Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

Με 151 !!! ψήφους πέρασε το εγκληματικό νομοσχέδιο για την πώληση της ΔΕΗ

Με τις ψήφους 151 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων 
ψηφίστηκε στην Ολομέλεια 
του Κοινοβουλίου 
το νομοσχέδιο για την πώληση 
λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ
με τίτλο: «Διαρθρωτικά μέτρα για την πρόσβαση στο λιγνίτη και το περαιτέρω άνοιγμα της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού», με το οποίο προβλέπεται η υλοποίηση της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και των ορυχείων τους σε ιδιώτες.

Το νομοσχέδιο καταψηφίστηκε από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, ενώ από την ονομαστική ψηφοφορία που έγινε με πρωτοβουλία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, απουσίαζαν συνολικά 25 βουλευτές. 
Από τον ΣΥΡΙΖΑ απουσίαζαν οι Έφη Γεωργοπούλου, Δημήτρης Μπαξεβανάκης και Μάρκος Μπόλαρης, καθώς και ο Κώστας Ζουράρις από τους ΑΝΕΛ. 
Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισε ο ανεξάρτητος  βουλευτής Χάρης Θεοχάρης.

«Η επόμενη ημέρα θα είναι μια καλύτερη ημέρα για τη ΔΕΗ και τον ενεργειακό τομέα», ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης κλείνοντας τη συζήτηση του νομοσχεδίου.

Ο κ. Σταθάκης επισήμανε ότι διαρκούσης της συζήτησης τα εργασιακά θέματα αποσαφηνίστηκαν και διαμορφώθηκε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο για τις τοπικές κοινωνίες οποίες, πέρα από την παροχή φθηνού ρεύματος, θα δουν βελτιωμένο τον τοπικό πόρο για το λιγνίτη και επίσης, όπως νωρίτερα ανακοίνωσε και ο αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Φάμελλος, θα ωφεληθούν και από τον εθνικό πόρο μετάβασης στη μετά λιγνίτη εποχή.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση μπροστά μας είναι να προχωρήσει άμεσα η κατάρτιση αναπτυξιακών σχεδίων για τις περιοχές αυτές και η στήριξή τους από πόρους μετάβασης -εθνικούς και ευρωπαϊκούς- και να δοθεί απάντηση στην επόμενη μέρα για τα μεγάλα θέματα της απασχόλησης, των επενδύσεων και των χρήσεων γης που αποτελούν τις μεγάλες προκλήσεις», είπε ο Γιώργος Σταθάκης και προσέθεσε ότι έχουν γίνει τα βήματα ώστε και η ΔΕΗ να ανταποκριθεί και να έχει ένα καλύτερο αύριο. Άλλωστε η βελτίωση της θέσης της ΔΕΗ και η απόδοση που σημειώνει η στρατηγική της ανάκαμψής της, έχει αποτυπωθεί και στη ραγδαία ανάκαμψη της χρηματιστηριακής της αξίας τους τρεις πρώτους μήνες του 2018, όπως ανέφερε ο υπουργός.

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου σημειώθηκε κόντρα μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, ενώ την Τρίτη, πρώτη ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ανακοίνωσε αλλαγές σε διατάξεις, ως απάντηση στις επιφυλάξεις που έχουν διατυπώσει τοπικοί φορείς και βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, που εκλέγονται στις περιοχές ενεργειακού ενδιαφέροντος.

Γ. Σταθάκης: Ευτυχώς ακυρώσαμε τις ιδιωτικοποιήσεις της ΝΔ στην Ενέργεια
Νωρίτερα, και απαντώντας στην κριτική που άσκησε νωρίτερα στην κυβέρνηση ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο κ. Σταθάκης ανέφερε πως «ευτυχώς η σημερινή κυβέρνηση ακύρωσε και τις τρεις ιδιωτικοποιήσεις που προωθούσε η ΝΔ στην ενέργεια». «Πράγματι, και τις τρεις ιδιωτικοποιήσεις που είχε σχεδιάσει η προηγούμενη κυβέρνηση τις αλλάξαμε. Για το ΔΕΣΦΑ, που εκ των πραγμάτων είχε προβλήματα με την Ε.Ε., πετύχαμε έναν πολύ καλύτερο διαγωνισμό, με πολύ ψηλότερο τίμημα, και άρα κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος. Βεβαίως ακυρώσαμε και τον ΑΔΜΗΕ, διατηρήσαμε το 51% στο Δημόσιο. Ανατρέψαμε και αυτή την ιδιωτικοποίηση με καλύτερους όρους. Και ανατρέψαμε και το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ. Το αλλάξαμε. Δεν πουλήσαμε καμία μονάδα, εισάγαμε το σύστημα των ΝΟΜΕ και σήμερα, μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, πωλείται το 9% του παραγωγικού δυναμικού και η χώρα γίνεται συμβατή με την απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων» είπε ο υπουργός και απέρριψε τις επικρίσεις του κ. Μητσοτάκη ότι επί των ημερών της κυβέρνησης σταμάτησαν μεγάλα έργα στρατηγικού χαρακτήρα. «Υπάρχει συνέχεια στα μεγάλα ενεργειακά έργα. Αυτό είναι αναμφίβολο. Ο TAP φτιάχτηκε και ολοκληρώνεται επί ημερών αυτής της κυβέρνησης. Άρα οι κορδέλες είναι υπαρκτές. Ο IGB ο κάθετος άξονας, ένα σημαντικό έργο Ελλάδας - Βουλγαρίας, βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο και το δεύτερο εξάμηνο του 2018 θα ξεκινήσει. Το ίδιο ισχύει για μια σειρά μεγάλα έργα που ολοκληρώθηκαν, όπως είναι οι δρόμοι, τα έργα του Μετρό κοκ. Άρα τα σημαντικά έργα στρατηγικού χαρακτήρα, αυτή η κυβέρνηση και τα προχώρησε και τα υλοποίησε» υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των έξυπνων μετρητών, στο οποίο επίσης αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, ο κ. Σταθάκης σημείωσε πως «ο διαγωνισμός της προηγούμενης κυβέρνησης είναι ακόμα στα δικαστήρια. Όπως όλοι οι διαγωνισμοί. Δεν ήταν ο μόνος». Σε ό,τι αφορά το «Εξοικονομώ κατ΄οίκον» τόνισε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση ενέκρινε 50.000 νοικοκυριά, μετά από 18 μήνες διαδικασίας, και είχε χρήματα για μόλις 15.000 νοικοκυριά. Όπως διευκρίνισε, από τα υπόλοιπα 35.000 νοικοκυριά που ήταν εγκεκριμένα, η παρούσα κυβέρνηση, από άλλους πόρους κάλυψε ακόμη 25.000 νοικοκυριά. «Το παρόν πρόγραμμα, μέσα σε τρεις εβδομάδες, ενέκρινε 55.000 νοικοκυριά και αυξήθηκαν οι πόροι. Εκ του αποτελέσματος, μάλλον δεν κρίνεται αποτυχημένο. Μέσα σε δύο μήνες 55.000 νοικοκυριά εντάχθηκαν και στους επόμενους έξι μήνες ολοκληρώνεται ένα από τα πιο σημαντικά προγράμματα» συνέχισε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν επιπρόσθετα για την εξοικονόμηση 2 δισ. για δημόσια κτίρια.

Ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι ανάμεσα σε εκείνες τις κυβερνήσεις που υπερασπίζονται τους φιλόδοξους στόχους για 30% εξοικονόμηση ενέργειας, 30% ΑΠΕ στο σύνολο της κατανάλωσης. Όπως επισήμανε, η Ελλάδα είναι χώρα που έχει αναλάβει μεγάλες πρωτοβουλίες για τα νησιά και συμμετέχει από κοινού με την Κομισιόν στον νέο μεγάλο σχεδιασμό για την ενεργειακή αυτονομία των νησιών και ταυτόχρονα έχει ξεκινήσει η διαδικασία ενεργειακού σχεδιασμού που θα εξασφαλίσει τα εργαλεία για την επίτευξη των στόχων αυτών. Ο σχεδιασμός αυτός, όπως επισήμανε, θα πάει στη Βουλή για διαβούλευση προτού κατατεθεί στην Κομισιόν, τον Σεπτέμβριο.



Κ. Χατζηδάκης: Περάσατε από τη μικρή ΔΕΗ στη μισή ΔΕΗ
«Από τη μικρή ΔΕΗ, εσείς περάσατε στη μισή ΔΕΗ» σχολίασε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, συμπληρώνοντας: «Εσείς αποφασίσατε ότι η ΔΕΗ από το 90% της αγοράς, μέχρι το 2020 θα πάει στο 50%. Με ποιο αντάλλαγμα; θα είναι μια επιχείρηση που θα έχει στα γραφεία της στελέχη με στόχο να χάσουν πελάτες. Με μηδενικό οικονομικό αντάλλαγμα. Από τη μικρή ΔΕΗ περάσατε στη μισή ΔΕΗ με μηδέν ευρώ κέρδος για το κράτος και τη ΔΕΗ». «Εάν υπάρχει έστω και ένας να τεκμηριώσει την αντίθετη άποψη, θα πρέπει να ανέβει στο βήμα και να το εξηγήσει με απλά ελληνικά», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος σε παλιότερη συνέντευξη του Π. Σκουρλέτη που έχει καταγγείλει προσπάθειες έξω από το πλαίσιο της συμφωνίας, με σενάρια για πώληση του 40% των μονάδων της ΔΕΗ, με στόχο να περάσει η ΔΕΗ σε εξευτελιστικές τιμές, σε συγκεκριμένα ευρωπαϊκά και εγχώρια επιχειρηματικά συμφέροντα, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε: «Ας έρθει εδώ, λοιπόν, ο κ. Σκουρλέτης να δούμε ποιος έχει δίκιο; Ο κ. Σκουρλέτης ή ο κ. Σταθάκης; Κι εσείς το βράδυ ποιον θα αδειάσετε» είπε απευθυνόμενος στα έδρανα της κυβερνητικής πλειοψηφίας ο κ. Χατζηδάκης.



Σ. Θεοδωράκης: Να πάψουμε να κρύβουμε τα προβλήματά μας κάτω από το... λιγνίτη
«Στο Ποτάμι και στο Κίνημα Αλλαγής λέμε ότι η χώρα πρέπει να πάψει να κρύβει τα προβλήματα κάτω από το χαλί και στην περίπτωσή μας… κάτω από τον λιγνίτη. Τα προβλήματα που δεν λύνονται, δεν εξαφανίζονται, αλλά γίνονται μεγαλύτερα» ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, σημειώνοντας πως το νομοσχέδιο «δεν δίνει λύσεις, αναβάλλει τις λύσεις. Καταψηφίζουμε την πρότασή σας, αρνούμαστε άλλη μια αναβολή και άλλη μια χαμένη τριετία. Τα φώτα τρεμοσβήνουν. Η ΔΕΗ δεν έχει ανάγκη από νέους διακόπτες. Έχει ανάγκη από μια ριζική επανατοποθέτηση στον ενεργειακό ευρωπαϊκό χάρτη, χωρίς τα δεσμά του κρατισμού, του συντεχνιασμού και τα βαρίδια του πελατειακού κομματικού κράτους, τα οποία δυστυχώς για τη χώρα έχουν βρει νέους υπερασπιστές στο σύστημα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού άνοιξε την παρέμβασή του λέγοντας ότι η ΔΕΗ είναι ο καθρέφτης της χώρας. «Είναι το οικονομικό θαύμα της δεκαετίας του ΄50. Είναι η εταιρεία που έφερε το ρεύμα και τον πολιτισμό στην πιο απομακρυσμένη περιοχή της χώρας, είναι οι καπνισμένοι εργάτες στα ορυχεία, οι εναερίτες, τα γκρίζα χωριά της Πτολεμαϊδας, τα φουγάρα στη Μεγαλόπολη. Είναι, δηλαδή, η Ελλάδα που αγωνίστηκε σε εκείνες τις εποχές κόντρα αντίξοες συνθήκες. Αλλά η ΔΕΗ δεν είναι μόνο το φως. Είναι και το σκοτάδι της χρεοκοπημένης Ελλάδας. Το πελατειακό κράτος, οι συντεχνίες, οι κατεβασμένοι διακόπτες, τα κομματικά ρουσφέτια, η ασέβεια στο περιβάλλον, η απουσία επαφής με το μέλλον, είναι και αυτά ΔΕΗ» είπε, σημειώνοντας ότι η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού έμεινε πίσω, απαξιώθηκε και έχασε έδαφος σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία, γιατί έμεινε εμμονικά προσκολλημένη στον λιγνίτη.

Αυτά, υπογράμμισε, συνέβησαν όταν η αντίστοιχη ΔΕΗ της Πορτογαλίας σήμερα παράγει διπλάσια ενέργεια από την ελληνική ΔΕΗ, έχει 20πλάσια κεφαλαιοποίηση από τη ΔΕΗ και ετήσια κέρδη 1 δισ. «Δηλαδή, μόνο τα κέρδη της είναι περισσότερα από τη δική μας κεφαλαιοποίηση. Αυτό όμως που πονάει περισσότερο» είπε ο κ. Θεοδωράκης «είναι ότι η πορτογαλική ΔΕΗ παράγει το 1/3 της ενέργειας από Ανανώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), ενώ «η δική μας ΔΕΗ, στη χώρα του ήλιου και του αέρα, παράγει μόλις το 0,8».

Η ΔΕΗ είναι όμως και αυτή που πριν από 40 χρόνια έφτιαξε στην Κύθνο το πρώτο αιολικό πάρκο στην Ευρώπη, «και αυτή η πρωτιά όμως χαραμίστηκε και πετάχτηκε στα σκουπίδια» είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού και επισήμανε ότι σήμερα, σε μια εποχή που ο λιγνίτης είναι υπό διωγμό στην Ευρώπη, η ΔΕΗ είναι ίσως η μόνη εταιρεία ενέργειας στην Ευρώπη που επενδύει τόσο πολύ στον λιγνίτη. Ο κ. Θεοδωράκης είπε ότι σήμερα το κόστος των ρύπων έχει αυξηθεί σημαντικά, ενώ το κόστος των ανταγωνιστικών τεχνολογιών συνεχώς πέφτει και πρόσφατα μάλιστα ιδιώτης ανακοίνωσε ότι θα παράγει με φυσικό αέριο, την ενέργεια που θα παράγει και η Πτολεμαϊδα 5 με τη διαφορά ότι η δική του μονάδα φυσικού αερίου θα στοιχίσει 300 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η Πτολεμαϊδα 5 θα στοιχίσει 1,5 δισ.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού επεσήμανε ότι μέρα με την ημέρα εκτινάσσονται οι τιμές δικαιωμάτων των ρύπων και ενώ το 2017 ο τόνος ήταν 5 ευρώ, σήμερα βρίσκεται στα 14 ευρώ και εκτιμάται ότι σε βάθος 10 ετών θα φτάσει στα 30 ευρώ. Αυτή η εκτίναξη οφείλεται στις αποφάσεις της ΕΕ για πιο αυστηρό πλαίσιο για την καταπολέμηση των ρύπων. «Η Ελλάδα λοιπόν δεν μπορεί να συνεχίζει να δίνει μάχες χαρακωμάτων. Πρέπει να σκεφτούμε και τα συμφέροντα των επόμενων γενεών» είπε ο κ. Θεοδωράκης και υπενθύμισε ότι υπάρχει ειδικό ταμείο για τη στήριξη των περιοχών, που είναι εξαρτημένες από τον λιγνίτη.

«Η κυβέρνηση πρέπει να κινητοποιηθεί, να σχεδιάσει, να αντλήσει πόρους και να χρηματοδοτήσει βιώσιμες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας στις τοπικές οικονομίες που πλήττονται. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ όμως και στην περίπτωση της ΔΕΗ αποδεικνύουν ότι πατάνε μόνο στο παρελθόν. Με την ασυλία που προσέφερε το 2015 ο κ. Σκουρλέτης σε όλους αδιακρίτως που δεν ήθελαν να πληρώνουν την ΔΕΗ, εκτινάχθηκαν οι ληξιπρόθεσμές οφειλές και επιδεινώθηκε δραματικά η ρευστότητα της εταιρείας. Παράλληλα, με τις καθυστερήσεις και τις αναβολές στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας σφίξατε και άλλο τη θηλιά στη ΔΕΗ» ανέφερε και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί με το μνημόνιο ότι μέχρι το 2020 το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική πρέπει να έχει υποχωρήσει κάτω από το 50%.

«Η πώληση λοιπόν των λιγνιτικών μονάδων δεν είναι το τέλος. Θα υπάρξει συνέχεια. Με την πλάτη στον τοίχο, θα αναγκαστείτε να πουλήσετε πελατολόγιο, υδροηλεκτρικά. Ή και τα δύο. Οι λιγνιτικές μονάδες πωλούνται με 3 χρόνια καθυστέρηση. Και αυτή η καθυστέρηση έχει τεράστιο κόστος για τη ΔΕΗ και τους καταναλωτές» είπε ο κ. Θεοδωράκης και πρόσθεσε ότι οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ έχασαν μεγάλο μέρος της εμπορικής τους αξίας.



Ν. Ξυδάκης: Ποιος δημιούργησε τα δανειακά βάρη στη ΔΕΗ;
Η φράση του προέδρου της Ν.Δ. «όχι άλλες ιδιωτικοποιήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ» προκάλεσε αντιδράσεις από τα έδρανα της κυβερνητικής πλειοψηφίας και ιδίως από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ξυδάκη.

«Ποιος δημιούργησε τα τεράστια δανειακά βάρη στη ΔΕΗ; Ενάμισι δις. το 2008-2011. Αυτή είναι η προίκα της ΔΕΗ στα χρόνια του μνημονίου και των επώδυνων συμβιβασμών και με τα ομολογιακά δάνεια τα βραχυπρόθεσμα για να εξυπηρετείται το δανειακό βάρος» υπογράμμισε ο κ. Ξυδάκης και αναρωτήθηκε σε ποιους απευθύνονται οι μύδροι του κ. Μητσοτάκη.

«Εάν είχε όλη η παράταξη του κ. Μητσοτάκη, παράταξη λαμπρών βαρόνων και λαμπρών φυλάρχων, εάν είχε αυτή η παράταξη όλη αυτή την τεράστια πολιτική διαρκούς ανάπτυξης και σωφροσύνης, πώς συνέβη και το 2010 κατέρρευσε η χώρα; Σε αυτό ποιος θα δώσει μια απάντηση; Ποια ήταν η εθνική αναπτυξιακή πολιτική τους;» σχολίασε ο κ. Ξυδάκης, σημειώνοντας πως η πολιτική αυτής της παράταξης, με τον υπερδανεισμό και τα θαλασσοδάνεια, οδήγησε στη ραγδαία αποβιομηχάνιση και την κατάρρευση.



Γ. Μανιάτης: Είστε ο κόσμος της δημαγωγίας, της ιδεοληψίας
Επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Μανιάτης, καταλογίζοντάς της ότι ως αντιπολίτευση στάθηκε επί σειρά ετών απέναντι σε όλες τις πρωτοβουλίες για την ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας, για την προσέλκυση επενδύσεων. Όπως είπε, ήταν απέναντι ακόμη και στην περιβαλλοντική μελέτη της διασύνδεσης των Κυκλάδων. «Είστε ο κόσμος της δημαγωγίας, της ιδεοληψίας» είπε ο κ. Μανιάτης και υπερασπίστηκε το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ, διότι, όπως υποστήριξε, θα έπαιρνε το 30% του παραγωγικού δυναμικού, το 30% των δανείων, το 30% των πελατών, του μισθολογικού κόστους και θα το έβγαζε σε διαγωνισμό, γιατί η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας πρέπει να οδηγεί σε φθηνότερο ρεύμα, διαφορετικά δεν έχει νόημα.

«Εσείς παίρνετε το 50% των πελατών και υπογράψατε με μηδέν αντάλλαγμα να το δώσετε σε επενδυτές, δηλαδή το 50% του κύκλου εργασιών, των εσόδων, το εκχωρείτε με μηδέν αντάλλαγμα. Και η ΔΕΗ κρατάει τα δάνεια και ξεπουλιούνται τρεις μονάδες λιγνιτικές και μια άδεια χωρίς τίμημα. Εσείς θα πάτε στα χωριά σας;» είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Μανιάτης.



ΚΚΕ: Να αντισταθεί ο λαός στην απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας
«Ο λαός πρέπει να αντισταθεί στην απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας. Επιχειρηματικοί όμιλοι ετοιμάζονται να αποκτήσουν πρόσβαση στο φιλέτο των υδροηλεκτρικών μονάδων και ας το αρνείται η κυβέρνηση» παρατήρησε από την πλευρά της η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου και πρόσθεσε: «Θεωρούμε την ενέργεια κοινωνικό αγαθό στο οποίο πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι, γι’ αυτό πρέπει ο λαός να αντισταθεί στην καταστροφική πολιτική της απελευθέρωσης».



Β. Λεβέντης: Η ΔΕΗ ιδιωτικοποιείται από το κόμμα που αναθεμάτιζε όσους ήθελαν να την ιδιωτικοποιήσουν
«Η ΔΕΗ ξεκίνησε από τον Ιωάννη Ζίγδη, καλό είναι να θυμόμαστε αυτό. Τότε υπήρχε το φιλόδοξο σχέδιο αυτή η εταιρεία να λύσει το ενεργειακό πρόβλημα της χώρας. Η εταιρεία δεν είχε κανένα εμπόδιο για είναι υγιής και να προχωρήσει μπροστά. Είχε όμως μοναδικό πρόβλημα το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα που χρησιμοποίησε τη ΔΕΗ για να παίρνει ψήφους» ανέφερε σε παρέμβαση του, στην Ολομέλεια, ο επικεφαλής της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης και πρόσθεσε:

«Φτάσαμε σήμερα να φύγει από τα χέρια του κράτους η ΔΕΗ και να την βρίζουμε και από πάνω, ότι ήταν κακή, ότι υπήρχαν τα ρουσφέτια και όσα γίνονταν για τις προμήθειες. Φτάσαμε έτσι στο ηρωικό τέλος και το κόμμα που μόλις πριν από μερικά χρόνια αναθεμάτιζε αυτούς που ήθελαν να την ιδιωτικοποιήσουν, τώρα την ιδιωτικοποιεί».



Φ. Γεννηματά: Πολιτικό έγκλημα
Ως «πολιτικό έγκλημα των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ» και «αυταπόδεικτο σκάνδαλο του κ. Τσίπρα» χαρακτήρισε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά το νομοσχέδιο για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Σε δήλωσή της, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι «οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ ως αντιπολίτευση, πολέμησαν λυσσαλέα κάθε λύση και οδήγησαν την ΔΕΗ σε επενδυτική στασιμότητα και με το ‘Δεν πληρώνω’ σε οικονομική ασφυξία. Κι ως κυβέρνηση την κατέστρεψαν οικονομικά και τώρα την ξεπουλούν όσο - όσο».

Καταλόγισε δε στην κυβέρνηση ότι περιορίζει την παραγωγή της ΔΕΗ, προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος για επίδοξους αγοραστές, μεταφέροντας το επιπλέον κόστος στους καταναλωτές.

Πηγή: eklogika.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου