Τρίτη 21 Ιουλίου 2020

Θέμης Σακελλαριάδης: "Το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης καλείται να δικαιολογήσει το όνομά του"

Το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης καλείται να δικαιολογήσει το όνομά του, τονίζει ο πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Μεγαλόπολης Θεμιστοκλής Σακελλαριάδης, ο οποίος επιμελήθηκε τις προτάσεις που έχει υποβάλει ο δήμος στις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες για ένα καλύτερο αύριο στον τόπο.


Στην ερώτησή μας «τι περιμένετε από το Ταμείο της Δίκαιης Μετάβασης στη Μεγαλόπολη;», ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεμιστοκλής Σακελλαριάδης μάς είπε:

«Η Μεγαλόπολη (συνένωση με τον Καλλικράτη των δήμων της Νοτιοδυτικής Αρκαδίας Γόρτυνος, Μεγαλουπόλεως και Φαλαισίας) σε διάστημα 50 ετών υπέστη δύο ριζικές αλλαγές. 
Η πρώτη ήταν η λιγνιτοποίηση με την κατασκευή των εργοστασίων της ΔΕΗ. Αυτή επέφερε τη μεταστροφή στην απασχόληση του πληθυσμού από την πρωτογενή παραγωγή στη βιομηχανία. Συνέπεια αυτού του γεγονότος ήταν η εγκατάλειψη των χωραφιών και η απαξίωση των αγροτικών προϊόντων της. Η άντληση των υδάτων από τα εργοστάσια για τη λειτουργία τους μείωσε την αρδευτική ικανότητα των όποιων εκτάσεων συνέχισαν να καλλιεργούνται.
 Η στοχοποίηση των προϊόντων λόγω της περιβαλλοντικής μόλυνσης ήταν μία επιπλέον συνέπεια. 
Η ΔΕΗ χρησιμοποίησε 60.000 στρέμματα από την γη του δήμου. 
Οι εκτάσεις, όμως, που σταμάτησαν να καλλιεργούνται λόγω απαξίωσης και χαρακτηρίζονται πλέον δασικες ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες!

Η δεύτερη αλλαγή συντελείται τώρα με την απολιγνιτοποίηση. 
Καλείται ένας δήμος που ζούσε από τα εργοστάσια να αλλάξει μοντέλο και μάλιστα γρήγορα, γιατί υπάρχει κίνδυνος ομαδικής μετανάστευσης του πληθυσμού. 
Συνεπώς, το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης καλείται να δικαιολογήσει το όνομά του. 
Να αντιληφθεί το πρόβλημα που προκύπτει και να χρηματοδοτήσει τα αιτήματα και τις δράσεις με την απλούστερη των διαδικασιών άμεσα. Φυσικά, η άμεση παροχή τεχνικής βοήθειας και τεχνογνωσίας από ανάλογες περιπτώσεις πετυχημένης μετάβασης είναι ευπρόσδεκτη».

Ανθρωπογεωγραφία
«Η απώλεια ανθρώπινου δυναμικού και θέσεων εργασίας υπερβαίνει τις 1.500», προσθέτει ο κ. Σακελλαριάδης. «Όμως ο δήμος είναι μικρός και η πόλη έχει τώρα πληθυσμό μόλις 5.000 κατοίκους. Αν αναλογιστούμε πως κάθε θέση αντιστοιχεί και σε μια οικογένεια ή νοικοκυριό, τότε το σύνολο της πόλης είναι πληττόμενο. 
Η παρουσία της ΔΕΗ είναι έντονη σε κάθε οικογένεια, είτε αυτή απασχολείται στη ΔΕΗ είτε σε εταιρείες-δορυφόρους της επιχείρησης, έστω έμμεσα, λόγω απασχόλησης σε εργασίες που απορρέουν από τους εργαζομένους στα εργοστάσια. 
Σε αυτά τα νούμερα πρέπει να προστεθεί και ένα μεγάλος αριθμός εργαζομένων που πήραν πρόωρη σύνταξη αλλά και άλλων οι οποίοι μετατέθηκαν σε άλλες περιοχές της Ελλάδας».

Σημειώνεται ότι στην Κοζάνη θα κατασκευαστεί το μεγα-φωτοβολταικό έργο της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες», από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, ισχύος 200 MW και προϋπολογισμού 110 εκατ. ευρώ. Στη Μεγαλόπολη έχει ανακοινωθεί η κατασκευή ενός μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 50 MW.

Του Φίλη Καϊτατζή (paraskinio.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου