Τετάρτη 27 Μαΐου 2020

Λιγνιτικές περιοχές: 31,4 εκ από το Πράσινο ταμείο/ Δείτε τους άξονες για την Μεγαλόπολη

Το πρώτο πρόγραμμα για την χρηματοδότηση πράσινων έργων στις λιγνιτικές πόλεις
 (Κοζάνη, Φλώρινα, Αμύνταιο, Πτολεμαΐδα, Μεγαλόπολη) 
συνολικού ύψους 31,4 εκατ. ευρώ ενέκρινε το Πράσινο Ταμείο 
κατά τη σημερινή του συνεδρίαση
Έτσι ανοίγει ο δρόμος για την δημοσίευση της σχετικής προκήρυξης εντός του Ιουνίου, η οποία θα περιέχει τις προθεσμίες υποβολής προτάσεων από τους δικαιούχους.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, το πρόγραμμα –που προέκυψε μετά από συνεργασία του Πράσινου Ταμείου με την Συντονιστική Επιτροπή Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης- διαρθρώνεται σε επτά επιμέρους προγράμματα με ιδιαίτερα μέτρα και άξονες ως εξής:

1.Πρόγραμμα Κυκλικής Διαχείρισης αστικών υγρών αποβλήτων 
στις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης και Φλώρινας
Θα υποστηριχθεί η αναβάθμιση των υφιστάμενων μονάδων επεξεργασίας αστικών/οικιακών υγρών λυμάτων, ώστε να επεξεργάζονται τη λυματολάσπη, με σκοπό τη μετατροπή της σε ένα φιλικό προς το περιβάλλον ανανεώσιμο καύσιμο ή/και δευτερογενές υλικό (εδαφοβελτιωτικό). Θα αναπτυχθούν επίσης ολοκληρωμένα δίκτυα συλλογής, επεξεργασίας και επανάχρησης των οικιακών αποβλήτων (π.χ. χρησιμοποιημένα έλαια).

2. Επιχειρηματικό Πάρκο Μεγαλόπολης 
Το Πράσινο Ταμείο θα προσκαλέσει την Περιφέρεια Πελοποννήσου να υποβάλει αίτημα χρηματοδότησης για την επικαιροποίηση της Μελέτης Σκοπιμότητας και Βιωσιμότητας του Επιχειρηματικού Πάρκου Μεγαλόπολης, που εκπονήθηκε το 2014.

3.Πρόγραμμα Ενεργειακών Κοινοτήτων
Το Πρόγραμμα θα υποστηρίξει την ανάπτυξη ενεργειακών έργων ΑΠΕ από Ενεργειακές Κοινότητες (ΕΚοιν) μέσω και της χρήσης εξειδικευμένων χρηματοδοτικών εργαλείων, δίνοντας τη δυνατότητα στους κατοίκους των λιγνιτικών περιοχών να έχουν ένα πρόσθετο εισόδημα.

4.Σχέδια Δράσης για την Κυκλική Οικονομία
Θα προωθηθούν καινοτόμες μέθοδοι για την επαναχρησιμοποίηση των υλικών μέσω της ανάπτυξης μιας τοπικής πράσινης επιχειρηματικότητας. Για το σκοπό αυτό έχουν προϋπολογιστεί 1,4 εκατ. ευρώ για καθέναν από τους δήμους Μεγαλόπολης, Εορδαίας, Αμυνταίου και Φλώρινας και 1,65 εκατ. ευρώ για το δήμο Κοζάνης.

5.Πρόγραμμα Στήριξης και Ενίσχυσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων
Χορήγηση ενισχύσεων από το Πράσινο Ταμείο προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τη Δυτική Μακεδονία που επηρεάζονται από την απολιγνιτοποίηση. Σκοπός της δράσης αυτής είναι η λειτουργία των συγκεκριμένων επιχειρήσεων να γίνει πιο φιλική προς το περιβάλλον.

6.Ανάπτυξη εξειδικευμένης Ζώνης Καινοτομίας στη Δυτική Μακεδονία
 για Καθαρή Ενέργεια και Περιβαλλοντικές Τεχνολογίες
Δημιουργία Ζώνης Καινοτομίας στο σημερινό ενεργειακό άξονα Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Αμυνταίου και Φλώρινας, κατά τα πρότυπα των διεθνών Innovation Zones. Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας σε σύμπραξη με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΚΕΤΑ) θα εκπονήσει μελέτη σκοπιμότητας, οργάνωσης και Θεσμοθέτησης της Ζώνης, μετά από πρόσκληση του Πράσινου Ταμείου.

7. Σχέδια δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια και το Κλίμα
Το Πρόγραμμα έχει ως δικαιούχους τους λιγνιτικούς δήμους. Ενδεικτικά παραδείγματα δράσεων που καλύπτονται είναι: εγκατάσταση συστημάτων ΑΠΕ για ηλεκτροπαραγωγή και θέρμανση/ψύξη κτιρίων, προώθηση μονάδων και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, παρεμβάσεις βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης σε κτίρια και επιχειρήσεις, δράσεις βιώσιμης αστικής κινητικότητας. Για τις δράσεις αυτές έχουν προϋπολογιστεί 1,35 εκατ. ευρώ για καθέναν από τους δήμους Αμυνταίου, Μεγαλόπολης, Εορδαίας και Φλώρινας και 1,6 εκατ. ευρώ για τον δήμο Κοζάνης.

Κοινός παρανομαστής των δηλώσεων 
Χατζηδάκη (Υπ.ανάπτυξης) - Μουσουρούλη (Πρ. Επιτροπής ΣΔΑΜ)
Σταθόπουλου ( Πρ. Πράσινου Ταμείου)
 «Τα Προγράμματα που ενέκρινε σήμερα το Πράσινο Ταμείο σχεδιάστηκαν 
στοχευμένα για τις λιγνιτικές περιοχές της χώρας. 
Ανοίγουν το δρόμο στη χρηματοδότηση έργων και δράσεων 
για την ανάπτυξη βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων 
χαμηλού ανθρακικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος, 
καθιστώντας τις περιοχές της Δυτ. Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης 
πρωταθλητές ως προς τη χρήση νέων εργαλείων πράσινης ανάπτυξης».

Πηγή: energypress

1 σχόλιο:

  1. Άνοιξε και πάλι "ο ασκός του Σανόλου" πάρε σανό κόσμε! Γίναμε και πρωταθλητές τώρα!
    Ο Περιφερειάρχης προ ημερών, με ανακοίνωση της Περιφέρειας, μας ενημέρωνε ότι θα πήγαινε στην συνεδρίαση της Τετάρτης με απώτερο σκοπό να δοθούν οι απαραίτητες εγγυήσεις για το φυσικό αέριο στην Μεγαλόπολη και να κλείσει το θέμα. Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε τόσο από το παραπάνω άρθρο όσο κι από την νέα ανακοίνωση της Περιφέρειας που μας λέει απλώς ότι σήμερα Πέμπτη ο Περιφερειάρχης θα συναντηθεί με τον Υπουργό υποδομών για να συζητήσουν την επαναλειτουργία της γραμμής του τρένου για το τμήμα Κόρινθος - Δερβένι και το τμήμα Κόρινθος - Άργος - Ναύπλιο. Και κάπου εκεί φρόντισε μέσα στην ανακοίνωση να βάλει και μια ξεκάρφωτη αναφορά για την Μεγαλόπολη και την μεταλιγνιτική εποχή. Αφού διευθέτησε το θέμα του φυσικού αερίου χθες, σήμερα θα φροντίσει να μας φέρει και το τρένο!
    Στα σοβαρά τώρα, τα χρήματα που ανακοίνωσαν οι πολιτικάντηδες δεν επαρκούν ούτε για την χρηματοδότηση της σύστασης μελετών για αυτά που αναφέρουν. Για το 3 ειδικά κλαίω από τα γέλια. Σε περιοχές μου μαστίζονται ήδη από την ανεργία (αρκετοί δεν έχουν λοιπόν ούτε ένα στοιχειώδες εισόδημα)και στις οποίες αναμένεται να γίνει το πρόβλημα ακόμη πιο έντονο μέσω των αποφάσεων για επίσπευση της απολιγνιτοποίησης, θα δοθεί η δυνατότητα να εξασφαλίσουν οι κάτοικοι ένα πρόσθετο εισόδημα μέσω των ενεργειακών κοινοτήτων! Φυσικά δεν σας λένε ευθέως ότι κάτι τέτοιο μόνο τους προύχοντες θα ευνοήσει καθώς μέσω των σχετικών διατάξεων η σύσταση ενεργειακής κοινότητας έχει ως βασική προϋπόθεση ένα σεβαστό ποσό αρχικού κεφαλαίου (μιλάμε για ίδια κεφάλαια των μελών). Αποκλείεται άνεργοι που έστω ότι έχουν έκαστος ένα Χ ποσό στην άκρη να συνεταιρισθούν για να συστήσουν μια ενεργειακή κοινότητα. Τους συμφέρει χίλιες φορές το ποσό του "κοινού ταμείου" να το διαθέσουν και να επιτύχουν την ενεργειακή τους αυτονομία π.χ εάν διαμένουν σε έναν οικισμό σε ένα χωριό. Άρα ποιούς συμφέρει; Αυτούς που έχουν ήδη σταθερό εισόδημα και διαθέτουν ένα κεφάλαιο ώστε να λαμβάνουν έξτρα εισόδημα ως συνεταίροι παραγωγοί. Σε επίπεδο Δήμου είναι ανώφελο έστω και να το συζητάμε. Οι άνθρωποι δεν ήταν ποτέ ικανοί να διαχειριστούν μία τηλεθέρμανση θα γίνουν τώρα και παραγωγοί ενέργειας; Για Έλληνες αιρετούς μιλάμε όχι για Σουηδούς ή Δανούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή