Επαναφέρουμε και πάλι σήμερα το θέμα!!!
για το οποίο
ΚΑΜΙΑ απάντηση και ενημέρωση δεν έχουμε πάρει...
Ελπίζουμε να υπάρξει κάποιο ενδιαφέρον
και ενασχόληση από την δημοτική αρχή
ή τις αντιπολιτεύσεις του Δήμου Μεγαλόπολης......
------------------------------------------------------------------------------
Δευτέρα 24 Απριλίου 2017 δημοσιεύσαμε και στείλαμε στο Γραφείο Δημάρχου Μεγαλόπολης:
κ. Δήμαρχε
Εδώ και 1 χρόνο έχει εκδοθεί ΚΥΑ που αφορά στην υποχρέωση ελέγχου
του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης για ραδιενεργές ουσίες
Παρακαλούμε για ενημέρωση για τις ενέργειες και αποτελέσματα του ελέγχου
που έχει επιληφθεί ο Δήμος Μεγαλόπολης
---------------------------------------------------------------
Πληροφορίες σχετικά:
1) Το Φεβρουάριο 2016 δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ (241/τ.Β΄/09.02.2016) Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α.) με την οποία τέθηκαν οι απαιτήσεις που αφορούν στην προστασία των πολιτών από ραδιενεργές ουσίες που περιέχονται στο νερό ανθρώπινης κατανάλωσης.
Η Κ.Υ.Α. υπογράφτηκε σε συμμόρφωση σχετικής Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή δεν επρόκειτο για πρωτοβουλία της ελληνικής Πολιτείας.
2) Η Κ.Υ.Α. προβλέπει σαφείς υποχρεώσεις στους αρμόδιους φορείς για τη λήψη των ανάλογων δράσεων προστασίας των καταναλωτών πόσιμου νερού.
Οι αρμόδιοι φορείς διακρίνονται σε:
- Αρμόδιες Αρχές, που είναι υπεύθυνες για την εφαρμογή των διατάξεων της Κ.Υ.Α., που εν προκειμένω είναι η Ελληνική Εταιρεία Ατομικής Ενέργειας (Ε.Ε.Α.Ε.), το Υπουργείο Υγείας και οι αντίστοιχες Υπηρεσίες των Περιφερειών
- Υπεύθυνους Ύδρευσης, που είναι υποχρεωμένοι να συμμορφώνονται με τους όρους της Κ.Υ.Α., και είναι οι Δήμοι και οι Δημοτικές Επιχείρησεις Ύδρευσης/Αποχέτευσης.
Όσον αφορά στις υποχρεώσεις των Υπευθύνων Ύδρευσης, ορίζεται ειδικότερα ότι πρέπει:
(α) να διενεργούν δειγματοληψίες στο νερό ανθρώπινης κατανάλωσης βάσει του σχετικού πρωτοκόλλου που εκδίδει η ΕΕΑΕ,
(β) να αποστέλλουν τα δείγματα προς μέτρηση στα εξουσιοδοτημένα προς αυτό εργαστήρια,
(γ) να λαμβάνουν κάθε μέτρο που θα διασφαλίζει παροχή υγιεινού νερού σε μόνιμη βάση,
(δ) να ανακοινώνουν τα αποτελέσματα στην ΕΕΑΕ, στο Υπουργείο Υγείας και στις Υπηρεσίες Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου των Περιφερειακών Ενοτήτων.
3) Για την αρτιότερη εφαρμογή των διατάξεων της Κ.Υ.Α., τόσο από τις Αρμόδιες Αρχές, όσο και από τους Υπεύθυνους Ύδρευσης, το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε τον Απρίλιο 2016 σχετική Εγκύκλιο, όπου εξειδικεύονται οι επιμέρους αρμοδιότητές τους και ο τρόπος άσκησής τους.
4) Το Φεβρουάριο 2017 το Υπουργείο Υγείας απέστειλε ειδικότερο έγγραφο προς τους Υπεύθυνους Ύδρευσης, όπου αναφέρει ότι οφείλουν να παρακολουθούν το νερό ανθρώπινης κατανάλωσης μόνο ως προς την Ενδεικτική Δόση., καθώς τα υπόλοιπα προς έλεγχο ραδιενεργά στοιχεία που προβλέπει η Κ.Υ.Α. ελέγχονται από την Ε.Ε.Α.Ε.
Σύμφωνα με την ανωτέρω Κ.Υ.Α., ως "Ενδεικτική Δόση" ορίζεται "η δεσμευθείσα ενεργός δόση κατά τη διάρκεια ενός έτους, λόγω κατάποσης όλων των φυσικών και τεχνητών ραδιονουκλιδίων, η παρουσία των οποίων ανιχνεύθηκε σε παροχή νερού ανθρώπινης κατανάλωσης, με εξαίρεση το τρίτιο, το κάλιο−40, το ραδόνιο και τα βραχύβια προϊόντα διά- σπασης του ραδονίου".
Σύμφωνα με το έγγραφο του Υπουργείου, "Η ενδεικτική δόση υπολογίζεται από τα αποτελέσματα των παρακάτω μετρήσεων:
- Μέτρηση ολικής α/β ακτινοβολίας
- Μέτρηση των ισοτόπων του ουρανίου (U-238 & U-234)".
Τα δείγματα από τις ανωτέρω μετρήσεις οι Υπεύθυνοι Ύδρευσης πρέπει να τα αποστέλλουν σε Εργαστήρια Ανάλυσης Δειγμάτων, τα οποία, σύμφωνα με την Κ.Υ.Α. (άρθρο 7) είναι:
- Τα Εργαστήρια της Ε.Ε.Α.Ε και
- Τα Εργαστήρια που έχουν εξουσιοδοτηθεί για το σκοπό αυτό από την Ε.Ε.Α.Ε.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ε.Ε.Α.Ε., που διατίθενται στην ιστοσελίδα της (www.eeae.gr) έως σήμερα μόνον ένα Εργαστήριο είναι εξουσιοδοτημένο για να διενεργεί τέτοιους ελέγχους το οποίο περιορίζεται μόνον στη μέτρηση της ολικής ακτινοβολίας.
Τα Αποτελέσματα των μετρήσεων, είτε γίνονται από την ίδια την Ε.Ε.Α.Ε. είτε από εξουσιοδοτημένα Εργαστήρια, αποστέλλονται με μέριμνα των Υπευθύνων Ύδρευσης στην Ε.Ε.Α.Ε. η οποία είναι υπεύθυνη για την έκδοση πιστοποιητικού καταλληλότητας του πόσιμου νερού.
Συμπερασματικά, η Πολιτεία, έστω και με την πίεση της Ε.Ε., ορίζει πλέον ότι πέρα από τους προβλεπόμενους ελέγχους της ποιότητας τους πόσιμου νερού, πρέπει να ελέγχονται και συγκεκριμένα ραδιενεργά στοιχεία που περιέχονται σε αυτό, για την προστασία των καταναλωτών.
Ήδη, αρκετοί Δήμοι και Δ.Ε.Υ.Α. έχουν συμμορφωθεί με τις παραπάνω διατάξεις και έχουν προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες.
Chris Stasinopoulos (σχόλιο στην σελίδα μας στο facebook)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό θα ήταν επίσης να μάθουμε από υπεύθυνα χείλη (λέμε και κανένα ανέκδοτο) κατά πότε βλέπουν να ολοκληρώνεται και το έργο της αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης. Έχει αφεθεί στην τύχη του εδώ και δύο ολόκληρα χρόνια τώρα. Στην διασταύρωση των οδών Παπαφλέσσα και Αναγεννήσεως έχουν αφήσει επίσης παρακαταθήκη από τότε έναν λάκκο ο οποίος ουδέποτε ασφαλτοστρώθηκε. Θα είχε ενδιαφέρον λοιπόν να μας κάνουν την τιμή, εάν δεν τους είναι κόπος, να μας ενημερώσουν σε πόσα χρόνια προβλέπεται να ολοκληρωθούν όλα αυτά, σε 10, 20, 100 χρόνια; Γιατί είχαμε αφήσει και κάτι τηλέφωνα προς ενημέρωση και δύο χρόνια τώρα ακόμη να δεχθούμε σχετική κλήση από τον Δήμο!!!
Άκρα του τάφου σιωπή στο ...λεκανοπέδιο βασιλεύει!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκεί στο δημαρχείο δεν μας τα λένε καλά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔίνουν στην αναπτυξιακή του πάρνωνα 10.000€ απλά για να κάνει έναν διαγωνισμό;;;;;
https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A8%CE%A766%CE%A9%CE%9B8-%CE%9B%CE%9E1?inline=true
Και το γλέντι συνεχίζεται...άλλα 15.000€ για τον Πάρνωνα απλά για να κάνει ένα διαγωνισμό. Βρε ουστ
ΑπάντησηΔιαγραφή