Με αφορμή δημοσιεύματα και σχόλια, σε μέσα ενημέρωσης στη Μεγαλόπολη ξαναδίνουμε, για τους κακόβουλους, στη δημοσιότητα μερικές παρεμβάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης σε Δήμο Μεγαλόπολης και Περιφέρεια Πελοποννήσου που αποδεικνύουν ότι, χρόνια τώρα οι κομμουνιστές Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι έθεσαν το πρόβλημα των επικίνδυνων αποβλήτων σε Δήμο σε Περιφέρεια και εισέπρατταν την καθολική άρνηση των άλλων δυνάμεων.
Παράλληλα προτείνουμε στα Μέσα Ενημέρωσης, της Μεγαλόπολης, να αναλάβουν πρωτοβουλία και να οργανώσουν συζήτηση στην οποία ισότιμα να συμμετέχουν οι κ.κ. Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και Δήμαρχος Μεγαλόπολης, εκπρόσωποι των παρατάξεων στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεγαλόπολης και από δυο εκπρόσωποι των Επιτροπών που έχουν συγκροτηθεί στη Μεγαλόπολη. Θεωρούμε ότι μια τέτοια πρωτοβουλία, θα συμβάλει στην πληρέστερη ενημέρωση των κατοίκων.
-----------------------------------------------------------------------------
18/7/2011
ΠΡΟΤΑΣΗ - ΨΗΦΙΣΜΑ
Στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου
Για τη δημιουργία Χώρου Διαχείρισης Βιομηχανικών Αποβλήτων στο Λιγνιτικό Κέντρο Μεγαλόπολης
Η πολιτική της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας που προώθησαν στη χώρα μας οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. με τη στήριξη του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, του ΛΑΟΣ και των άλλων δυνάμεων του ευρωμονόδρομου, οδήγησαν στην ιδιωτικοποίηση – μετοχοποίηση της ΔΕΗ. Ο διαχωρισμός της επιχείρησης και η απολιγνιτοποίηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, έφεραν τη συρρίκνωση των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ στο Λιγνιτικό Κέντρο Μεγαλόπολης με πολύ σοβαρές συνέπειες. Συσσώρευση εργασιακών, οικονομικών και ασφαλιστικών προβλημάτων των εργαζόμενων, καθώς και οικονομικό μαρασμό στη Μεγαλόπολη και την ευρύτερη περιοχή.
Η λεγόμενη μεταλιγνιτική εποχή, που στηρίζουν από κοινού οι δυνάμεις του ευρωμονόδρομου σε τοπικό – περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο, δεν θα χειροτερέψει μόνο την κατάσταση γύρω από την ενέργεια, θα πολλαπλασιάσει τα προβλήματα στην περιοχή, γιατί βάζει σε εφαρμογή τους μακροχρόνιους σχεδιασμούς Ευρωπαϊκής Ένωσης – κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ., για μεταβολή της Μεγαλόπολης σε σκουπιδότοπο της Νότιας Ελλάδας για αστικά, βιομηχανικά, επικίνδυνα και άλλα απορρίμματα.
Η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που υπέγραψαν στις 5/7/2011 τέσσερεις (4) Υπουργοί της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είναι η αρχή αυτών των εξελίξεων.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή του στην Κοινή Υπουργική Απόφαση και ζητά την ανάκλησή της.
Σε αντίθετη περίπτωση θα οργανώσουμε την πάλη του λαού μέχρι την ανάκλησή της και θα παλέψουμε για ανάπτυξη που θα υπηρετεί τις ανάγκες του λαού της Μεγαλόπολης και ευρύτερα.
--------------------------------------------------------------------
Μεγαλόπολη, 21-5-2015
ΣΤΡΩΝΟΥΝ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΓΙΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ
Φτάσαμε στη φάση της οριστικής παράδοσης της διαχείρισης των απορριμμάτων στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ με όρους και προϋποθέσεις εγγυημένης κερδοφορίας για την εταιρεία, με μεγάλο κόστος στο περιβάλλον, την υγεία και την τσέπη των λαϊκών στρωμάτων.
Απομένει να υπογραφεί η σύμβαση Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) που θα καθιστά την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΙΑΚΗ οριστικό ανάδοχο του έργου της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Τώρα Κυβέρνηση, Περιφέρεια και Δήμοι υλοποιώντας τους σχεδιασμούς της ΤΕΡΝΑ, προχωρούν με χρήματα του Ελληνικού λαού στην κατασκευή εκείνων των εγκαταστάσεων που θα συσσωρεύουν τα απορρίμματα για όσο χρόνο θα χρειαστεί η ΤΕΡΝΑ να φτιάξει τα εργοστάσιά της (3-4-5 χρόνια;).
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που έχει δηλώσει ότι θα συνεχίσει τα έργα που έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες, με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών από τις 5/2/2015 χρηματοδότησε με 9.400.000 ευρώ 14 Δήμους της Περιφέρειας να φτιάξουν εγκαταστάσεις για την λεγόμενη ενδιάμεση διαχείριση μέχρι που να ολοκληρωθεί ο Περιφερειακός σχεδιασμός, δηλαδή τα εργοστάσια της ΤΕΡΝΑ. Θα χρειαστούν πολλές δεκάδες εκατομμύρια αφού θα φτιαχτούν χώροι προσωρινής αποθήκευσης, σταθμοί μεταφόρτωσης, κέντρα διαλογής, κομποστοποιητές και δεματοποιητές.
Η χωροθέτηση από την ΤΕΡΝΑ των δυο εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων σε μικρή απόσταση από τη Μεγαλόπολη (Λίγο πριν της Παλαιόχουνης και λίγο μετά της Καλλιρόης) έδειξε πολύ καθαρά ότι υπάρχουν ανομολόγητοι σχεδιασμοί για την αξιοποίηση και του Λεκανοπέδιου της Μεγαλόπολης στην διαχείριση των απορριμμάτων με πιθανή την καύση.
Σιγά – σιγά αυτοί οι σχεδιασμοί αποκαλύπτονται.
Το τελευταίο διάστημα πολύ συχνά οι δυνάμεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ παρεμβαίνουν σε αυτή την κατεύθυνση. Στην Περιφέρεια Αττικής (ΣΥΡΙΖΑ) μπήκε το θέμα για μεγάλη μονάδα στη Μεγαλόπολη, βλέπουν ένα μεγάλο εργοστάσιο που θα διαχειρίζεται τα απορρίμματα της Πελοποννήσου πιθανόν μέρους ή και του συνόλου της Αττικής.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου μίλησε για μελλοντική διευκόλυνση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου στην Περιφέρεια Αττικής.
Ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Πελοποννήσου συχνά εκθειάζει τα οφέλη από την καύση των απορριμμάτων.
Πολύ συχνά σε συσκέψεις και συνεδριάσεις Δημοτικών Συμβουλίων στην Πελοπόννησο, εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και κάποιοι δήθεν Ανεξάρτητοι δείχνουν τη Μεγαλόπολη για σκουπιδότοπο της Πελοποννήσου (Αυτό έγινε πολύ πρόσφατα και σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας).
Σε όλα τα παραπάνω προστέθηκε καταλυτικά η παρέμβαση του Δημάρχου Μεγαλόπολης με συνέντευξη του σε τοπική εφημερίδα που ούτε λίγο ούτε πολύ δηλώνει σύμφωνος με διαχείριση απορριμμάτων στα ορυχεία της Μεγαλόπολης.
Το έχουμε πει πολλές φορές και δυστυχώς επιβεβαιώνεται ότι οι σχεδιασμοί που θέλουν τη Μεγαλόπολη σκουπιδότοπο της Πελοποννήσου και ίσως της Νότιας Ελλάδας εξακολουθούν να μας απειλούν.
Τότε το 1998, με χυδαίο τρόπο η Δημοτική Αρχή έστελνε γράμματα στην κυβέρνηση και ζητούσε να έρθουν στη Μεγαλόπολη όχι μόνο τα αστικά αλλά και τα επικίνδυνα απόβλητα.
Τώρα το ίδιο έγκλημα ο αριστερός Δήμαρχος το βαφτίζει ανάπτυξη.
Είναι καιρός τα λαϊκά στρώματα του Δήμου Μεγαλόπολης να βγάλουν τα αναγκαία πολιτικά συμπεράσματα, να οργανώσουν την πάλη τους και αποτρέψουν το έγκλημα που ετοιμάζουν σε βάρος τους.
Να διεκδικήσουν :
· Να μην υπογραφή η σύμβαση Σ.Δ.Ι.Τ (Σύμπραξη Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα) μεταξύ Περιφέρειας και της ΤΕΡΝΑ.
· Η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται από ενιαίο Δημόσιο Κρατικό Φορέα, χωρίς καμιά ανάμειξη ιδιωτών σε όλα τα επίπεδα και χωρίς καμιά επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων, που πρέπει να απαλλαγούν από τη φορολογία των λεγόμενων ανταποδοτικών τελών και από άλλα πάσης φύσεως χαράτσια.
· Ο Φορέας αυτός με επιστημονικά κριτήρια θα κάνει τις χωροθετήσεις, θα επιλέγει τις μεθόδους διαχείρισης με προτεραιότητα σε πολιτικές μείωσης παραγωγής απορριμμάτων, διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση, θα σέβεται την υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον.
· Το μικρό υπόλειμμα, θα θάβεται σε χωροθετημένους από το κράτος χώρους, όπου θα έχουν παρθεί από πριν όλα τα μέτρα για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων (δενδροφυτεύσεις, στεγανοποιήσεις κ.λ.π)
· Σε αυτά τα πλαίσια μπορεί να αναπτυχθεί και διαδημοτική συνεργασία.
Σε αυτή την κατεύθυνση μπορούν να διασφαλιστούν και πλήρη εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στον κλάδο, να υπάρχει σεβασμός στο περιβάλλον, να μην επιβαρυνθεί η υγεία και η τσέπη των λαϊκών στρωμάτων, να έχει έσοδα ο Δήμος που θα διατεθούν για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.
-----------------------------------------------------------------
Μεγαλόπολη 12-9-2016
Τοποθέτηση του Δημοτικού Συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης Παναγιώτη Λαμπρόπουλου στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για τη δημιουργία στη Μεγαλόπολη Χώρου Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ).
Η παρά κάτω τοποθέτηση και πρόταση – ψήφισμα, καταψηφίστηκε από τις δυνάμεις της Ν.Δ του ΠΑΣΟΚ του ΣΥΡΙΖΑ τους δήθεν ανεξάρτητους και όλοι συμφώνησαν να εκδώσουν ένα ψήφισμα “σούπα” ουσιαστικά στήριγμα στον Τσιρώνη.
Οι κυβερνήσεις της Ν.Δ του ΠΑΣΟΚ, οι συγκυβερνήσεις τους, από το 1993 στα πλαίσια των κατευθύνσεων της ΕΕ έχουν εντάξει στους σχεδιασμούς τους δημιουργία στη Μεγαλόπολη Χώρου Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων.
Προβλέπεται η μεταφορά και ταφή ευρείας κλίμακας επικίνδυνων αποβλήτων από βιομηχανικές, ενεργειακές, στρατιωτικές εγκαταστάσεις και από μονάδες καύσης αποβλήτων. Οι χώροι ταφής επικίνδυνων αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ) έπρεπε να έχουν γίνει με τις οδηγίες και τον έλεγχο του ΥΠΕΚΑ με ευθύνη και δαπάνες όσων παράγουν επικίνδυνα απόβλητα, κύρια όμιλοι βιομηχανικοί και ενέργειας.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προχωρεί στην υλοποίηση αυτών των σχεδιασμών, εξάγγειλε τη δημιουργία ΧΥΤΕΑ στη Μεγαλόπολη και δηλώνει ότι έχει και την αποδοχή των τοπικών παραγόντων. Δεν παίρνει καν υπόψη της το γεγονός της βαριάς επιβάρυνσης του περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή της Μεγαλόπολης από τη διαχρονική δραστηριότητα της ΔΕΗ ΑΕ.
Θέλει να συγκεντρώσει μεγάλες ποσότητες επικίνδυνων αποβλήτων σε μια έντονα υποβαθμισμένη περιβαλλοντικά περιοχή για να ικανοποιήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου, κύρια στον βιομηχανικό και ενεργειακό κλάδο, πλήττοντας τα λαϊκά στρώματα της περιοχής που ήδη ζουν τις συνέπειες από την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, σοβαρές ασθένειες μεταξύ αυτών και μη ιάσιμες.
Οι δυνάμεις του ταξικού κινήματος, η Λαϊκή Συσπείρωση, το ΚΚΕ σταθήκαμε σταθερά απέναντι σε αυτούς τους καταστροφικούς σχεδιασμούς, άλλες δυνάμεις καλούσαν τις τότε κυβερνήσεις να φέρουν ότι θέλουν στη Μεγαλόπολη (Αστικά – Βιομηχανικά – Επικίνδυνα Απόβλητα) γιατί όπως δήλωναν «ο κόσμος έχει εξοικειωθεί με τη μόλυνση».
Το ίδιο κάναμε και πριν 2,5 χρόνια όταν η τότε Δημοτική αρχή ψήφισε την μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ)για την εγκατάσταση δίπλα μας στην Παλαιόχουνη του κεντρικού εργοστάσιου της ΤΕΡΝΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Τον περασμένο Μάρτη όταν όλοι κάνατε πως δεν βλέπατε τις εξαγγελίες της κυβέρνησης χτυπήσαμε για άλλη μια φορά το καμπανάκι του κινδύνου, αντί να παρθούν μέτρα είχαμε δηλώσεις εφησυχασμού.
Η Δημοτική Αρχή ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο ότι δεν υπάρχει θέμα ΧΥΤΕΑ για τη Μεγαλόπολη.
Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι οι μικρομεσαίοι αγρότες, όλα τα λαϊκά στρώματα της ευρύτερης περιοχής πρέπει να βγάλουν τα αναγκαία πολιτικά συμπεράσματα.
Η λύση των προβλημάτων των αποβλήτων συνολικά βρίσκεται στην Ενιαία Διαχείριση μέσα από Ενιαίο Κρατικό Φορέα χωρίς καμία ανάμειξη ιδιωτών.
Η Δημιουργία ασφαλών ΧΥΤΕΑ πρέπει να γίνει στα πλαίσια ενός κεντρικού (σε εθνικό επίπεδο) σχεδιασμού, στη βάση των κανόνων της επιστήμης με στόχο τη προστασία του περιβάλλοντος, να παίρνει υπόψη τη διεθνή εμπειρία και να υπολογίζει πολύ σοβαρά στην επιλογή χώρου το βαθμό επιβάρυνσης του περιβάλλοντος που έχει συντελεστεί από άλλες δραστηριότητες.
Με τέτοιες προϋποθέσεις δεν χωράει ούτε συζήτηση για ΧΥΤΕΑ στη Μεγαλόπολη.
Οι εγκαταστάσεις τέτοιου τύπου πρέπει να γίνουν με τις οδηγίες και τον έλεγχο του ΥΠΕΚΑ, με ευθύνη και δαπάνες όσων παράγουν επικίνδυνα απόβλητα.
Μεγαλόπολη 12-9-2016
ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ
Η λύση των προβλημάτων των αποβλήτων συνολικά βρίσκεται στην Ενιαία Διαχείριση μέσα από Ενιαίο Κρατικό Φορέα χωρίς καμία ανάμειξη ιδιωτών.
Η Δημιουργία ασφαλών ΧΥΤΕΑ πρέπει να γίνει στα πλαίσια ενός κεντρικού (σε εθνικό επίπεδο) σχεδιασμού, στη βάση των κανόνων της επιστήμης με στόχο τη προστασία του περιβάλλοντος, να παίρνει υπόψη τη διεθνή εμπειρία και να υπολογίζει πολύ σοβαρά στην επιλογή χώρου το βαθμό επιβάρυνσης του περιβάλλοντος που έχει συντελεστεί από άλλες δραστηριότητες.
Με τέτοιες προϋποθέσεις δεν χωράει ούτε συζήτηση για ΧΥΤΕΑ στη Μεγαλόπολη.
Οι εγκαταστάσεις τέτοιου τύπου πρέπει να γίνουν με τις οδηγίες και τον έλεγχο του ΥΠΕΚΑ, με ευθύνη και δαπάνες όσων παράγουν επικίνδυνα απόβλητα.