμψηφίζεται με οικιακές καταναλώσεις για ψύξη θέρμανση μέσω αντλιών θερμότητας μειώνοντας σημαντικά το κόστος ψύξης θέρμανσης των νοικοκυριών
Θα συμψηφίζεται με βιοτεχνικές καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας εξασφαλίζοντας μειωμένο κόστος παραγωγής στα τοπικά παραγόμενα προϊόντα.
Θα συμψηφίζεται με καταναλώσεις σχολικών μονάδων και κτιρίων δημοσίων και δημοτικών υπηρεσιών, αθλητικών εγκαταστάσεων κλπ.
Θα συμψηφίζεται με καταναλώσεις δημοτικών και άλλων σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Μπορούμε να απαριθμήσουμε δεκάδες άλλες δραστηριότητες που θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες τους, είτε ως άμεσοι παραγωγοί και καταναλωτές είτε συμψηφίζοντας, με πράσινη καθαρή ενέργεια από ΑΠΕ.
Με τον τρόπο αυτό αφήνουμε πίσω το «μολυσμένο» από την καύση του λιγνίτη παρελθόν μας και καθιστούμε την περιοχή ως ένα πρότυπο πράσινης ανάπτυξης με παραγωγή και χρήση αποκλειστικά καθαρής ενέργειας από ΑΠΕ.

Ο σύλλογος ΣΕΦΠΕ Δυτ Μακεδονίας δείχνει το δρόμο με την ανάπτυξη του προγράμματος «Τοπικές Ενεργειακές Κοινότητες Δυτ Μακεδονίας» στο οποίο ήδη συμμετέχουν ενεργά σχεδόν 500 μικροεπενδυτές της περιοχής.

Χρειάζεται όμως και η συστράτευση ολόκληρης της κοινωνίας και των φορέων της, πριν είναι αργά, για να διεκδικήσουμε το μερίδιο που μας ανήκει και θα μας δώσει νέες προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης».

1 σχόλιο:

  1. Μια ζωη κοιμόμαστε ορθιοι.
    Τωρα ειναι αργα. Και να ξυπνησουμε δεν αλλάζει τιποτα. Η αλυσιδα περαστικε και το τσιπακι εμφυτεύθηκε

    ΑπάντησηΔιαγραφή