Τηλ 27910-23545, 6978445777 ---- mail: megalopolifm@gmail.com ---- fb Megalopoli Radiostation ----
Για Γέλια και για Κλάματα...
Σάββατο 28 Μαΐου 2016
Γιώργος Παπαηλιού: τοποθέτηση στην συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών ομάδων φιλίας Ελλάδας-Γερμανίας
Ο βουλευτής Αρκαδίας Γιώργος Η. Παπαηλιού,
ως εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ,
κατά την κοινή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών ομάδων φιλίας
Ελλάδας-Γερμανίας, μεταξύ των άλλων, είπε
1) Τα νεοφιλελεύθερα «μνημόνια» αλλά και χρόνιες παθογένειες της ελληνικής οικονομίας έχουν οδηγήσει τα πράγματα στην Ελλάδα στη σημερινή κατάσταση : Απομείωση του ΑΕΠ σε ποσοστό 25 %, καταστροφή της παραγωγικής βάσης της χώρας, φτωχοποίηση των μεσαίων στρωμάτων, πληβειοποίηση των λαϊκών τάξεων και αιμορραγία ποιοτικού ανθρώπινου δυναμικού, με τη μετανάστευση μεγάλου αριθμού υψηλών προσόντων και προικισμένων νέων ανθρώπων σε χώρες της Ευρώπης.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σε ένα περιβάλλον δυσμενούς συσχετισμού δυνάμεων, υποχρεώθηκε, το καλοκαίρι του 2015, να υπογράψει μία νέα συμφωνία με πληθώρα υφεσιακών μέτρων και επαχθείς όρους, προκειμένου η χώρα να εξακολουθήσει να λειτουργεί στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, ευελπιστώντας σε νέους ευνοϊκούς συσχετισμούς.
2) Μετά σκληρές διαπραγματεύσεις, η χώρα μας εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει, αναμένοντας από τους εταίρους-δανειστές να εκπληρώσουν και τις δικές τους δεσμεύσεις : Να κλείσουν θετικά την αξιολόγηση, να εκταμιεύσουν τις δόσεις του δανείου και να συμφωνήσουν με τρόπο δεσμευτικό στη διευθέτηση-ελάφρυνση του μη βιώσιμου ελληνικού χρέους. Αυτό φαίνεται ότι συνέβη με την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup.
3) Το προσφυγικό αποτελεί μείζον ζήτημα, για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Η Ελλάδα, λόγω γεωγραφικής θέσης, δέχεται το μεγαλύτερο βάρος. Επιπλέον, για την Ελλάδα, το προσφυγικό έχει πολλές διαστάσεις, εθνική, πολιτική, οικονομική και καθημερινότητας των πολιτών. Πρέπει να αντιμετωπίσει την πρόκληση του ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου. Τα καταφέρνει και μάλιστα στηριζόμενη στην πρωτοφανή αλληλεγγύη που επέδειξε και επιδεικνύει ο ελληνικός λαός προς τους πρόσφυγες.
Είναι γνωστό, ότι οι προσφυγικές ροές, από τη Συρία και όχι μόνον, έχουν συγκεκριμένους γενεσιουργούς λόγους. Είναι ο πόλεμος και η φτώχεια. Και ο μεν πόλεμος συνδέεται με επεμβάσεις τρίτων στη Συρία και στην ευρύτερη περιοχή, που δεν ανέτρεψαν απλώς καθεστώτα, αλλά διέλυσαν χώρες. Η δε φτώχεια συνδέεται με τις πρωτοφανείς ανισότητες τόσο μεταξύ κοινωνικών τάξεων, όσο και μεταξύ περιοχών και λαών. Επομένως, αν δεν ακυρωθούν οι γενεσιουργοί λόγοι, οι προσφυγικές ροές θα συνεχίζονται.
Δυστυχώς, η Ελλάδα στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών αφέθηκε μόνη. Παρά τις προσπάθειες κάποιων χωρών να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες αδιαφόρησαν και πολλές εξ αυτών με συγκεκριμένες ενέργειες παραβίασαν ευρωπαϊκούς κανόνες και αποφάσεις και υπονόμευσαν συμφωνίες, κλείνοντας τα σύνορα. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη «πήγε και πάει περίπατο».
Αν δεν υπάρξει και δεν εφαρμοστεί μία συλλογική ευρωπαϊκή πολιτική και ιδίως αν δεν υπάρξει κατανομή των προσφύγων σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα ανάλογα με το μέγεθός της, το πρόβλημα θα διογκώνεται.
4) Το κατοχικό δάνειο, οι επανορθώσεις για τις καταστροφές που η χώρα υπέστη κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής, οι αποζημιώσεις προς τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας και η επιστροφή των πολιτιστικών θησαυρών που εκλάπησαν από τη χώρα μας, αποτελεί για την Ελλάδα μείζον ζήτημα. Το Ελληνικό Κοινοβούλιο έχει συστήσει Επιτροπή που ασχολείται με αυτό το μείζον ηθικό αλλά και ζήτημα αποκατάστασης της ιστορικής μνήμης .
5) Τα ελληνικό και γερμανικό κοινοβούλια εκπροσωπούν τους δύο λαούς και συνεπώς αυτοί πρέπει να δίδουν το στίγμα των προτεραιοτήτων τους. Αυτό το αποτύπωμα πρέπει να διαπνέεται από τις αξίες που αποτελούν τη βάση του ευρωπαϊκού πολιτισμού, τον ανθρωπισμό, την αλληλεγγύη και τις αρχές της δημοκρατίας και του κοινωνικού κράτους. Αυτές τις αξίες οι πολιτικοί πολλές φορές ξεχνούν ή και παραβιάζουν ακόμη. Όμως οι λαοί, εν προκειμένω ο ελληνικός και ο γερμανικός, μπορούν να φανούν πρωτοπόροι και πρωταγωνιστές σε ένα αγώνα διαρκείας που πρέπει να δώσει η Ευρώπη, προκειμένου να αποτινάξει δεσμά αιώνων, την ανελευθερία, τη ανισότητα, την κοινωνική αδικία. Διαφορετικά, η βαρβαρότητα καραδοκεί.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου