Δευτέρα 17 Αυγούστου 2020

Τι προβλέπει η μελάτη ΙΕΝΕ για την ενεργειακή μετάβαση της Μεγαλόπολης (και Δ. Μακεδονίας)

Μελέτη του ΙΕΝΕ για τις περιοχές σε ενεργειακή μετάβαση, ώστε να αποτυπωθεί η παρούσα κατάσταση και οι προοπτικές τους, όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, Κωστής Μουσουρούλης

Σημαντικές ευκαιρίες για ανάπτυξη με νέες δραστηριότητες, με μεγάλα κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη, διαβλέπει μελέτη του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) για τις περιοχές σε ενεργειακή μετάβαση. 
Μάλιστα, με βάση το ΙΕΝΕ, οι ΑΠΕ μπορούν να αποτελέσουν αναπτυξιακό «πυλώνα» της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, δημιουργώντας υψηλά καταρτισμένο προσωπικό στις «πράσινες» τεχνολογίες, μέσω των επενδύσεων που θα προσελκύσουν.

Η μελέτη διενεργήθηκε κατ’ ανάθεση της ΔΕΗ, για λογαριασμό της Συντονιστικής Επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής, Κωστή Μουσουρούλη, η εκπόνησή της προέκυψε από την ανάγκη να αποτυπωθεί σε πρώτη φάση από ειδικούς επιστήμονες η παρούσα κατάσταση των περιοχών που βρίσκονται σε ενεργειακή μετάβαση, καθώς και οι προοπτικές τους.

«Όταν τον περασμένο Μάρτιο ανέλαβα την ευθύνη του Προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, ένα από τα πρώτα μου μελήματα ήταν η καταγραφή των δεδομένων. Από εκεί άλλωστε εκκινεί κάθε σχέδιο υψηλών απαιτήσεων», σημειώνει ο κ. Μουσουρούλης.
Σε αυτό το πλαίσιο το Ινστιτούτο, το οποίο διαθέτει τη σχετική εμπειρία και το κατάλληλο επιστημονικό δυναμικό, ανέλαβε να καταγράψει την παραγωγική δραστηριότητα, τις υποδομές, το ενεργειακό δυναμικό που μπορεί να αξιοποιηθεί τα επόμενα χρόνια, καθώς και τη διεθνή εμπειρία από περιοχές σε ενεργειακή μετάβαση και εκείνη από τις εφαρμογές ορθών πρακτικών σε διάφορες περιπτώσεις.

«Τα ευρήματα της μελέτης θα συμβάλουν σημαντικά στην κατάρτιση του Master Plan που εκπονείται την περίοδο αυτή αλλά και του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης 2021-2027. Ελπίζω επίσης ότι θα φανούν χρήσιμα σε όσους θέλουν να συμβάλουν στην προσπάθειά μας αυτή», συμπληρώνει ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής.

Μεγαλύτερο το κόστος αν δεν προχωρήσει η απολιγνιτοποίηση....
(διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου