Σάββατο 15 Ιουλίου 2017

Βουλευτές ΚΚΕ: "Να μη δημιουργηθεί στη Μεγαλόπολη Χώρος Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων "

Να μην προχωρήσει η κυβέρνηση στη δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ) στη Μεγαλόπολη και να πάρει μέτρα απορρύπανσης, περιβαλλοντικής αποκατάστασης και αναβάθμισης της ευρύτερης περιοχής ζητάει το ΚΚΕ
με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
οι βουλευτές του Κόμματος, Νίκος Καραθανασόπουλος, Χρήστος Κατσώτης και Διαμάντω Μανωλάκου.

Αναλυτικά η Ερώτηση:

«Όπως είναι γνωστό, η Μεγαλόπολη και η ευρύτερη περιοχή έχουν υποστεί βαρύτατες συνέπειες από την απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας.

Η συρρίκνωση των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ, ο περιορισμός της χρήσης του λιγνίτη για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και η απώλεια εκατοντάδων θέσεων σταθερής δουλειάς έχουν οδηγήσει την περιοχή σε αυξημένα ποσοστά ανεργίας, φτώχεια, εξαθλίωση και γενικό μαρασμό. Στο πλαίσιο του επόμενου κρίκου της απελευθέρωσης απειλούνται με πώληση τα ορυχεία και οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος του Λιγνιτικού Κέντρου Μεγαλόπολης.

Και σα να μην έφταναν αυτά, τα λαϊκά στρώματα της ευρύτερης περιοχής ζουν τώρα με τον εφιάλτη να γίνει η Μεγαλόπολη χώρος υποδοχής κάθε είδους αποβλήτων μαζί και επικίνδυνων -βιομηχανικών και άλλων- αποβλήτων.

Έχει ήδη κυρωθεί πρόσφατα από την κυβέρνηση το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Πελοποννήσου, που προβλέπει να γίνει στην Παλαιόχουνη, δίπλα και πάνω από το λεκανοπέδιο Μεγαλόπολης, εργοστάσιο διαχείρισης σύμμεικτων αποβλήτων, ετήσιας δυναμικότητας 105.000 τόνων με ανοιχτό το ενδεχόμενο καύσης των υπολειμμάτων του ή/και άλλων απορριμματογενών αποβλήτων. Παράλληλα ο Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΕΣΔΕΑ) αλλά και δημόσιες υπουργικές δηλώσεις "φωτογραφίζουν" τη δημιουργία στη Μεγαλόπολη Χώρου Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ).

Σε μια περιοχή με μεγάλη οικολογική (περιβαλλοντική) επιβάρυνση από τη μακροχρόνια λειτουργία του Λιγνιτικού Κέντρου της ΔΕΗ, αντί να παίρνονται από το κράτος μέτρα απορρύπανσης, περιβαλλοντικής αναβάθμισης, δημιουργίας κοινωνικών υποδομών, που τόσο έχει ανάγκη η λαϊκή οικογένεια και άλλα μέτρα ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων, υλοποιούνται από την κυβέρνηση σχεδιασμοί παραπέρα οικολογικής καταστροφής για να υπηρετηθεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, αφού πέραν των άλλων, στο λεκανοπέδιο Μεγαλόπολης βρίσκεται ο υδροφόρος ορίζοντας μεγάλου μέρους της Πελοποννήσου.

Υπάρχουν μεγάλες και διαχρονικές ευθύνες για την κατάσταση αυτή. Ευθύνονται οι κατευθύνσεις της ΕΕ, που θυσιάζει βασικά δικαιώματα της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων υπέρ του κεφαλαίου. Το ίδιο ευθύνονται και αυτοί που τις υλοποιούν, οι πολιτικές δυνάμεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, σε επίπεδο Κυβέρνησης, Περιφέρειας, Δήμου.

Ύστερα από τα παραπάνω ερωτάται ο κ. υπουργός:
Εάν δεσμεύεται ότι δεν πρόκειται να δημιουργηθεί στη Μεγαλόπολη ΧΥΤΕΑ.

Εάν θα επιμείνει η κυβέρνηση στην υπογραφή της ΣΔΙΤ με τον προσωρινό ανάδοχο, μεγάλο επιχειρηματικό όμιλο στον τομέα της Ενέργειας και της διαχείρισης των αποβλήτων, η οποία συνεπάγεται την πλήρη ιδιωτικοποίηση για μια τουλάχιστον 25ετία -και έπεται συνέχεια- της επεξεργασίας και διάθεσης του συνόλου σχεδόν των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Εάν θα γίνουν ιδιοκτησία του δημοσίου οι εκτάσεις που έχουν υποστεί λιγνιτική εκμετάλλευση με παράλληλη περιβαλλοντική αποκατάστασή τους από τη ΔΕΗ και εάν θα υλοποιηθούν με κεντρικούς δημόσιους πόρους από το κράτος αναγκαίες για τη λαϊκή οικογένεια τεχνικές και κοινωνικές υποδομές σε συνδυασμό με άμεσες παρεμβάσεις για την περιβαλλοντική αποκατάσταση και αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής».

2 σχόλια:

  1. Επιτέλους. Το μόνο κομμα που προσέγγισε το πρόβλημα από τη σωστή του πλευρά. Η απάντηση του υπουργού, αν ποτέ δοθεί, θα μας αποκαλύψει πραγματικά που πάει το πράγμα. Πιστεύω ότι δε θα απαντήσει ο υπουργός σε κανένα ερώτημα που τίθεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εχει δικαιωμα ο υπουργος να μην απαντησει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή