Κάποιοι ρίχνουν παράνομα λύματα
Υψηλό αριθμό εντερόκκοκων και κολοβακτηριδίων εντοπίζουν συνεχώς το τελευταίο διάστημα σε υδατορέματα και ποτάμια της Μεσσηνίας οι αρμόδιες υπηρεσίες. Στοιχείο που παραπέμπει άμεσα σε βοθρολύματα που καταλήγουν σε ποτάμια και ρέματα και επιβαρύνουν βάναυσα και επικίνδυνα τον υδροφόρο ορίζοντα και τη θάλασσα.
Σύμφωνα δε με πληροφορίες του «Θ», πρόσφατες μετρήσεις στον ποταμό Βελίκα, λίγο πριν από το σημείο εκβολής του στη θάλασσα, έδειξαν πρωτοφανή αύξηση κολοβακτηριδίων.
Κάποιοι ρίχνουν λύματα
Γνωρίζοντες αναφέρουν ότι στα περισσότερα ποτάμια και ρέματα της Μεσσηνίας οι αναλύσεις πλέον δείχνουν μεγάλη αύξηση σε εντερόκοκκο και κολοβακτηρίδια, κάτι που σημαίνει ότι εκεί καταλήγουν λύματα. Καμία σχέση φυσικά με λιόζουμα, παρουσία των οποίων δεν έχει εντοπισθεί τον τελευταίο καιρό σε ρέματα και χειμάρρους της Μεσσηνίας.
Από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις ρύπανσης με βοθρολύματα, όπως έχουν δείξει οι σχετικές αναλύσεις, είναι ο ποταμός Βελίκας, ο Μουρτιάς στην Ανάληψη και η Καρυά στο Βλαχόπουλο.
Ο ρόλος της αυτοδιοίκησης
Η εμπειρία των υπηρεσιών λέει ότι οι αρνητικές αυτές ενδείξεις στα ποτάμια παραπέμπουν σε τρεις παράνομες πράξεις: Κάποιοι με τη χρήση μοτέρ αδειάζουν βόθρους σε ρέματα ή χωράφια, κάποιοι άλλοι έχουν συνδέσει βόθρους με αγωγούς ομβρίων, και ορισμένα βυτιοφόρα αδειάζουν το περιεχόμενό τους στην ύπαιθρο και σε ποτάμια.
Φυσικά, όλα με τη βροχή οδηγούνται στα ρέματα και πιθανότατα λόγω των τελευταίων βροχοπτώσεων να έχει παρουσιασθεί και αυτή η μεγάλη αύξηση στις τιμές. Τα δε μολυσμένα νερά των ρεμάτων και των ποταμών καταλήγουν στα χωράφια για πότισμα, στη βρύση μας μέσω του υδροφόρου ορίζοντα και στη θάλασσα.
Μεγάλο πρόβλημα στην ύπαιθρο της Μεσσηνίας παραμένει ακόμα και η χρήση παλιών πηγαδιών, τα οποία έχουν μετατρέψει σε βόθρους. Εκεί τα αποτελέσματα είναι ακόμα «πιο οδυνηρά», καθώς τα λύματα αυτούσια και χωρίς καμία «φυσική επεξεργασία» καταλήγουν από το έδαφος απευθείας στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής.
Το σύνολο του θέματος πρέπει να αντιμετωπισθεί πολύ σοβαρά, κυρίως από τον α΄ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς υπάρχει γνώση της κατάστασης που επικρατεί στις μικρο-κοινωνίες κάθε Δήμου, αλλά και την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Της Βίκυς Βετουλάκη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου