Η ανακοίνωση της σχολής μετά από ένα ολόκληρο καλοκαίρι και μόνο μερικές μέρες πριν το άνοιγμα της ότι τα μαθήματα θα γίνουν αποκλειστικά εξ αποστάσεως σε συνδυασμό με την ξαφνική και απροειδοποίητη μείωση των δικαιούχων σίτισης, είναι τουλάχιστον εξοργιστική και δείχνει έλλειψη σεβασμού τόσο ως προς τους φοιτητές της όσο και προς τις οικογένειες τους.
Οι εξαγγελίες του Υπουργείου Παιδείας θέλουν τους φοιτητές να «επιστρέφουν στα αμφιθέατρα», είναι γελοίες καθώς το τμήμα της πληροφορικής και του οικονομικού δεν πρόκειται να ανοίξουν καθόλου!
Έχουν περάσει 7 μήνες από την αρχή της καραντίνας και απομένουν μόνο μερικές μέρες μέχρι το άνοιγμα των σχολών. Σε αυτούς τους 7 μήνες γίνεται πλέον εμφανές πως δεν υπήρξε καμία προσπάθεια σχεδιασμού κάποιας διαδικασίας για την επιστροφή των φοιτητών στις σχολές τους και ως αποτέλεσμα τόσο οι σχολές όσο και η κυβέρνηση τρέχουν τελευταία στιγμή να σκεφτούν κάποια λύση, αναγκάζοντας τις οικογένειες χιλιάδων φοιτητών να εξακολουθούν να πληρώνουν ενοίκια ή να προσπαθούν να εξασφαλίσουν το κόστος επιστροφής των φοιτητών στον τόπο σπουδών τους, με ελλιπή ενημέρωση για το αν στην πραγματικότητα αυτοί θα παρακολουθήσουν μαθήματα. Φαίνεται ξεκάθαρα μέσα από αυτό η πλήρης αδιαφορία της κυβέρνησης για τις ανάγκες μας. Αποτελεί θράσος να κάνει λόγο το Υπουργείο για ομαλή συνέχιση της φοίτησης μέσω της εξ αποστάσεως διδασκαλίας! Αυτή τη στιγμή, όσοι παρακολούθησαν και εξετάστηκαν επιτυχώς στα μαθήματά τους, ειδικά στον κλάδο μας, δεν είναι σε θέση να συνεχίσουν με τις ίδιες προϋποθέσεις τις σπουδές τους καθώς και οι ίδιοι οι καθηγητές παραδέχονται ότι δεν μπόρεσαν να διδάξουν τα μαθήματα όπως είναι απαραίτητο, διότι αναγκάστηκαν να κάνουν προσαρμογές υπό το βάρος των ελλείψεων και των δυνατοτήτων που δεν μπορούσε να καλύψει η τηλεκπαίδευση. Αυτό εννοεί η κυβέρνηση ως ομαλή φοίτηση;
Πως θα μάθουμε ολοκληρωμένα τα διδακτικά αντικείμενα όταν εργαστήρια όπως αυτά της Λογικής Σχεδίασης, της Ηλεκτρονικής και των Αρχών Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων, που απαιτούν άμεση επαφή του φοιτητή με τον κατάλληλο εργαστηριακό εξοπλισμό όταν γίνονται εξ’αποστάσεως, πως θα γίνουν οι εργασίες χωρίς τη δια ζώσης ανάπτυξη του θέματος από το διδάσκοντα και τον εξοπλισμό και το εκπαιδευτικό υλικό που παρέχουν οι υποδομές του πανεπιστημίου, πως θα εμπεδωθούν ασκήσεις και μέθοδοι χωρίς να μπορεί να γίνει η διόρθωση και επεξήγηση τους στις αίθουσες. Ή μήπως δε γνωρίζει το Υπουργείο Παιδείας και η Πρυτανεία ότι ακόμη και τα συγγράμματα του προηγούμενου εξαμήνου έφτασαν στους φοιτητές στο παρά πέντε των εξετάσεων, ότι υπήρξαν άτομα τα οποία λόγω έλλειψης εξοπλισμού δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν τις διαλέξεις, ότι υπήρξαν τεχνικά προβλήματα σε αρκετά μαθήματα στις εξετάσεις και δεν μπορούν με κανέναν τρόπο να χαρακτηριστούν δίκαιες ή αντικατοπτρισμός των γνώσεων μας;
Η τηλεκπαίδευση, είναι αναμφισβήτητα ένας σύγχρονος τρόπος μάθησης και πολύτιμο εργαλείο για το πανεπιστήμιο, αλλά μπορεί να δράσει μόνο βοηθητικά και όχι ως κύριος τρόπος διδασκαλίας. Αν τα μαθήματα γίνουν εξ αποστάσεως όπως ανακοίνωσε η γραμματεία, είναι αναπόφευκτη η υποβάθμιση της ποιότητας των σπουδών μας και μακροπρόθεσμα το γνωστικό μας επίπεδο δεν θα είναι αυτό που αρμόζει σε έναν επιστήμονα του κλάδου μας.
Η κυβέρνηση άμεσα και με απόλυτη σαφήνεια έδωσε το προηγούμενο διάστημα πακέτα στήριξης στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, «τέντωσε» τα υγειονομικά πρωτόκολλα κατά περίσταση για να εξασφαλίσει τους μεγαλοεπιχειρηματίες τουρισμού, μεταφορών, αλλά αγνόησε επιδεικτικά τα αιτήματα υγειονομικών για θωράκιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, έβαλε νέα εμπόδια στις σπουδές μας και τώρα ετοιμάζεται να φορτώσει τα «σπασμένα» στις δικές μας πλάτες.
Για όλους τους παραπάνω λόγους απαιτούμε:
• Άνοιγμα της σχολής για δια ζώσης μαθήματα με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας μας.• Αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για την Παιδεία.
• Εξασφάλιση εναλλακτικών τρόπων εξέτασης φοιτητών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
• Εύρεση νέων χώρων (συνεδριακών κέντρων, δημοτικών ή/και ιδιωτικών) που θα αξιοποιηθούν από το ίδρυμα.
• Να δοθεί επίδομα στις οικογένειες των φοιτητών. Λόγω της ελλιπής ενημέρωσης της κυβέρνησης και των σχολών όπως αναφέρθηκε χιλιάδες οικογένειες αναγκάστηκαν να συντηρούν για μήνες δύο νοικοκυριά, δίχως να γίνονται μαθήματα και δίχως να ξέρουν αν θα πραγματοποιηθούν μαθήματα στο εξάμηνο που μας έρχεται.
• Πύκνωση δρομολογίων των αστικών λεωφορείων που εξυπηρετούν τους φοιτητές από και προς τις Σχολές.
• Δωρεάν μετακίνηση στα υπεραστικά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου